Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα

1,5

Αγιογραφική και κινηματογραφικά αφελής προσέγγιση ενός κορυφαίου λογοτέχνη από έναν ομοϊδεάτη συμπατριώτη του, ο οποίος έγραψε το σενάριο και «συμπρωταγωνιστεί».

Kalhmera_glikia_patrida

Πρώτη ταινία μυθοπλασίας του ντοκιμαντερίστα Τσενγκίζ Εσκαραμπεκίρ, το "Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα" μοιάζει να έχει βγει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Σινε-βιογραφία παλαιοτάτης κοπής, αφηγείται τις παράλληλες πορείες ζωής των Τούρκων κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963) και Αχμέτ Ουμίτ (1960-), οι οποίοι με σχεδόν μισό αιώνα διαφορά υπέστησαν βίαιες διώξεις για τα πολιτικά φρονήματά τους και πέρασαν μέρος της ζωής τους στη Μόσχα.


Το στήσιμο της παραγωγής, από το γραμμικό, παλαιομοδίτικα μελοδραματικό σενάριο και την τηλεοπτική σκηνοθεσία ως την αφρόντιστη φωτογραφία και τις στομφώδεις ερμηνείες, θυμίζει Finos Film των 70s, ενώ εξίσου αφελής και αγιογραφική είναι η περιγραφή των δυο ηρωικών βασικών χαρακτήρων: ταλαντούχοι, ασυμβίβαστοι, αλτρουιστές, ιδεολόγοι. Η παράλληλη αφήγηση της κοινής εν πολλοίς πορείας τους δεν προσδίδει ενδιαφέρον στο ισχνότατο κινηματογραφικά υλικό, στο οποίο παρεμβαίνει σχολιάζοντας "ζωντανά" ο ίδιος ο Αχμέτ Ουμίτ, σεναριογράφος και "συμπρωταγωνιστής", συντονίζοντας τη διήγησή του με αυτήν του Ναζίμ Χικμέτ (σε voice over), τον οποίο έχει ως καλλιτεχνικό και ιδεολογικό πρότυπο

Τουρκία. 2019. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα

Merhaba Güzel Vatanim
1,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 99 '
  • Τσενγκίζ Εζκαραμπεκίρ

Οι παράλληλες πορείες ζωής των Τούρκων κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Αχμέτ Ουμίτ, οι οποίοι διώχθηκαν για τα πολιτικά φρονήματά τους και πέρασαν μέρος της ζωής τους στη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών": μία αποκλειστική ματιά στο τρομο-σίκουελ της χρονιάς

Ρέιφ Φάινς και Τζακ Ο' Κόνελ συναντιούνται για πρώτη φορά στον δυστοπικό κόσμο των Ντάνι Μπόιλ και Άλεξ Γκάρλαντ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/01/2026

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα, Πέμπτη 15/01.

Kontinental '25

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για μια αστεία όσο και πικρή σάτιρα η οποία ακτινογραφεί σαρκαστικά όλο το βαλκανικό κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα. | Powered by Uber.

Marty Supreme

Το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου μέσα από μια ανοικονόμητη, αλλά σφριγηλή saga ενηλικίωσης οσκαρικών προδιαγραφών και σκορσεζικής δυναμικής (Χρυσές Σφαίρες καλύτερης ταινίας και α΄ αντρικού ρόλου). | Powered by Uber.

Τι σου Λέει Αυτή η Φύση

Ακόμα ένα ανάλαφρου ύφους "conversation piece" από τον ιδιοσυγκρασιακό μινιμαλιστή Χονγκ Σανγκ-σου, το οποίο σχολιάζει λοξά τις… φλύαρες ανθρώπινες σχέσεις. | Powered by Uber.

28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών

Περισσότερο spin-off παρά σίκουελ, ο δραματικά πιο συγκεντρωμένος "Ναός των Οστών" ανακυκλώνει γνωστές ιδέες χωρίς να προσθέτει κάτι ουσιαστικότερο στη μυθολογία του franchise. | Powered by Uber.

Ρούφους: Ο Θαλάσσιος Δράκος που δεν Ήξερε Κολύμπι

Συνταγογραφημένη, απλοϊκή και διεκπεραιωτική περιπέτεια ανήλικων απαιτήσεων, βασισμένη σε σειρά νορβηγικών βιβλίων. | Powered by Uber.