Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ και το Μυστήριο της Νεκρής Κοπέλας

3

Ελεύθερη, μα υποδειγματική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Ζορζ Σιμενόν, δημιουργικά πιστή στη σκληρή, αντιρομαντική και κοινωνικά διεισδυτική οπτική του σπουδαίου συγγραφέα.

O_epitheorhths_Maigret

Από τους πλέον πολυγραφείς μυθιστοριογράφους, ο Ζορζ Σιμενόν έχει εμπνεύσει σχεδόν 70 κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσα τους και το εξαιρετικό "Monsieur Hire" (1989) του Πατρίς Λεκόντ ("Ο Εραστής της Κομμώτριας") με τους Μισέλ Μπλαν και Σαντρίν Μπονέρ. Ο ίδιος σκηνοθέτης διασκευάζει τώρα, με συνσεναριογράφο τον Ζερόμ Τονέρ ("Μια Καρδιά το Χειμώνα", "Οι Γυναίκες του Τελευταίου Ορόφου"), το "Ο Μαιγκρέ και η νεκρή κοπέλα", γραμμένο από τον Βέλγο συγγραφέα το 1954 και στο οποίο στηρίζονται τέσσερις τηλεταινίες.

Πρόκειται για μια ελεύθερη μεταφορά η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία κι από άλλα βιβλία του Σιμενόν για να σκιαγραφήσει παραστατικότερα το πορτραίτο του σιωπηλού, αντισυμβατικών μεθόδων αστυνομικού, ακολουθεί όμως πιστότερα τη μυθιστορηματική πλοκή: μια άγνωστη νεαρή βρίσκεται νεκρή σε μια πλατεία του Παρισιού φορώντας ένα βραδινό φόρεμα. Για να οδηγηθεί ως το δολοφόνο, ο επιθεωρητής Μαιγκρέ θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψει την ταυτότητά της. Προσπαθεί να συνθέσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της και τελικά οδηγείται σε μια παριζιάνικη σοφίτα στην οποία ζούσε (άλλη) μια κοπέλα που είχε έρθει στη γαλλική πρωτεύουσα από την επαρχία.

Όπως τον Μαιγκρέ ενδιαφέρει πρωτίστως ο χαρακτήρας του θύματος, τον οποίο πρέπει να κατανοήσει για να διαλευκάνει το έγκλημα, έτσι και ο Πατρίς Λεκόντ εστιάζει στην ψυχολογία του ήρωά του, διαμέσου της οποίας περιγράφει ένα κυνικό, άσπλαχνο σύμπαν, παραδομένο στο κυνήγι του χρήματος και της κοινωνικής καταξίωσης. Όσο λιτή και άσαρκη είναι η αφήγηση του Σιμενόν, τόσο σκληρή και αντιρομαντική είναι η ματιά του, την οποία αυτός ο "Μαιγκρέ" ταυτίζει με την επιβλητική, μοναχική και κουρασμένη φιγούρα του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Τυλιγμένος σε ένα βαρύ παλτό και ζωντανό κομμάτι ενός ψυχρού, σκουρόχρωμου ντεκόρ (το χειμερινό Παρίσι), ο κορυφαίος Γάλλος ηθοποιός ενσαρκώνει χαμηλότονα, μα απόλυτα πειστικά, την άποψη ενός παλιού κόσμου απέναντι στις αξίες μιας καινούριας, κυρίαρχης πραγματικότητας. Καινούριας, μα στενά δεμένης με διαχρονικά ανθρώπινα πάθη και αιωνίως αναπάντητα ηθικά διλήμματα.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ και το Μυστήριο της Νεκρής Κοπέλας

Maigret
3
  • Αστυνομική
  • 2022
  • Διάρκεια: 89 '
  • Πατρίς Λεκόντ

Μία άγνωστη νεαρή βρίσκεται νεκρή σε μια πλατεία του Παρισιού φορώντας ένα βραδινό φόρεμα. Για να οδηγηθεί έως το δολοφόνο, ο επιθεωρητής Μαιγκρέ θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψει την ταυτότητά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.