Αδελαΐδα

3

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.

Adelaida

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στη δημιουργική του ακμή, ο Τσεχοσλοβάκος Φράντισεκ Βλάσιλ θα υπογράψει αμέσως μετά τις "Μαρκέτα Λαζάροβα" (1967) και "Η Κοιλάδα με τις Μέλισσες" (1968) την τρίτη διάσημη ταινία της φιλμογραφίας του. Μόνο που η "Αδελαΐδα" δεν είναι ένα ακόμα ασπρόμαυρο μεσαιωνικό δράμα, αλλά η έγχρωμη ιστορία ενός αδύνατου έρωτα, παγιδευμένου στις αγκυλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λοιπόν, ένας πρώην υπολοχαγός αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός αρχοντικού που ανήκε στη γερμανική οικογένεια ενός επιφανούς ναζί. Τώρα έχει απομείνει μόνο η κόρη του, η οποία είναι αναγκασμένη να το φροντίζει.

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν σ’ αυτή τη μελαγχολική ποιητική ελεγεία. Τα συναισθήματα δυσκολεύονται να εκφραστούν, οι αξίες ενός ολόκληρου πολιτισμού έχουν καταρρεύσει και η βία, εδώ απούσα από το κάδρο, καθορίζει την ανθρώπινη μοίρα, όπως και στις προηγούμενες ταινίες του Βλάσιλ, ενός μέχρι πρότινος αφανούς πρωτεργάτη του τσεχοσλοβάκικου νέου κύματος.

Τσεχοσλοβακία. 1970. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Αδελαΐδα

Adelheid
3
  • Δραματική
  • 1970
  • Διάρκεια: 99 '
  • Φράντισεκ Βλάσιλ

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πρώην υπολοχαγός αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός αρχοντικού που ανήκε στη γερμανική οικογένεια ενός επιφανούς ναζί. Τώρα έχει απομείνει μόνον η κόρη του, η οποία είναι αναγκασμένη να το φροντίζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.