Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα

1,5

Αγιογραφική και κινηματογραφικά αφελής προσέγγιση ενός κορυφαίου λογοτέχνη από έναν ομοϊδεάτη συμπατριώτη του, ο οποίος έγραψε το σενάριο και «συμπρωταγωνιστεί».

Kalhmera_glikia_patrida

Πρώτη ταινία μυθοπλασίας του ντοκιμαντερίστα Τσενγκίζ Εσκαραμπεκίρ, το "Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα" μοιάζει να έχει βγει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Σινε-βιογραφία παλαιοτάτης κοπής, αφηγείται τις παράλληλες πορείες ζωής των Τούρκων κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963) και Αχμέτ Ουμίτ (1960-), οι οποίοι με σχεδόν μισό αιώνα διαφορά υπέστησαν βίαιες διώξεις για τα πολιτικά φρονήματά τους και πέρασαν μέρος της ζωής τους στη Μόσχα.


Το στήσιμο της παραγωγής, από το γραμμικό, παλαιομοδίτικα μελοδραματικό σενάριο και την τηλεοπτική σκηνοθεσία ως την αφρόντιστη φωτογραφία και τις στομφώδεις ερμηνείες, θυμίζει Finos Film των 70s, ενώ εξίσου αφελής και αγιογραφική είναι η περιγραφή των δυο ηρωικών βασικών χαρακτήρων: ταλαντούχοι, ασυμβίβαστοι, αλτρουιστές, ιδεολόγοι. Η παράλληλη αφήγηση της κοινής εν πολλοίς πορείας τους δεν προσδίδει ενδιαφέρον στο ισχνότατο κινηματογραφικά υλικό, στο οποίο παρεμβαίνει σχολιάζοντας "ζωντανά" ο ίδιος ο Αχμέτ Ουμίτ, σεναριογράφος και "συμπρωταγωνιστής", συντονίζοντας τη διήγησή του με αυτήν του Ναζίμ Χικμέτ (σε voice over), τον οποίο έχει ως καλλιτεχνικό και ιδεολογικό πρότυπο

Τουρκία. 2019. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα

Merhaba Güzel Vatanim
1,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 99 '
  • Τσενγκίζ Εζκαραμπεκίρ

Οι παράλληλες πορείες ζωής των Τούρκων κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Αχμέτ Ουμίτ, οι οποίοι διώχθηκαν για τα πολιτικά φρονήματά τους και πέρασαν μέρος της ζωής τους στη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.