Όλα Πήγαν Καλά

3

Τίμιο δράμα, βασισμένο σε αληθινά περιστατικά, το οποίο αντιμετωπίζει με κινηματογραφική ψυχραιμία και κυρίως με χιούμορ ένα επίκαιρο κοινωνικό όσο και φιλοσοφικό θέμα.

ola_pigan_kala2

Η Εμανουέλ Μπερναΐμ ήταν μια Γαλλίδα συγγραφέας της οποίας μυθιστορήματα έχουν μεταφερθεί στο σινεμά από την Κλερ Ντενί ("Vendredi Soir") και τον Τιερί Ζους ("Les Invisibles"), ενώ η ίδια έχει συνεργαστεί πέντε φορές με τον Φρανσουά Οζόν ως συνσεναριογράφος του ("Η Πισίνα", "5 Φορές το Δύο"…). Τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει από καρκίνο, το 2013, εξέδωσε το μυθιστορηματικό χρονικό "Tout s'est bien passé", στο οποίο περιγράφει χωρίς συναισθηματισμούς την ιστορία γύρω από την απόφαση του πατέρα της, γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, να προχωρήσει σε ευθανασία.

ola_pigan_kala3

Αφήνοντας να περάσει λίγος καιρός από την απώλεια της συνεργάτιδας και φίλης του, ο Οζόν ανέλαβε τελικά να διασκευάσει σεναριακά με τον Φιλίπ Πιατσό ("Φραντς", "Ο Διπλός Εραστής") το βιβλίο της. Θυμίζοντας τον ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε πραγματικά γεγονότα και αληθινούς χαρακτήρες στο "Θέλημα Θεού", κρατάει αποστάσεις τόσο από την εύκολη συγκίνηση όσο και από το ψυχρό ρεπορτάζ. Εστιάζει στην Εμανουέλ, της οποίας ο 85χρονος πατέρας μπαίνει στο νοσοκομείο ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μένοντας παράλυτος σε μεγάλο βαθμό, συνειδητοποιεί πως εξαρτάται πλέον από άλλους και ζητάει από την κόρη του να τον βοηθήσει να πεθάνει.

Ο Οζόν δεν δημαγωγεί, προσγειώνοντας ένα επίκαιρο κοινωνικό πρόβλημα, όσο και φιλοσοφικό θέμα, μέσα στην καθημερινότητα μιας απλής γυναίκας (η Εμανουέλ του δεν έχει την αύρα της σπουδαίας συγγραφέα). Το δίλημμά της είναι ολοζώντανο, κι όχι θεωρητικό, ενώ η εγωιστική φιγούρα και η αυταρχική συμπεριφορά του πατέρα δυσκολεύει τις αποφάσεις, προσδίδοντας στο τίμιο αυτό δράμα λειτουργικό σασπένς. Κι όταν κάθε φορά κάτι πάει να γλιστρήσει προς το μελό, το λυτρωτικό, γλυκό χιούμορ κάνει θαύματα.

Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Όλα Πήγαν Καλά

Tout s'est Bien Passé
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 113 '
  • Φρανσουά Οζόν

Ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο 85χρονος πατέρας της Εμανουέλ μπαίνει στο νοσοκομείο. Μένοντας παράλυτος σε μεγάλο βαθμό, συνειδητοποιεί ότι εξαρτάται πλέον από άλλους και ζητάει από την κόρη του να τον βοηθήσει να πεθάνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.