Δεν Είσαι η Μητέρα μου

2,5

Ρεαλισμός και φαντασία συνδιαλέγονται με υπόγεια ένταση, καθώς φολκλορικοί μύθοι και ψυχολογικές διαταραχές μετατρέπουν μια ιστορία ενηλικίωσης σε ατμοσφαιρικό, αλλά βραχυκυκλωμένο στην κορύφωσή του θρίλερ τρόμου.

Den_eisai_h_mhtera_mou

Στα λαϊκά περίχωρα του Δουβλίνου οι φολκλορικοί ιρλανδικοί μύθοι είναι ακόμα ζωντανοί. Τουλάχιστον στο σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κέιτ Ντόλαν, η οποία επιχειρεί να διηγηθεί μια ιστορία ενηλικίωσης με πρωτότυπο τρόπο. Μας την εισάγει σαν ένα οικογενειακό δράμα, στο οποίο η εσωστρεφής και ντροπαλή Σαρ νιώθει από τη μια απομονωμένη από τις συμμαθήτριές της και από την άλλη αμήχανη απέναντι στην παράξενη συμπεριφορά της καταθλιπτικής μητέρας της. Μέχρι που κάποια στιγμή η τελευταία θα εξαφανιστεί απροειδοποίητα, εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό της στη μέση ενός χωραφιού. Όταν το επόμενο βράδυ επιστρέψει στο σπίτι χωρίς καμία εξήγηση, φαίνεται και ακούγεται η ίδια, αλλά η συμπεριφορά της είναι αλλοπρόσαλλη και τρομακτική. Καθώς πλησιάζει το Χάλογουιν και οι παγανιστικοί θρύλοι εισβάλλουν στην αστική καθημερινότητα, η Σαρ πρέπει να επιστρέψει στο σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν για να ανακαλύψει επώδυνες αλήθειες και να μπορέσει να σώσει τη μητέρα της.

Μια αλλόκοτη, δαιμονική δύναμη έχει καταλάβει την Άντζελα; Είναι η διπολική διαταραχή που την κάνει να συμπεριφέρεται αλλόκοτα; Η Ντόλαν πατάει με απόλυτη ισορροπία σε δυο βάρκες καθώς ρεαλισμός και φαντασία συνδιαλέγονται με υπόγεια ένταση. Η Χέιζελ Ντουπ προσωποποιεί πειστικά το εφηβικό τρόμο της ενηλικίωσης και η αδιόρατη απειλή που κυριαρχεί από τα πρώτα πλάνα σταδιακά γιγαντώνεται. Οι "εξηγήσεις" που έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια, όμως, προσγειώνουν το ατμοσφαιρικό αίνιγμα σε γνώριμα τερέν καθώς αυτό παίρνει τις τελευταίες στροφές για να μπει στην ευθεία τερματισμού. Ο τρόμος γίνεται πιο ορατός πλέον, αλλά η διφορούμενη αφήγηση βραχυκυκλώνει, επιλέγοντας ένα άτολμο φινάλε που απλοποιεί το χαρακτήρα της Σαρ και αφήνει την Άντζελα κινηματογραφικά αδικαίωτη.

Ιρλανδία. 2021. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν Είσαι η Μητέρα μου

You Are not my Mother
2,5
  • Τρόμου
  • 2021
  • Διάρκεια: 93 '
  • Κέιτ Ντόλαν

Την εβδομάδα πριν το Χάλογουιν η μητέρα της έφηβης Σαρ εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Όταν το επόμενο βράδυ επιστρέφει στο σπίτι χωρίς καμία εξήγηση, φαίνεται και ακούγεται η ίδια, αλλά η συμπεριφορά της είναι αλλοπρόσαλλη και τρομακτική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.