Moonage Daydream

3

Λοξή βιογραφική προσέγγιση σε ένα σύγχρονο μύθο της ποπ κουλτούρας, βασισμένη όχι σε γραμμικά επεξηγηματικό υλικό, αλλά σε ένα καταιγιστικό συνδυασμό ήχων, εικόνων κι εξομολογήσεων.

Moonage_daydream

Πολλαπλά βραβευμένος ντοκιμαντερίστας ("Ο Μικρός θα Μείνει στην Ταινία", Έμι για το "Jane", οσκαρική υποψηφιότητα για το "On the Rops"), ο Μπρετ Μόργκεν αφιέρωσε δυο χρόνια ζωής ασχολούμενος αποκλειστικά με το γρίφο Ντέιβιντ Μπόουι. Έναν από τους κορυφαίους ροκ σταρ και μύθο της ποπ κουλτούρας, ο οποίος άλλαζε διαρκώς περσόνες και επανεφεύρισκε τον καλλιτεχνικό εαυτό του. Το πάθος του έπεισε το ίδρυμα Μπόουι να του παραχωρήσει πρόσβαση σε σπάνιο υλικό και εκείνος, πεπειραμένος μοντέρ, δούλεψε πάνω σε έναν τεράστιο όγκο οπτικών και ηχητικών πληροφοριών προσεγγίζοντας μια πολυσχιδή προσωπικότητα τεράστιας επιρροής με αντισυμβατικό, πρωτότυπο τρόπο.

Το "Moonage Daydream" είναι μια λοξή βιογραφία βασισμένη όχι σε γραμμικά επεξηγηματικό υλικό, αλλά σε ένα καταιγιστικό συνδυασμό ήχων, εικόνων κι εξομολογήσεων. Μακριά από τετριμμένες αναφορές, ο Μόργκεν προσπαθεί να διεισδύσει πίσω από το μέικ απ, την ενδυματολογική εξτραβαγκάντζα και τα πολλαπλά προσωπεία του εξωγήινου Ζίγκι Στάρνταστ με τα ίδια του τα μέσα. Την εικόνα, τη μουσική και τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων του, συνοδευόμενα από "παράλληλο" οπτικό υλικό (φωτογραφιών, ταινιών, τηλεοπτικών ρεπορτάζ), δημιουργώντας μια αφήγηση - ψυχεδελική διαδρομή στις καλλιτεχνικές ανησυχίες, την προσωπική φιλοσοφία και τους σημαντικούς σταθμούς της πορείας του Ντέιβιντ Μπόουι ως το μουσικό κολοφώνα.

Θεαματικότατο και ηχητικά επιβλητικό, το ντοκιμαντέρ του Μπρετ Μόργκεν ενοποιεί με αβίαστο τρόπο τις ετερόκλητες ψηφίδες του σινε-κολάζ του, εστιάζοντας περισσότερο στη στάση ζωής του ανθρώπου πίσω από το μύθο και λιγότερο στην καλλιτεχνική αξία του εμβληματικού σταρ. Ανακυκλώνει ιδέες, επιλέγει γεγονότα και πρόσωπα (όπως η Ιμάν, ενώ ο πρώτος του γάμος δεν αναφέρεται), διαθέτει δυο-τρία φινάλε περισσότερα από το κανονικό, αλλά αποτελεί ένα πραγματικά πολύτιμο κινηματογραφικό δώρο για τους τωρινούς και τους μελλοντικούς φαν του μόνιμα ανήσυχου "Starman".

Μ. Βρετανία, Γερμανία. 2022. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Moonage Daydream

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 135 '
  • Μπρετ Μόργκεν

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες, η φιλοσοφία ζωής και η διαδρομή του Ντέιβιντ Μπόουι, ενός από τους κορυφαίους σταρ της ροκ, προς τον μουσικό κολοφώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.