Ένας Μεταφραστής

2

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Enas_metafrastis

Ένα χρόνο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τέσσερις μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, η Κούβα δέχτηκε να προσφέρει ιατρική βοήθεια στα θύματά του, περιθάλποντας από το 1990 έως και το 2016 πάνω από 26.000 προσβληθέντες από ραδιενέργεια. Μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία την οποία περιγράφουν και ηρωοποιούν, χωρίς έντονους μελοδραματισμούς είναι η αλήθεια, οι πρωτοεμφανιζόμενοι αδελφοί Μπαριούσο. Η ιστορία της ταινίας, μάλιστα, δεν είναι άλλη απ’ αυτή του πατέρα τους Μανουέλ Μπαριούσο Αντίνο, ο οποίος εδώ μετονομάζεται σε Μαλίν. Έναν καθηγητή ρωσικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Αβάνας που μετατίθεται σε ένα νοσοκομείο της πόλης, αναλαμβάνοντας χρέη μεταφραστή στην παιδική πτέρυγα των θυμάτων του Τσερνομπίλ.

Η ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή των αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα στήνεται αρχικά πάνω στο ψυχολογικό τραύμα το οποίο προκαλεί στον Μαλίν η συναναστροφή του με ανήμπορα, συχνά ετοιμοθάνατα παιδιά και κατόπιν πάνω στην οικογενειακή κρίση την οποία προκαλεί η ολοένα αυξανόμενη συναισθηματική του υποχρέωση απέναντί τους. Το καθήκον τελικά υπερισχύει, κάνοντας το τίμημα ασήμαντο και το μάθημα ζωής αναντικατάστατο.

Κούβα, Καναδάς. 2018. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Μεταφραστής

Un Traductor
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 107 '
  • Σεμπαστιάν Μπαριούσο

Ένας καθηγητής ρωσικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Αβάνας μετατίθεται σε ένα νοσοκομείο της πόλης, αναλαμβάνοντας χρέη μεταφραστή στην παιδική πτέρυγα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ, τα οποία έχουν έρθει στην Κούβα για ιατρική περίθαλψη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 30 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στους κινηματογράφους το φθινόπωρο

Εξαιρετικά χορταστικοί προβλέπονται οι επόμενοι μήνες καθώς οι μαρκίζες γεμίζουν με πολυαναμενόμενους τίτλους, τους οποίους βλέπουμε χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/09/2025

Ένας "Μυστικός Πράκτορας" στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει τη νέα ταινία του εικονοκλάστη σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο.

Το CineDoc ανοίγει αυλαία με το ντοκιμαντέρ 'Τάκης.' για τον ιδρυτή του Takis Shelter

Με μια ταινία αφιερωμένη στη δύναμη της αγάπης προς τα ζώα και την ιστορία του Τάκη Προεστάκη, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc ξεκινά τη νέα του σεζόν.

Το "Έχω Κάτι να Πω" επιστρέφει στα θερινά

Η φιλοσοφική κωμωδία του Στράτου Τζίτζη με τον Αντίνοο Αλμπάνη ξεκινάει από την Παρασκευή 19/9 και για οκτώ μέρες ένα roadshow στους καλοκαιρινούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Η απώλεια του οσκαρικού Ρόμπερτ Ρέντφορντ σηματοδοτεί τέλος εποχής

Ο εμβληματικός Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Οι σταθμοί της αξιοζήλευτης (ζωής και) καριέρας του Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Τα γεγονότα που καθόρισαν τον κορυφαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη 18/09

Όλα όσα καταφθάνουν προσεχώς στις μαρκίζες των open air και μη κινηματογράφων.