Φύγαμε!

3

Η σύγχρονη ιρανική πραγματικότητα ακτινογραφείται δια μέσου ενός τρυφερά μελαγχολικού road movie, με τον γιο του Τζαφάρ Παναχί να παραμένει πιστός στην κληρονομιά της αβίαστης νεορεαλιστικής ειλικρίνειας.

Figame

Αν και το μήλο δεν πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά, στο κινηματογραφικό Ιράν δεν υπάρχουν περιθώρια για να απομακρυνθεί κάποιος καρπός από τη σκιά του δέντρου. Κι αυτό όχι μόνο γιατί στην περίπτωσή μας αναφερόμαστε στον Πανάχ Παναχί, γιο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ακμαίας εθνικής κινηματογραφίας, τον Τζαφάρ Παναχί, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη σινε-παράδοση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα παρόμοιο νεορεαλιστικό και ντοκιμαντερίστικο ύφος από το οποίο ελάχιστοι επιχειρούν να διαφοροποιηθούν. Όχι πάντως ο υιός Παναχί, ο οποίος παραμένοντας πιστός στην κληρονομιά της αβίαστης κινηματογραφικής ειλικρίνειας επιβιβάζεται σε ένα τζιπάκι και διασχίζει την ιρανική ύπαιθρο προς τα σύνορα παρέα με μια τετραμελή οικογένεια και το βαριά άρρωστο σκύλο τους.

Ο πατέρας, κυνικός, θυμόσοφος και συμφεροντολόγος, έχει το πόδι του στο γύψο και κινείται με πατερίτσες. Ο υπερκινητικός μικρός γιος αναστατώνει τους πάντες και τα πάντα. Η μητέρα μοιάζει η μόνη λογική της υπόθεσης, αν και μια τραγουδάει χαρούμενα και μια προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της. Γεμάτο διαρκείς αντιπαραθέσεις και αλλαγές διαθέσεων, το ταξίδι μοιάζει μια χαοτικά διασκεδαστική περιπέτεια για όλους πλην του μεγάλου γιου, ο οποίος οδηγεί παραμένοντας σιωπηλά σκεφτικός.

Αγαπητές στους Ιρανούς σκηνοθέτες, οι ταινίες δρόμου και περιπλάνησης τους προσφέρουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν έμμεσα και λοξά, μέσα από διαδοχικά καθημερινά συμβάντα και συναντήσεις, τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας τους. Αυτήν ακτινογραφεί και ο μικρός Παναχί δια μέσου ενός τρυφερά μελαγχολικού road movie, το οποίο απλώνει τη ματιά του στο ανοιχτό φυσικό τοπίο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπογεωγραφία η οποία περιβάλλει τους ήρωές του. Τέσσερις ολοζώντανους χαρακτήρες με διαφορετική προοπτική απέναντι στην καθημερινότητα, με αντιθέσεις κι αντιφάσεις, ενοχλητικά ελαττώματα και γοητευτικά προτερήματα. Το "Φύγαμε!" δεν τα εκβιάζει για να γίνει ένα διδακτικό δράμα ούτε τα διογκώνει για να εκμαιεύσει κωμικές στιγμές. Απλά τα παρατηρεί με τρυφερότητα και κατανόηση, όπως από την αληθινή ζωή μεταπηδούν στη μεγάλη οθόνη.

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Φύγαμε!

Jaddeh Khaki / Hit the Road
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 93 '
  • Πανάχ Παναχί

Μια τετραμελής οικογένεια διασχίζει την ιρανική ύπαιθρο προς τα σύνορα. Γεμάτο διαρκείς αντιπαραθέσεις και αλλαγές διαθέσεων, το ταξίδι φαντάζει σαν μια χαοτικά διασκεδαστική περιπέτεια για όλους πλην του μεγάλου γιου, ο οποίος οδηγεί παραμένοντας σιωπηλά σκεφτικός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To Free the kitsch Athens Film Fest είναι αφιερωμένο στις πρωτοποριακές κινηματογραφικές φωνές

Η τριήμερη γιορτή κινηματογράφου, τέχνης και βιώσιμης μόδας, μας περιμένει στο Communitism στο Μεταξουργείο.

25/11/2022

Μάθετε τα πάντα για την κριτική κινηματογράφου με τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Εμβαθύνετε στη γραφή γύρω από το σινεμά με τον κριτικό του "α" στο εργαστήριό του "Λέξεις από Σελιλόιντ" που φιλοξενείται στο Fårö.

"Κάποια Μίλησε": Η νέα ταινία με το ιστορικό ρεπορτάζ που ξεσκέπασε τον Γουάινστιν και γέννησε το #MeToo

Η νέα ταινία "She Said" προβάλλει το ερευνητικό έργο των δυο ρεπόρτερ Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ οι οποίες και ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν.

To 13ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου δε θες να το χάσεις

Με μία σπουδαία καλεσμένη και ένα εκλεκτικό διεθνές πρόγραμμα το Ethnofest επιστρέφει δυναμικά.

Οι αλήθειες στο "Fabelmans" του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η 34η ταινία του εμβληματικού σκηνοθέτη συστήνεται ως η πιο προσωπική και αυτοβιογραφική της πλούσιας καριέρας του. Ποια γεγονότα της ταινίας, όμως, είναι τα πραγματικά;

Οι ταινίες που δεν χάνονται στο 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης επιστρέφει παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ξεχωριστά σινεφίλ αφιερώματα και εκλεκτούς καλεσμένους.

Όλες οι ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σωστή σειρά

Βάζουμε όλα τα φιλμ του τριπλά οσκαρικού Στίβεν Σπίλμπεργκ σε αξιολογική σειρά ξεκινώντας από το χειρότερο, περνώντας από το πρόσφατο "Fabelmans" και φτάνοντας στην κορυφή.