Ριφιφί

4

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για ένα αρχετυπικό γαλλικό φιλμ νουάρ και ένα από τα πιο επιδραστικά heist movies της κινηματογραφικής ιστορίας.

riffifi

Θύμα της μακαρθικής Μαύρης Λίστας, ο Ζιλ Ντασέν κατέφυγε το 1953 στη Γαλλία και τελικά κάθισε ξανά πίσω από την κάμερα πέντε χρόνια μετά το αριστουργηματικό, γυρισμένο στο Λονδίνο "Η Νύχτα και η Πόλη". Με την ίδια νουάρ ατμόσφαιρα, η οποία στοιχειώνει τη βρετανική πρωτεύουσα αλλά και την προδιαγεγραμμένη μοίρα του μικροκακοποιού ήρωά του, θα τυλίξει και την ιστορία των τεσσάρων αντρών οι οποίοι σχεδιάζουν να ληστέψουν το χρηματοκιβώτιο ενός παριζιάνικου κοσμηματοπωλείου, ανοίγοντας τρύπα στην οροφή του. Εκτελούν με ακρίβεια το εγχείρημά τους, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας θα παρέμβει καταστροφικά.

Με αφηγηματική δεινότητα η οποία συνδυάζει στοιχεία του βωβού σινεμά (η μισάωρη, απόλυτα σιωπηλή σεκάνς του ριφιφί παραμένει αξεπέραστη), του ντοκιμαντερίστικου ρεαλισμού και του φιλμ νουάρ, ο Ντασέν αποσπά το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για ένα από τα πιο επιδραστικά heist movies της ιστορίας. Συναρπαστική όσο και κοινωνικά διεισδυτική, με την έννοια του τραγικού να απλώνεται από την τύχη της τετραμελούς παρέας σε ένα ολόκληρο σύμπαν βίας, ματαιοδοξίας και ιδιοτέλειας, βαθιά σκοτεινό όσο η... Πόλη του Φωτός.

A/M. Γαλλία. 1955. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ριφιφί

Du Rififi Chez Les Hommes
4
  • Αστυνομική
  • 1954
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ζιλ Ντασέν

Τέσσερις άντρες σχεδιάζουν να ληστέψουν το χρηματοκιβώτιο ενός κοσμηματοπωλείου, ανοίγοντας τρύπα στην οροφή του. Εκτελούν με ακρίβεια το εγχείρημά τους, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας παρεμβαίνει με μοιραία αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.