Φυγή

3,5

Μια αληθινή ιστορία μετατρέπεται με ευρηματικότητα, καθαρότητα και συγκινητική ειλικρίνεια σε μια συναρπαστική κινηματογραφική οδύσσεια. Οσκαρικές υποψηφιότητες animation, ντοκιμαντέρ και διεθνούς ταινίας, αμέτρητα φεστιβαλικά και ακαδημαϊκά βραβεία.

Figi

Η "Φυγή" είναι μια κινηματογραφική πρωτοτυπία η οποία έγραψε οσκαρική ιστορία. Αφού κέρδισε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία ντοκιμαντέρ και animation, έγινε η πρώτη ταινία που κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα για Όσκαρ τόσο ως ντοκιμαντέρ, όσο και ως animation, αλλά και ως διεθνής - πρώην ξενόγλωσση - ταινία για λογαριασμό της Δανίας (αν και συμπαραγωγή 12 χωρών). Πως τα κατάφερε όλα αυτά ο ντοκιμαντερίστας Γιόνας Πόερ Ράσμουνσεν, ο οποίος συνέλαβε αρχικά την ιδέα της ως ραδιοφωνική εκπομπή;

Η πορεία ζωής του 36χρονου σήμερα Αμίν ξεκινάει από τη γενέτειρα του, το Αφγανιστάν. Πετυχημένος ακαδημαϊκός ο οποίος ζει στη Δανία πλέον, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό του και αποφασίζει να εξομολογηθεί σε ένα στενό φίλο του την περιπέτειά του. Από τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια στην Καμπούλ λοιπόν, ο Αμίν Ναουάμπι (το όνομα είναι ψεύτικο, αλλά η ιστορία αληθινή) γίνεται μάρτυρας του εμφυλίου που ξεσπά όταν τα σοβιετικά στρατεύματα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο πατέρας του συλλαμβάνεται και η τύχη του έκτοτε αγνοείται, οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την εξουσία και η οικογένεια του Αμίν, της οποίας ο μεγαλύτερος γιος βρίσκεται στη Σουηδία, αποφασίζει να φύγει για την Ευρώπη. Η διαδρομή ως εκεί, όμως, θα κάνει μια μεγάλη στάση στη μετακομουνιστική Μόσχα, θα διαρκέσει πολλούς μήνες και θα είναι γεμάτη απρόοπτα.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξομολόγησης του Αμίν αφορά την οδύσσειά του ως ασυνόδευτος πρόσφυγας. Αν και ιδιαίτερα ψύχραιμη, είναι γεμάτη σασπένς και ανατροπές, αλλαγές διαθέσεων και συναισθημάτων, ευχάριστες στιγμές και βαθιές απογοητεύσεις. Συμπυκνώνει όλη τη μεταναστευτική πραγματικότητα του σύγχρονου δυτικού κόσμου, περιγράφοντας γλαφυρά τις κάθε λογής ανισότητες που χωρίζουν τους προνομιούχους από τους μη έχοντες και τις ρατσιστικές συμπεριφορές που αυτές αναπόφευκτα γεννούν. Προχωρώντας μάλιστα από την ιστορική καταγραφή στην κοινωνιολογική παρατήρηση, η "Φυγή" εξελίσσεται στο αποκαλυπτικό  ψυχολογικό πορτραίτο ενός θαρραλέου επιζήσαντα και ενός μετέωρου ανθρώπου. Γιατί όλη αυτή η περιπέτεια έχει γεμίσει τον Αμίν με ορατά και αόρατα τραύματα, απωθημένα ως ανομολόγητα μυστικά τα οποία μπορούν να του καταστρέψουν τη δυνατότητα μιας ευτυχισμένης ζωής.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και χρησιμοποιώντας υλικό επικαίρων εποχής, η ταινία του Γιόνας Πόερ Ράσμουνσεν είναι βασικά προϊόν μυθοπλασίας, αίσθηση την οποία εντείνει ένα animation (δια χειρός Κάνεθ Λάντεργιαρ) με αδρές και καθαρές γραμμές που κάθε τόσο δίνουν ευρηματικά τη θέση τους σε ασπρόμαυρα "αφαιρετικά" σκίτσα. Η μείξη τους αφήνει μια παράξενη αίσθηση ρεαλιστικού παραμυθιού, ποιητική και γήινη ταυτόχρονα, κι ενώ εντυπωσιάζει ως ευφάνταστο, πετυχημένο κινηματογραφικό πείραμα, παραμένει στο βάθος της μια συγκινητική ανθρώπινη εξομολόγηση.

Δανία, Γαλλία, Νορβηγία. 2021. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: STRADA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Φυγή

Flugt / Flee
3,5
  • Animation
  • 2021
  • Διάρκεια: 89 '
  • Γιόνας Πόερ Ράσμουνσεν

Ο Αμίν, ο οποίος έφτασε ως ασυνόδευτος ανήλικος στη Δανία από το Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια, εξομολογείται σε έναν στενό του φίλο την περιπέτειά του, αλλά κι ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που δε χάνονται φέτος στους κινηματογράφους

Η Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν, τα νέα κόνσεπτ του Τίμοθι Σαλαμέ, οι Avengers στην επόμενη φάση, μια ταινία για το Peaky Blinders και όλα όσα θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες στα σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
06/01/2026

Ελληνικό box office: Σπάει ταμεία ο "Καποδίστριας"

Καποδιστριακή φρενίτιδα στις αίθουσες, με το ιστορικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή να εξαφανίζει κάθε ανταγωνισμό και να κόβει το δεύτερο Σαββατοκύριακό του περισσότερα εισιτήρια από το άνοιγμά του.

Οι νέες ταινίες που θα δούμε από αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Οικογενειακές σχέσεις, αλληλεγγύη από την κοινότητα και δράση έρχονται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες.

Μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης έρχεται με το 'Greenland 2: Migration'

Η νέα ταινία του Ρικ Ρόμαν Γουό έρχεται πολύ σύντομα στους κινηματογράφους.

"Ένα Πράγμα με Φτερά": ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς σε μία τρυφερή εξερεύνηση της θλίψης

Το υπαινικτικό δράμα του Ντίλαν Σάουθερν κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη (8/1) από την Weird Wave.

Οι ταινίες που έρχονται την Πέμπτη 08/01

Νέα άφιξη από την Σι-Τσινγκ Τσου με συν-σεναριογράφο τον Σον Μπέικερ, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αντιμετωπίζει ένα Κοράκι και ό,τι άλλο θα δούμε στα σινεμά την επόμενη εβδομάδα.

Αυτές είναι οι πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του 2026

Η στοχοπροσήλωση του Τίμοθι Σαλαμέ, ένας Δούρειος Ίππος γεμάτος με αστέρες και όλες οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε τους επόμενους μήνες.