Καραγκιόζης the Movie

2

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

karagiozis_the_movie1

Μια οποιαδήποτε απόπειρα μεταφοράς στον κινηματογράφο της συνθήκης του θεάτρου σκιών και δη μιας ιστορίας του αγαπημένου Καραγκιόζη, αποτελεί εξ ορισμού μια πρόκληση. Η επιλογή της απόδοσης του κόσμου του λαϊκού ήρωα με όρους κινουμένων σχεδίων, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, λύνει κάποια πιθανά προβλήματα ενός live-action, δεν έρχεται όμως δίχως τις δικές του animated αδυναμίες.

Η υπόθεση βασίζεται στην αρχετυπική ιστορία του "Καραγκιόζη γραμματικού", όπου ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει την πρόσληψη ενός δημόσιου γραμματέα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των αναλφάβητων πολιτών. Ο Καραγκιόζης "μυρίζεται" εύκολο μεροκάματο, πείθει τον Χατζηαβάτη για τις "φιλολογικές" ικανότητές του και παίρνει τη θέση. Για πόσο, όμως, θα κρύβει την αλήθεια;

karagiozis_the_movie3

Ο κινηματογραφικός Καραγκιόζης έχει σμιλευτεί με λεπτομέρεια και νοιάξιμο, μένοντας πιστός στην ισχύ του πρωτότυπου κειμένου. Έπειτα, το ψηφιακό animation απεικονίζει ταιριαστά το σύμπαν του ήρωα, παρότι συστήνεται αφηγηματικά ως ένας τόπος εκ προοιμίου γνωστός στο θεατή. Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα αυτής της καθ’ όλα καλοπροαίρετης διασκευής.

Η ταινία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να φανεί μοντέρνα, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στην αισθητική του θεάτρου σκιών και την κινηματογραφική γλώσσα. Έτσι, το digital περίβλημα έρχεται σε αντίφαση, για παράδειγμα, με τους "ξύλινους" διαλόγους, οι οποίοι δεν προσαρμόζονται στα σημερινά δεδομένα και βασίζονται, κυρίως, σε αφελή λογοπαίγνια. Η πλοκή, έπειτα, "σκοντάφτει" στο αργό τέμπο της αφήγησης, με αποτέλεσμα του φιλμ να μην εμπλουτίζει το σύμπαν του Καραγκιόζη όσο θα μπορούσε. Η δυναμική αυτή αποδεικνύεται από τις ενότητες ονείρου που φέρνουν στο προσκήνιο την παράδοση του θεάτρου σκιών, το οποίο τιμά ουσιαστικά και με σεβασμό το animation.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Καραγκιόζης the Movie

2
  • Animation
  • 2022
  • Διάρκεια: 74 '
  • Άκης Καρράς

Ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει την πρόσληψη ενός δημόσιου γραμματέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των αναλφάβητων πολιτών. Ο Καραγκιόζης «μυρίζεται» εύκολο μεροκάματο, πείθει τον Χατζηαβάτη για τις «φιλολογικές» ικανότητές του και παίρνει τη θέση. Για πόσο, όμως, θα κρύβει την αλήθεια;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.