Λεονόρα Αντίο

2

Οι φευγαλέες ευρηματικές σκηνοθετικές ιδέες και οι συγκινητικοί χαμηλότονοι στοχασμοί πάνω στο εφήμερο της ύπαρξης δεν αρκούν για να υποστηρίξουν ένα ανά σημεία φάλτσο και άνισο σενάριο.

leonora_addio

Τον Δεκέμβριο του 1936, σε ηλικία 69 ετών, ο Ιταλός νομπελίστας δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλο ("Απόψε αυτοσχεδιάζουμε") έχασε τη ζωή του. Για την κηδεία του ο λαοφιλής δημιουργός είχε δώσει σαφείς οδηγίες. Μεταξύ άλλων, η τέφρα του έπρεπε να μεταφερθεί από τη Ρώμη στη Σικελία. Μια διαδικασία φαινομενικά απλή, η οποία, ωστόσο, συνάντησε μια σειρά από σουρεαλιστικά εμπόδια.

Σ’ αυτά δίνει σάρκα και οστά ο 91χρονος Πάολο Ταβιάνι, στη δεύτερη σόλο σκηνοθετική δουλειά του μετά την απώλεια του αδερφού του Βιτόριο και το "Μια Προσωπική Ιστορία". Μια πρώτη σύνδεση ανάμεσα στο λυπηρό γεγονός και στο θέμα του φιλμ είναι εμφανής: όση διαχρονικότητα και εάν έχεις επιτύχει μέσα από το έργο σου, είναι αδύνατο να έχεις τον έλεγχο του θανάτου σου. Οι ευρηματικοί αναστοχασμοί του Ταβιάνι πάνω σ’ αυτό προσφέρουν αυθεντικότητα στην ταινία, σε συνδυασμό με τις πιο κωμικές στιγμές που της προσδίδουν γλυκιά σπιρτάδα. Ωστόσο, η απροσδόκητη, εκτός αφηγηματικού πλαισίου τελευταία πράξη, αφιερωμένη στη φάλτσα μεταφορά του "Καρφιού" του Πιραντέλο, υποβαθμίζει το σενάριο στο επίπεδο μιας άγουρης άσκησης ύφους.

Α/Μ, Έγχρ. Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Λεονόρα Αντίο

Leonora Addio
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πάολο Ταβιάνι

Μετά το θάνατο του νομπελίστα δραματουργού Λουίτζι Πιραντέλο το 1936, οι προετοιμασίες της κηδείας του, για την οποία είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, σκοντάφτουν σε διαδοχικά σουρεαλιστικά εμπόδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/05/2024

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.