Οι Ροδακινιές του Αλκαράς

3

Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για ένα ντοκιμαντερίστικης ειλικρίνειας δράμα με ερασιτέχνες ηθοποιούς, το οποίο καταγράφει χωρίς συναισθηματισμούς το τίμημα του πολιτισμικού περάσματος από την αγροτική στην αστική ζωή.

Oi_rodakinies_tou_Alkaras

Στο "Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι" (2017), πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Κάρλα Σιμόν, ένα εξάχρονο κορίτσι φεύγει από την Βαρκελώνη για να περάσει το καλοκαίρι του στην αγροικία του θείου της. Δυο κόσμοι, ο αστικός και ο αγροτικός, αλλά κι ο παιδικός με τον ενήλικο, αντιπαρατίθενται, όπως ακριβώς και στις "Ροδακινιές του Αλκαράς". Εδώ η ζωή μιας οικογένειας Καταλανών ροδακινοπαραγωγών αλλάζει όταν ο ιδιοκτήτης της γης τους πεθαίνει και οι κληρονόμοι του αποφασίζουν να εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι αγρότες μπορούν τώρα αν θέλουν να γίνουν υπάλληλοι της εταιρίας και να τα φροντίζουν.

Πρόκειται για το τέλος μιας εποχής, το οποίο φέρνει ενδοοικογενειακές προστριβές, μιας και κάποιοι επιμένουν να αντιστέκονται και κάποιοι συμβιβάζονται με την ιδέα της αναπόφευκτης αλλαγής. Η Σιμόν μοιράζει το χρόνο της σ’ όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες (ακόμα και στη μικρούλα Ίρις) και περιγράφει με ντοκιμαντερίστικη ειλικρίνεια – το καστ αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από  ερασιτέχνες ηθοποιούς της περιοχής – την αγροτική καθημερινότητα. Αν και κινηματογραφικό ρέκβιεμ πάνω στο τίμημα του πολιτισμικού περάσματος από έναν πατροπαράδοτο τρόπο ζωής σ’ έναν άλλον, αυτόν της παγκοσμιοποιημένης αστικοποίησης, οι "Ροδακινιές του Αλκαράς" είναι σκηνοθετημένες με φωτογενή, ρεαλιστική ελαφρότητα. Χωρίς δακρύβρεκτους ή καταγγελτικούς συναισθηματισμούς, αποσπούν ένα κομμάτι γήινης πραγματικότητας και τον μεταφέρουν στην οθόνη θέτοντας μια σειρά επίκαιρων, σκληρών ερωτημάτων και αποσπώντας την Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου.

Ισπανία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Ροδακινιές του Αλκαράς

Alcarràs
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 120 '
  • Κάρλα Σιμόν

Η ζωή μιας οικογένειας Καταλανών ροδακινοπαραγωγών αλλάζει όταν ο ιδιοκτήτης της γης τους πεθαίνει και οι κληρονόμοι αποφασίζουν να εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκά πάνελ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Πόσοι θεατές σήκωσαν το "Νεκρό Τηλέφωνο 2";

Ο Ίθαν Χοκ επέστρεψε ως τρομακτικός "Αρπαχτής" και κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τζούλια Ρόμπερτς - Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία απογοήτευσε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
21/10/2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν τις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες του φετινού προγράμματος στον κινηματογράφο Ίριδα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (16-22/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.