Καραγκιόζης the Movie

2

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

karagiozis_the_movie1

Μια οποιαδήποτε απόπειρα μεταφοράς στον κινηματογράφο της συνθήκης του θεάτρου σκιών και δη μιας ιστορίας του αγαπημένου Καραγκιόζη, αποτελεί εξ ορισμού μια πρόκληση. Η επιλογή της απόδοσης του κόσμου του λαϊκού ήρωα με όρους κινουμένων σχεδίων, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, λύνει κάποια πιθανά προβλήματα ενός live-action, δεν έρχεται όμως δίχως τις δικές του animated αδυναμίες.

Η υπόθεση βασίζεται στην αρχετυπική ιστορία του "Καραγκιόζη γραμματικού", όπου ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει την πρόσληψη ενός δημόσιου γραμματέα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των αναλφάβητων πολιτών. Ο Καραγκιόζης "μυρίζεται" εύκολο μεροκάματο, πείθει τον Χατζηαβάτη για τις "φιλολογικές" ικανότητές του και παίρνει τη θέση. Για πόσο, όμως, θα κρύβει την αλήθεια;

karagiozis_the_movie3

Ο κινηματογραφικός Καραγκιόζης έχει σμιλευτεί με λεπτομέρεια και νοιάξιμο, μένοντας πιστός στην ισχύ του πρωτότυπου κειμένου. Έπειτα, το ψηφιακό animation απεικονίζει ταιριαστά το σύμπαν του ήρωα, παρότι συστήνεται αφηγηματικά ως ένας τόπος εκ προοιμίου γνωστός στο θεατή. Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα αυτής της καθ’ όλα καλοπροαίρετης διασκευής.

Η ταινία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να φανεί μοντέρνα, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στην αισθητική του θεάτρου σκιών και την κινηματογραφική γλώσσα. Έτσι, το digital περίβλημα έρχεται σε αντίφαση, για παράδειγμα, με τους "ξύλινους" διαλόγους, οι οποίοι δεν προσαρμόζονται στα σημερινά δεδομένα και βασίζονται, κυρίως, σε αφελή λογοπαίγνια. Η πλοκή, έπειτα, "σκοντάφτει" στο αργό τέμπο της αφήγησης, με αποτέλεσμα του φιλμ να μην εμπλουτίζει το σύμπαν του Καραγκιόζη όσο θα μπορούσε. Η δυναμική αυτή αποδεικνύεται από τις ενότητες ονείρου που φέρνουν στο προσκήνιο την παράδοση του θεάτρου σκιών, το οποίο τιμά ουσιαστικά και με σεβασμό το animation.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Καραγκιόζης the Movie

2
  • Animation
  • 2022
  • Διάρκεια: 74 '
  • Άκης Καρράς

Ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει την πρόσληψη ενός δημόσιου γραμματέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των αναλφάβητων πολιτών. Ο Καραγκιόζης «μυρίζεται» εύκολο μεροκάματο, πείθει τον Χατζηαβάτη για τις «φιλολογικές» ικανότητές του και παίρνει τη θέση. Για πόσο, όμως, θα κρύβει την αλήθεια;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Με οδηγό τον Μπρένταν Φρέιζερ

Η "Φάλαινα" συνεχίζει να συγκινεί, το σίκουελ του "Avatar" να εντυπωσιάζει και τα πρώτα σημάδια επιστροφής των θεατών στις αίθουσες να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
31/01/2023

Εκδήλωση αφιερωμένη στα φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Χίτσκοκ και πάνω σε αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του.

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.

Αφιερώματα στους σκηνοθέτες Σταύρο Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το έργο δύο κορυφαίων δημιουργών έχει την τιμητική του στην προσεχή μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.