Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες

2

Χλιαρή και άψυχη κινηματογραφικά μεταφορά ενός λογοτεχνικού μπεστ σέλερ, που συνδυάζει πιασάρικα ιστορία ενηλικίωσης, εξωτισμό, ρομάντζο και δικαστικό δράμα.

Ekei_pou_tragoudane_oi_karavides

Ένα από τα πιο ευπώλητα παγκοσμίως βιβλία της τελευταίας δεκαετίας, το "Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες" της Αμερικανίδας βιολόγου Ντέλια Όουενς, αποτελεί τον ορισμό της λογοτεχνικής συνταγής της επιτυχίας. Συνδυάζοντας δεξιοτεχνικά μια ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης, ένα διπλό ερωτικό ρομάντζο, ένα εξωτικό ντεκόρ γεμάτο οικολογικά μυστικά, τη νοσταλγική επιστροφή σε μια εποχή αθωότητας (με ήπια αναφορά στις κοινωνικές αντιθέσεις της), ένα αστυνομικό μυστήριο κι ένα δικαστικό σασπένς, ελάχιστοι αναγνώστες του θα μείνουν ασυγκίνητοι από τις μελοδραματικές στον πυρήνα τους περιπέτειες της μικρής Κάια. Ενός κοριτσιού που, εγκαταλελειμμένο απ’ όλους τους δικούς του, μεγαλώνει μόνο του στα έλη της Βόρειας Καρολίνας κατά τη δεκαετία του ’50. Γνωστή ως η "Πιτσιρίκα του Βάλτου" και θύμα προκαταλήψεων από τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας, χρόνια αργότερα θα θεωρηθεί ύποπτη για το φόνο ενός αγοριού με το οποίο είχε σχέση.


Η σεναριακή διασκευή της οσκαρικά υποψήφιας Λούσι Άλιμπαρ ("Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου") ακολουθεί την αφηγηματική τεχνική της Όουενς, πηγαινοερχόμενη από το "παρόν" του 1970 και τη δικαστική διαδικασία στη διαδρομή της Κάια από την παιδική ηλικία έως το τέλος της εφηβείας της. Η πλοκή και οι χαρακτήρες δεν αλλάζουν, αλλά όλο το σκηνικό των απρόσιτων βάλτων της Βόρειας Καρολίνας μοιάζει εδώ βγαλμένο από διαφημιστικό σποτάκι, με την αντικοινωνική Κάια και τις σκληρές ταλαιπωρίες της να μεταφέρονται στην οθόνη ως ενοχλητικά μικροπροβλήματα μιας… ελαφρώς απροσάρμοστης κοπέλας. Ο εξωραϊσμός της μεταπολεμικής βαθιάς Αμερικής προχωρά από τη νοσταλγική εικόνα στη συγκαταβατική συμπεριφορά της (ενεργής) πλειοψηφίας των χαρακτήρων του ξεχασμένου από το Θεό Μπάρκλεϊ Κόουβ, με τις φυλετικές και κοινωνικές εντάσεις των 60s να στριμώχνονται στην άκρη του κάδρου.

Ακόμα και με τα mainstream χολιγουντιανά δεδομένα λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε παρά με την ευπρόσωπη ως παραγωγή, αλλά άψυχη και ξεδοντιασμένη κινηματογραφικά μεταγραφή ενός καλογραμμένου μελοδράματος, το οποίο κρατά ως κρυμμένο άσο ένα προβλέψιμο μεν, τολμηρό δε (δεύτερο) φινάλε.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες

Where the Crawdads Sing
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 125 '
  • Ολίβια Νιούμαν

Στη Βόρεια Καρολίνα των 60s μια κοπέλα που έχει μεγαλώσει μόνη της στην απομονωμένη περιοχή των βάλτων γίνεται η πρώτη ύποπτος για τη δολοφονία ενός αγοριού με το οποιο είχε σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.