Τα Ίχνη της Βίας

2,5

Αληθινή ιστορία και ψύχραιμη αναπαράστασή της. Στέρεη η κινηματογραφική της προσέγγιση, υπερβολικά εστιασμένη στην περιγραφική λεπτομέρεια.

Ta_ixni_tis_vias1

Μπορεί στην τηλεόραση να σκηνοθετεί κάθε είδους σειρά (γκανγκστερική, δραματική, κατασκοπική), όταν περνά πίσω από την κινηματογραφική κάμερα, όμως, ο 38χρονος Γιαν Ματουζίνσκι επιλέγει πάντα αληθινές ιστορίες. Είτε με τη μορφή ντοκιμαντέρ ("Deep Love") είτε ως αντισυμβατική βιογραφία ("Η Τελευταία Οικογένεια") είτε ως ιστορικό δράμα πολιτικής καταγγελίας σαν "Τα Ίχνη της Βίας". Η τελευταία ταινία του, η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας, περιγράφει τα γεγονότα της δολοφονίας του νεαρού Γκζέγκος Πσέμικ, μαθητή ο οποίος τον Μάιο του 1983, αρνούμενος να δείξει την ταυτότητά του σε δυο πολιτιφύλακες, ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου. Η μητέρα του είναι διάσημη ποιήτρια και αντιφρονούσα, ενώ αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, ο φίλος του Γιούρεκ Πόπιελ θέλει διακαώς να καταθέσει την αλήθεια. Το καθεστώς θορυβείται, η υπόθεση παίρνει επείγουσα πολιτική διάσταση και οι μηχανισμοί εξουσίας επιστρατεύουν κάθε μέσο για να αναγκάσουν τον Πόπιελ να μην καταθέσει ή να τον βγάλουν αναξιόπιστο.

Ο Ματουζίνσκι ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα και τα αναπαριστά με ψυχραιμία, αποφεύγοντας τις περισσότερες παγίδες της διδακτικής κατακραυγής. Η στέρεη κινηματογραφική προσέγγισή του (της σχολής "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου" και "Spotlight") θυμίζει στιλιζαρισμένο ρεπορτάζ, περιγράφοντας διεξοδικά τις μεθόδους εκφοβισμού, εκβιασμού και δολοφονίας χαρακτήρα ενός σύγχρονου ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η ματιά του παραμένει υπερβολικά εστιασμένη στην περιγραφική λεπτομέρεια, εξ ου και η μεγάλη διάρκεια του φιλμ (160 λεπτά), καθώς επιχειρεί ταυτόχρονα να αναρωτηθει πάνω στα ηθικά και αξιακά διλήμματα των χαρακτήρων του. Κάποιων απ' αυτους τα αδιέξοδα είναι ζωντανά, αλλά είναι τελικά η αξία του ντοκουμέντου εκείνη που επιβάλλεται στη δραματική και ψυχολογική διάσταση της ταινίας.

Πολωνία, Τσεχία. 2021. Διάρκεια: 160΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Ίχνη της Βίας

Zeby Nie Bylo Sladów / Leave No Traces
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 160 '
  • Γιάν Ματουζίνσκι

Στην Πολωνία του 1983, ένας μαθητής ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από την πολιτοφυλακή. Η χώρα αναστατώνεται και ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας μπαίνει στο στόχαστρο των αρχών, που θα κάνουν τα πάντα για να τον βγάλουν αναξιόπιστο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτή είναι η αφίσα της νέας ταινίας του Αλέξη Αλεξίου, "Θάλασσα από Γυαλί"

Λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου, δείτε αποκλειστικά στο "α" την αφίσα της τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας του Αλέξη Αλεξίου, καθώς και το tease trailer.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/08/2026

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Γαλλικές ταινίες για κάθε γούστο κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (06-12/08) στη μεγάλη οθόνη.

Τελικά, αξίζει να δεις το νέο "Spider-Man";

Ξημέρωσε μια "Καινούργια Μέρα" για το αραχνο-franchise, και πάλι με τον Τομ Χόλαντ. Τι πραγματικά όμως παίζει με την ταινία;

Ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια της Αθήνας γίνεται θερινό σινεμά για όλο τον Αύγουστο

Και μάλιστα με δωρεάν είσοδο - πρεμιέρα σήμερα, 3 Αυγούστου με τον εμβληματικο "Δεσμώτη του Ιλίγγου".

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 06/08

Το γαλλικό σινεμά αντεπιτίθεται την επόμενη εβδομάδα (06-12/08) με τρεις ταινίες, τις οποίες συνοδεύει μια βραβευμένη επανέκδοση.

Οι κωμωδίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Από φάρσες μέχρι κομεντί, διαβάστε για όσες ταινίες χαρίζουν γέλιο αυτή την εβδομάδα (30/07-05/08)

Οι νέες ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε τον Αύγουστο στους κινηματογράφους

Από την επιστροφή των Μίνιονς έως τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ Καννών, αυτές είναι οι όσες νέες ταινίες θα κάνουν τον Αύγουστο πρεμιέρα στους κινηματογράφους.