Ο Κύριος Αρκάντιν

4,5

Η μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του «Πολίτη Κέιν», σε ένα απολαυστικά δαιδαλώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ πάνω στην αλήθεια, το ψέμα, τη μοίρα και τη πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα.

O_kyrios_Arkantin

Δίπλα στους bigger than life γουελσικούς ήρωες που προκαλούν τη μοίρα τους και συντρίβονται απ’ αυτήν, όπως ο Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ο Μάκβεθ, ο σερίφης Κουίνλαν ή ο Οθέλλος, ξεχωριστή θέση κρατά ο Γκρέγκορι Αρκάντιν. Ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας με αδυναμία στην κόρη του, την οποία φλερτάρει ο τυχοδιώκτης Βαν Στράτεν. Ο Αρκάντιν τον προσλαμβάνει για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του, οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Η κινηματογραφική μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του "Πολίτη Κέιν", σε ένα απολαυστικά μυστηριώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ με αύρα φαντασμαγορικού παραμυθιού. Η δαιδαλώδης διαδρομή του ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα ξεγυμνώνει έναν ακόμα ήρωα που αναμετράται, σαν σύγχρονος ημίθεος, με τη μοίρα του, μια μοίρα δεμένη με την πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα. Σ’ αυτήν η εξουσία των ισχυρών είναι πλέον απόλυτα ανεξέλεγκτη, με τον Γουέλς να προσδίδει στην πικρή διαπίστωσή του στοιχεία σύγχρονης τραγωδίας σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του.

A/M. Γαλλία, Ισπανία. 1955. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Αρκάντιν

Mr. Arkadin
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1955
  • Διάρκεια: 93 '
  • Όρσον Γουέλς

Ο Βαν Στράτεν, ένας τυχοδιώκτης που φλερτάρει την κόρη του Αρκάντιν, ενός πάμπλουτου κροίσου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
21/10/2025

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου "Θόδωρος Αγγελόπουλος" περιμένει τις ταινίες σας

Το φεστιβάλ επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με διεθνείς συμμετοχές και ειδικά αφιερώματα στον κινηματογράφο.

Το Kino Athens 2025 τιμά τη Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ

Η νέα ταινία της Χιλιανής σκηνοθέτιδας "Limpia" είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό στο Netflix.

Ελληνικό box office: Πόσοι θεατές σήκωσαν το "Νεκρό Τηλέφωνο 2";

Ο Ίθαν Χοκ επέστρεψε ως τρομακτικός "Αρπαχτής" και κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τζούλια Ρόμπερτς - Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία απογοήτευσε.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.