Αδελαΐδα

3

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.

Adelaida

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στη δημιουργική του ακμή, ο Τσεχοσλοβάκος Φράντισεκ Βλάσιλ θα υπογράψει αμέσως μετά τις "Μαρκέτα Λαζάροβα" (1967) και "Η Κοιλάδα με τις Μέλισσες" (1968) την τρίτη διάσημη ταινία της φιλμογραφίας του. Μόνο που η "Αδελαΐδα" δεν είναι ένα ακόμα ασπρόμαυρο μεσαιωνικό δράμα, αλλά η έγχρωμη ιστορία ενός αδύνατου έρωτα, παγιδευμένου στις αγκυλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λοιπόν, ένας πρώην υπολοχαγός αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός αρχοντικού που ανήκε στη γερμανική οικογένεια ενός επιφανούς ναζί. Τώρα έχει απομείνει μόνο η κόρη του, η οποία είναι αναγκασμένη να το φροντίζει.

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν σ’ αυτή τη μελαγχολική ποιητική ελεγεία. Τα συναισθήματα δυσκολεύονται να εκφραστούν, οι αξίες ενός ολόκληρου πολιτισμού έχουν καταρρεύσει και η βία, εδώ απούσα από το κάδρο, καθορίζει την ανθρώπινη μοίρα, όπως και στις προηγούμενες ταινίες του Βλάσιλ, ενός μέχρι πρότινος αφανούς πρωτεργάτη του τσεχοσλοβάκικου νέου κύματος.

Τσεχοσλοβακία. 1970. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Αδελαΐδα

Adelheid
3
  • Δραματική
  • 1970
  • Διάρκεια: 99 '
  • Φράντισεκ Βλάσιλ

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πρώην υπολοχαγός αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός αρχοντικού που ανήκε στη γερμανική οικογένεια ενός επιφανούς ναζί. Τώρα έχει απομείνει μόνον η κόρη του, η οποία είναι αναγκασμένη να το φροντίζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

National Board of Review: Το "Top Gun: Maverick" είναι η καλύτερη ταινία του 2022

Κριτικοί, κινηματογραφιστές και ακαδημαϊκοί ανέδειξαν το νέο περιπετειώδες σίκουελ ως την πλέον σπουδαιότερη της χρονιάς βάζοντας την πρώτη "φωτιά" στα προσεχή οσκαρικά φαβορί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.