Broadway

3

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

broadway_tainia2 «Broadway»

Η σκιά του Πέδρο Αλμοδόβαρ πέφτει βαριά πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου σινεμά. Ο Ισπανός auteur έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να εμπνέει μια ευρεία γκάμα από νέους δημιουργούς, απενοχοποιώντας το λαϊκό μελόδραμα, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το queer στοιχείο και σχολιάζοντας με ένα πολυδιάστατα μεταμοντέρνο τρόπο τη μετατροπή της καθημερινότητάς μας σε σκηνοθετημένο θέαμα. Γνωρίζοντάς τα καλά όλα αυτά, ο βραβευμένος μικρομηκάς Χρήστος Μασσαλάς ("Copa Loca") δανείζεται πολλά στοιχεία του αλμοδοβαρικού σύμπαντος στο "μεγάλο" ντεμπούτο του, προσαρμόζοντάς τα δημιουργικά στην αθηναϊκή πραγματικότητα.

Η Αθήνα αγκαλιάζει από παντού τους ήρωες του "Broadway". Μια ομάδα από χορευτές – πορτοφολάδες που στήνουν street shows για να ξελαφρώνουν τους θεατές από τα πορτοφόλια τους και έχουν βρει καταφύγιο στο εγκαταλελειμμένο θέατρο (ήταν και χειμερινό σινεμά) και τον παλιό θερινό κινηματογράφο της έρημης πια εμπορικής στοάς στην Αγίου Μελετίου. Ένας αθέατος μικρόκοσμος στην καρδιά ενός άλλου, της ελληνικής πρωτεύουσας, όπου μια χούφτα ετερόκλητοι χαρακτήρες ζουν υπό την προστασία του κλεπταποδόχου "Κλειδαρά". Εκεί θα οδηγηθεί η Νέλλη, μια κοπέλα που "ανακατευόταν πάντα στις πιο μπερδεμένες φάσεις", ακολουθώντας τον εραστή της Μάρκο. Θα γίνει μέλος της παρέας και θα γοητευτεί από τον Γιόνας, έναν Λιθουανό καταζητούμενο τον οποίο βοηθά να ανακαλύψει τη drag queen πλευρά του. Όταν μάλιστα ο Μάρκος καταλήξει στη φυλακή, θα συνάψει μαζί του μια παθιασμένη ερωτική σχέση.

Άνθρωποι και χώροι αλληλοεπιδρούν δυναμικά σε μια ιστορία ενηλικίωσης/συνειδητοποίησης που προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα ανάλαφρη και συγκινητική, δεμένη σφιχτά τόσο με τους περιθωριακούς χαρακτήρες της όσο και με τα "ερείπια" που τους περιβάλλουν. Γιατί το μεγάλο εθνικό θέαμα (οι αφίσες της Αλίκης Βουγιουκλάκη) έχει αντικατασταθεί από ένα αυτοσχέδιο σόου μίμησης και παραπλάνησης, όπως ένα ολόκληρο εθνικό αφήγημα ευμάρειας (του οποίου οι ήρωες είναι πλέον ανεπιθύμητες ανορθογραφίες) άφησε πίσω του την πλήρη εγκατάλειψη και την καθολική διάψευση. Μπροστά σ’ αυτό το κατεστραμμένο ντεκόρ, ο Μασσαλάς στήνει ένα πολύχρωμο παιχνίδι εκκεντρικής συνύπαρξης, η οποία για λίγο καιρό λειτουργεί ως εναλλακτική οικογένεια. Από τον αντισυμβατικό ρόλο που επιλέγει να υποδυθεί το κάθε μέλος της, όμως, τι είναι αλήθεια και τι προσποίηση;  Να ένα γνήσιο αλμοδοβαρικό ερώτημα, με το παρελθόν, τις κοινωνικές πιέσεις και τα ανθρώπινα πάθη να διαταράσσουν τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες, απελευθερώνοντας δυναμικές οι οποίες ακολουθούν προβλέψιμα δραματικά μονοπάτια. Έτσι, το "Broadway" μας συστήνεται ως ένα θαρραλέο, σκηνοθετικά ευρηματικότατο, συχνά απλοϊκό και σεναριακά διεκπεραιωτικό ντεμπούτο ενός δημιουργού ο οποίος σκέφτεται κινηματογραφικά (και κοινωνικοπολιτικά), διαθέτοντας περίσσιο ταλέντο για κάτι πολύ ωριμότερο.

Ελλάδα, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Broadway

3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 97 '
  • Χρήστος Μασσαλάς

Ακολουθώντας τον εραστή της, η Νέλλη γίνεται μέλος μιας ομάδας πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλειμμένο αθηναϊκό θέατρο. Όταν όμως εκείνος μπει φυλακή, αυτή θα έρθει κοντά στον φυγάδα Γιόνας και οι εσωτερικές ισορροπίες της παρέας θα ανατραπούν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.