Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς

3

Ντοκιμαντέρ παρατήρησης ενός γεωγραφικά περιθωριακού μα πολιτισμικά ιδιαίτερου τρόπου ζωής, όπου τοπίο και άνθρωποι συνυπάρχουν (και κινηματογραφικά) αρμονικά.

Sti_xora_tou_pagou1

Ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντολογικά θέματα ("Sudamerica: Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής"), η Δήμητρα Ζήρου ξεκίνησε να καταγράφει από το 1998 την καθημερινότητα της 86χρονης σήμερα Σάρα. Μιας αυτοχθόνου Σάμι η οποία γεννήθηκε και πέρασε όλη τη ζωή της σε έναν απομονωμένο οικισμό του νορβηγικού αρκτικού κύκλου. Από τους υπόλοιπους συγχωριανούς της η κάμερα απομονώνει και παρακολουθεί επίσης τον εφτάχρονο Μίκα, αντιπαραθέτοντας έτσι δυο γενιές με διαφορά σχεδόν ενός αιώνα.

Στην παράδοση του "Νανούκ του Βορρά", του Ζαν Ρους και του εθνολογικού ντοκιμαντέρ παρατήρησης, το "Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς" περιγράφει  ένα γεωγραφικά περιθωριακά μα πολιτισμικά ιδιαίτερο τρόπο ζωής, όπου τοπίο και άνθρωποι συνυπάρχουν (και κινηματογραφικά) αρμονικά. Γιατί καθώς οι εποχές του χρόνου αλλάζουν και οι ανθρώπινες συμπεριφορές προσαρμόζονται ανάλογα, οι εικόνες αποτυπώνουν τη σχέση τους χωρίς επεξηγηματικό σχολιασμό, χωρίς παρέμβαση του παρατηρητή και με ελάχιστες προσωπικές εξομολογήσεις. Μια καθαρή ματιά σε έναν αμόλυντο κόσμο, όπου η μεταβίβαση της γνώσης από γενιά σε γενιά είναι ο πρώτος κανόνας επιβίωσης.

Ελλάδα, Νορβηγία. 2022. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: BAD CROWD

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 95 '
  • Δήμητρα Ζήρου

Η καθημερινότητα της 86χρονης Σάρα και του επτάχρονου Μίκα στον αρκτικό κύκλο και στη χώρα των Σάμι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

11ο Film Factory: Δωρεάν masterclasses από τους Έλληνες κινηματογραφιστές

Ανακαλύψτε τους συμμετέχοντες της δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
09/12/2022

Καταθέστε την ταινία σας για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης περιμένει τις δημιουργίες σας.

Από το θέατρο σκιών στο σινεμά: Πώς ο Καραγκιόζης έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων

Η παραγωγός του "Καραγκιόζης the Movie" Αναστασία Μάνου μιλά στο "α" για την κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του διάσημου ήρωα.

National Board of Review: Το "Top Gun: Maverick" είναι η καλύτερη ταινία του 2022

Κριτικοί, κινηματογραφιστές και ακαδημαϊκοί ανέδειξαν το νέο περιπετειώδες σίκουελ ως την πλέον σπουδαιότερη της χρονιάς βάζοντας την πρώτη "φωτιά" στα προσεχή οσκαρικά φαβορί.

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.