Ο Άνθρωπος με τις Απαντήσεις

2,5
o_anthropos_me_tis_apadiseis1

Ο Βίκτωρας δεν έχει τίποτα πια να τον κρατάει στην Αθήνα. Με τη μητέρα του είναι αποξενωμένος, η γιαγιά του έχει μόλις πεθάνει, όπως και η καριέρα του στις καταδύσεις. Έτσι, αποφασίζει να κάνει ένα αυθόρμητο ταξίδι στην Ιταλία. Αλλάζει όμως προορισμό, όταν συναντά στο πλοίο τον Ματίας, έναν παράτολμο Γερμανό που είναι αποφασισμένος να του δείξει όσα χάνει στη ζωή.
Ένα βραδυφλεγές road movie χαμηλών τόνων με διακριτικό ερωτισμό, το δεύτερο φιλμ του Στέλιου Καμμίτση ("Κωλόπαιδα") κινείται στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναζήτησης. Υπαρξιακής όσον αφορά τους ήρωές του, αλλά και σκηνοθετικής για τον ίδιο. Η αφήγησή του ισορροπεί ανάμεσα στη διασκέδαση των κλισέ των ρομαντικών δραμάτων από τη μία, όπως εν προκειμένω εκείνο που θέλει τα ετερώνυμα να έλκονται, και από την άλλη στην ανάδειξη του ταξιδιού ως κατεξοχήν μέσου διαφυγής από τη ρουτίνα με τελικό σταθμό την αυτογνωσία.

Ομολογουμένως, τίποτα αληθινά πρωτότυπο σε αυτά, ωστόσο ο Καμμίτσης, υιοθετώντας "ρομερικό" μινιμαλισμό, ο οποίος διογκώνει τις εντάσεις στην ατμόσφαιρα και δίνει έμφαση σε προθέσεις που μένουν άρρητες, επιτυγχάνει να δώσει στην ταινία του μια αύρα που υποβάλλει. Μάλιστα, όσο μένει προσηλωμένος στα συναισθήματα των δύο ηρώων και στην τρυφερή απεικόνιση των queer αποχρώσεών τους, η ταινία καταφέρνει ανά περιστάσεις να ζεστάνει την καρδιά.

Το στοίχημα, όμως, χάνεται στο επίπεδο της δραματουργίας. Η διάθεση του Καμμίτση να δώσει χώρο στις σιωπές και στους υπαινιγμούς απονευρώνει την ταινία σε καίρια σημεία της, ενώ η δύναμή της απομειώνεται εξαιτίας της άνισης σεναριακής περιγραφής των κεντρικών χαρακτήρων, αποφεύγοντας την "εξαΰλωση" χάρη στη χειροπιαστή ειλικρίνεια που προστατεύει το φιλμ.

Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άνθρωπος με τις Απαντήσεις

2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 80 '
  • Στέλιος Καμμίτσης

Ένας νεαρός πρώην πρωταθλητής καταδύσεων, έχοντας απομείνει μόνος στην Αθήνα, αποφασίζει να ταξιδέψει με πλοίο στην Ιταλία. Στο πλοίο θα γνωρίσει έναν παράτολμο Γερμανό, ο οποίος είναι αποφασισμένος να του δείξει όσα χάνει από τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.