Ο Τυφλός που δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό

3

Συγκινητικό, χιουμοριστικό και κινηματογραφόφιλο σινε-ταξίδι, στηριγμένο σε μια σοκαριστικά ρεαλιστική ερμηνεία κι ένα τολμηρό.

o_tiflos_pou_den_ithele_na_dei_ton_titaniko

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους αξίζει να δείξει κανείς ενδιαφέρον για τον "Τυφλό..." του Φινλανδού Τέεμου Νίκι. Πρώτα η σινεφιλία της, καθώς ο ήρωας σχολιάζει σαρκαστικά και πετυχημένα μια σειρά από κινηματογραφικές αναφορές, με επίκεντρο τον Τζέιμς Κάμερον και τον "Τιτανικό" του. Την ταινία που αρνείται πεισματικά να δει ο Γιάκο, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας που τον έχει τυφλώσει και καθηλώσει στο αμαξίδιό του. Ταυτόχρονα είναι η ταινία που λατρεύει η Σίρπα, με την οποία μιλάει καθημερινά στο τηλέφωνο χωρίς να την έχει συναντήσει ποτέ.

Μόλις όμως μαθαίνει πως η κατάσταση της υγείας της χειροτερεύει, αποφασίζει να ταξιδέψει μόνος μέχρι την πόλη της. Ο δεύτερος λόγος είναι η σοκαριστικά ρεαλιστική ερμηνεία του Πέτρι Περικολάινεν, ενός αληθινού Γιάκο εκτός οθόνης. Τέλος, αυτό το συγκινητικό, χιουμοριστικό και κινηματογραφόφιλο σινε-ταξίδι στηρίζεται σε ένα σκηνοθετικό εύρημα που "εγκλωβίζει" το θεατή στη θέση του τυφλού ήρωα. Τολμηρό, πρωτότυπο και άκρως αποτελεσματικό.

Φινλανδία. 2021. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Τυφλός που Δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό

Sokea mies Joka ei Halunnut Nähdä Titanicia
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 82 '
  • Τέμου Νίκι

Ο Γιάκο είναι τυφλός και ανάπηρος, καθηλωμένος στο αμαξίδιό του. Είναι ερωτευμένος με τη Σίρπα, με την οποία μιλάει καθημερινά στο τηλέφωνο χωρίς ποτέ του να την έχει συναντήσει. Μόλις μαθαίνει πως η κατάσταση της υγείας της έχει χειροτερέψει, αποφασίζει να ταξιδέψει μόνος μέχρι την πόλη της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Δυναμική έναρξη στο 6ο Athens Short Film Festival

Πλήθος σινεφίλ γέμισε τις πρώτες προβολές της διοργάνωσης για να απολαύσει μικρού μήκους σινεμά από όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/12/2023

Το αριστουργηματικο "Στάλκερ" του Αντρέι Ταρκόφσκι στο Δαναό

Η σπουδαία ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη προβάλλεται στο πλαίσιο του "Fundamentals of Cinema" για μία αξέχαστη φορά.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η σχέση του με το σινεμά

Θυμόμαστε τις φορές που το σινεμά εμπνεύστηκε από την πένα του εμβληματικού συγγραφέα ο οποίος πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μεταμορφώνεται στη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη

Συναντήσαμε την εμβληματική ηθοποιό, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία της κινηματογραφικής μεταφοράς του κλασικού μυθιστορήματος που σκηνοθετεί η Εύα Νάθενα.

Φόνισσα

Η αριστουργηματική νουβέλα του Παπαδιαμάντη διασκευάζεται σαν ένας καφκικός, έμφυλα και κοινωνικά προσδιορισμένος υπαρξιακός εφιάλτης. Υποβλητική ατμόσφαιρα, συγκροτημένη σκηνοθεσία και μια πληθωρική ερμηνεία από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Πεσμένα Φύλλα

Λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, σινεφιλία, χιούμορ, πολλά πολλά τραγούδια και η πιο μελαγχολική αλλά και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

Παιχνίδια Θανάτου

Ανερμάτιστη ταινία υπερφυσικού τρόμου, στην οποία δεν λειτουργούν ούτε οι στοιχειώδεις συμβάσεις του είδους.