Ο Τυφλός που δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό

3

Συγκινητικό, χιουμοριστικό και κινηματογραφόφιλο σινε-ταξίδι, στηριγμένο σε μια σοκαριστικά ρεαλιστική ερμηνεία κι ένα τολμηρό.

o_tiflos_pou_den_ithele_na_dei_ton_titaniko

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους αξίζει να δείξει κανείς ενδιαφέρον για τον "Τυφλό..." του Φινλανδού Τέεμου Νίκι. Πρώτα η σινεφιλία της, καθώς ο ήρωας σχολιάζει σαρκαστικά και πετυχημένα μια σειρά από κινηματογραφικές αναφορές, με επίκεντρο τον Τζέιμς Κάμερον και τον "Τιτανικό" του. Την ταινία που αρνείται πεισματικά να δει ο Γιάκο, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας που τον έχει τυφλώσει και καθηλώσει στο αμαξίδιό του. Ταυτόχρονα είναι η ταινία που λατρεύει η Σίρπα, με την οποία μιλάει καθημερινά στο τηλέφωνο χωρίς να την έχει συναντήσει ποτέ.

Μόλις όμως μαθαίνει πως η κατάσταση της υγείας της χειροτερεύει, αποφασίζει να ταξιδέψει μόνος μέχρι την πόλη της. Ο δεύτερος λόγος είναι η σοκαριστικά ρεαλιστική ερμηνεία του Πέτρι Περικολάινεν, ενός αληθινού Γιάκο εκτός οθόνης. Τέλος, αυτό το συγκινητικό, χιουμοριστικό και κινηματογραφόφιλο σινε-ταξίδι στηρίζεται σε ένα σκηνοθετικό εύρημα που "εγκλωβίζει" το θεατή στη θέση του τυφλού ήρωα. Τολμηρό, πρωτότυπο και άκρως αποτελεσματικό.

Φινλανδία. 2021. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Τυφλός που Δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό

Sokea mies Joka ei Halunnut Nähdä Titanicia
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 82 '
  • Τέμου Νίκι

Ο Γιάκο είναι τυφλός και ανάπηρος, καθηλωμένος στο αμαξίδιό του. Είναι ερωτευμένος με τη Σίρπα, με την οποία μιλάει καθημερινά στο τηλέφωνο χωρίς ποτέ του να την έχει συναντήσει. Μόλις μαθαίνει πως η κατάσταση της υγείας της έχει χειροτερέψει, αποφασίζει να ταξιδέψει μόνος μέχρι την πόλη της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Νοεμί Μερλάν βγαίνει "στο μπαλκόνι" για τα γυναικεία δικαιώματα

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις "Μπαλκονάτες", μια εκκεντρική και ανατρεπτική μαύρη κωμωδία πάνω στο αντρικό βλέμμα και τη σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
11/07/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (10-16/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 ταινίες που μυρίζουν καλοκαίρι

Οι ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες που η Αθήνα θα "βράζει".

To "The birthday party" με τον Γουίλεμ Νταφόε θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Από τον σκηνοθέτη του "Παράθυρο στη Θάλασσα", Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, η νέα παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει ελληνική παρουσία σε σενάριο και καστ κάνει ποδαρικό στο φεστιβάλ της Ελβετίας.

Λένε πως αυτή θα είναι μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες του καλοκαιριού

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για "The Home", που έρχεται στους κινηματογράφους στις 14 Αυγούστου.

Όλες οι παλαιότερες ταινίες που επιστρέφουν στους κινηματογράφους από τις 10 Ιουλίου

Άλφρεντ Χίτσκοκ και... Σαλβαδόρ Νταλί, μια ταινία τρόμου του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ένα βωβό αριστούργημα δίνουν ραντεβού στα σινεμά από τις 10 Ιουλίου.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 10 Ιουλίου.