Λεονόρα Αντίο

2

Οι φευγαλέες ευρηματικές σκηνοθετικές ιδέες και οι συγκινητικοί χαμηλότονοι στοχασμοί πάνω στο εφήμερο της ύπαρξης δεν αρκούν για να υποστηρίξουν ένα ανά σημεία φάλτσο και άνισο σενάριο.

leonora_addio

Τον Δεκέμβριο του 1936, σε ηλικία 69 ετών, ο Ιταλός νομπελίστας δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλο ("Απόψε αυτοσχεδιάζουμε") έχασε τη ζωή του. Για την κηδεία του ο λαοφιλής δημιουργός είχε δώσει σαφείς οδηγίες. Μεταξύ άλλων, η τέφρα του έπρεπε να μεταφερθεί από τη Ρώμη στη Σικελία. Μια διαδικασία φαινομενικά απλή, η οποία, ωστόσο, συνάντησε μια σειρά από σουρεαλιστικά εμπόδια.

Σ’ αυτά δίνει σάρκα και οστά ο 91χρονος Πάολο Ταβιάνι, στη δεύτερη σόλο σκηνοθετική δουλειά του μετά την απώλεια του αδερφού του Βιτόριο και το "Μια Προσωπική Ιστορία". Μια πρώτη σύνδεση ανάμεσα στο λυπηρό γεγονός και στο θέμα του φιλμ είναι εμφανής: όση διαχρονικότητα και εάν έχεις επιτύχει μέσα από το έργο σου, είναι αδύνατο να έχεις τον έλεγχο του θανάτου σου. Οι ευρηματικοί αναστοχασμοί του Ταβιάνι πάνω σ’ αυτό προσφέρουν αυθεντικότητα στην ταινία, σε συνδυασμό με τις πιο κωμικές στιγμές που της προσδίδουν γλυκιά σπιρτάδα. Ωστόσο, η απροσδόκητη, εκτός αφηγηματικού πλαισίου τελευταία πράξη, αφιερωμένη στη φάλτσα μεταφορά του "Καρφιού" του Πιραντέλο, υποβαθμίζει το σενάριο στο επίπεδο μιας άγουρης άσκησης ύφους.

Α/Μ, Έγχρ. Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Λεονόρα Αντίο

Leonora Addio
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πάολο Ταβιάνι

Μετά το θάνατο του νομπελίστα δραματουργού Λουίτζι Πιραντέλο το 1936, οι προετοιμασίες της κηδείας του, για την οποία είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, σκοντάφτουν σε διαδοχικά σουρεαλιστικά εμπόδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

60 χρόνια "Μαουτχάουζεν": τιμητική προβολή στο θερινό "ΛΑΪΣ" της Ταινιοθήκης

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το πολυβραβευμένο Mauthausen, τιμώντας τα 60 χρόνια από το μεβληματικό έργο των Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/07/2026

Γιατί το 2027 προβλέπεται μία πολύ δυνατή κινηματογραφική χρονιά

Από το Star Wars και τον Spider-Man μέχρι τους Avengers και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το 2027 υπόσχεται μια ασταμάτητη παρέλαση blockbuster που μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη κινηματογραφική χρονιά της σύγχρονης εποχής.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Νέος Spider-Man, παλιός Νόλαν, ένα γιαπωνέζικο δράμα κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (30/07-05/08)

Αυτό είναι το πρόγραμμα του 83ου φεστιβάλ Βενετίας

Λίγα μεγάλα ονόματα και πολλές υποσχόμενες εκπλήξεις περιλαμβάνει το line-up της φετινής κινηματογραφικής Μπιενάλε (2–12/9), στην οποία θα κάνουν πρεμιέρα και δυο ελληνικές ταινίες.

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 30/07

Νέος Spider-Man, παλιός Νόλαν, ένα γιαπωνέζικο δράμα κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (30/07-05/08)

Δωρεάν προβολή του Stand By Me στην Στοά Culture

Το αριστούργημα του Ρομπ Ράινερ προβάλλεται απόψε, 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, συνοδευόμενο από συζήτηση για τη διαχρονική αξία του και τη δύναμη της φίλιας.

"Following": Η πρώτη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν επιστρέφει στις αίθουσες

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ δημιουργού επανακυκλοφορεί από το Cinobo, αποκαλύπτοντας τις απαρχές του μοναδικού κινηματογραφικού του σύμπαντος.