Κοίτα τους πως Τρέχουν

2

Κωμικό whodunit, το οποίο παρωδεί τα λογοτεχνικά και θεατρικά μυστήρια της Άγκαθα Κρίστι. Προσκολλημένο στη συνταγή, αφήνει περιορισμένο χώρο για αληθινές εκπλήξεις.

Koita_tous_pos_trexoun

Έχοντας δημιουργήσει ένα ολόκληρο λογοτεχνικό και κατόπιν κινηματογραφικό είδος μόνη της, η Άγκαθα Κρίστι έχει δει αμέτρητες προσπάθειες αντιγραφής του αναγνωρίσιμου στιλ της, αλλά και άλλες τόσες απόπειρες παρωδίας του, με κορυφαία το "Πρόσκληση σε Γεύμα Από Έναν Υποψήφιο Δολοφόνο". Αλλά αν η ταινία του Ρόμπερτ Μουρ εμπνεόταν κυρίως από το "Δέκα Μικροί Νέγροι", το "Κοίτα τους πως Τρέχουν" βασίζεται στις άκρως αποτελεσματικές έρευνες του ντετέκτιβ Ερκίλ Πουαρό και την "Ποντικοπαγίδα", χτίζοντας το σεναριακό σκελετό του πάνω στα αστυνομικά φιλμ μυστηρίου των δεκαετιών’50 και ’60.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στο λονδρέζικο Γουέστ Εντ του 1953 όπου η "Ποντικοπαγίδα" (η οποία παίζεται από την πρεμιέρα της μέχρι σήμερα, έχοντας διακοπεί για 14 μόνο μήνες λόγω του κορωνοϊού) γιορτάζει τις 100 παραστάσεις της και ετοιμάζει τη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη. Όλα αλλάζουν όμως όταν ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Την υπόθεση αναλαμβάνουν ο αντισυμβατικός επιθεωρητής Στόπαρντ και η πρόθυμη αρχάρια Κόνσταμπλ, οι οποίοι διαπιστώνουν πως όλοι όσοι εμπλέκονται με το θεατρικό ή τη διασκευή του είναι ύποπτοι.

Οι τηλεοπτικής προϋπηρεσίας σεναριογράφος Μαρκ Τσάπελ και σκηνοθέτης Τομ Τζορτζ διασκεδάζουν αναπαράγοντας όλα τα κλισέ της πασίγνωστης, χιλιοχρησιμοποιημένης, αλλά διαχρονικά αποδοτικής μανιέρας της Άγκαθα Κρίστι. Από τη μια προσπαθούν να διατηρήσουν το σασπένς της αστυνομικής πλοκής και από την άλλη να αποκαλύψουν με χιούμορ το μηχανισμό της όλης αφηγηματικής κατασκευής, βασισμένης σε διαρκώς επαναλαμβανόμενα τρικ. Επιστρατεύονται ακόμα και το voice over των φιλμ νουάρ ή τα ψυχαναλυτικά χιτσκοκιά όνειρα, η με το ζόρι συνύπαρξη αντιθέτων χαρακτήρων των αστυνομικών θρίλερ, θεατρικά (και σαιξπηρικά) inside jokes και διακριτικές αναφορές στη μεταπολεμική βρετανική πραγματικότητα. Προσκολλημένο στη φόρμουλα τόσο πιστά, όμως, το "Κοίτα τους πως Τρέχουν" αφήνει περιορισμένο χώρο για αληθινές εκπλήξεις. Έτσι, χωρίς να διαθέτουν τη φινέτσα ενός Τομ Στόπαρντ, οι περισσότερες σατιρικές βολές του βρίσκουν στόχο, μα με το ζόρι διαπερνούν την επιδερμίδα της συνταγής ενός ακόμα ηθελημένα προβλέψιμου, απλά κωμικού, whodunit.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Κοίτα τους πώς Τρέχουν

See How They Run
2
  • Κωμωδία
  • 2022
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τομ Τζορτζ

Στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1950, τα σχέδια για την κινηματογραφική μεταφορά ενός επιτυχημένου θεατρικού διακόπτονται απότομα όταν ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Την υπόθεση αναλαμβάνουν ο αντισυμβατικός επιθεωρητής Στόπαρντ και η πρόθυμη αρχάρια Κόνσταμπλ, οι οποίοι διαπιστώνουν πως όλοι όσοι εμπλέκονται με το θεατρικό ή τη διασκευή του είναι ύποπτοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.