Άιφελ

2

Σινεμά υψηλής κλίμακας και φιλοδοξίας, ψυχαγωγικό όσο και ραφινάτο αλλά εγκλωβίζεται στην ανάγκη να προσφέρει με φορσέ τρόπο ένα παθιασμένο ρομάντζο.

eiffel_kritiki

Μοιάζει παράδοξο, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί η ταινία που θα μετέφερε στο σινεμά τη συναρπαστική ζωή του Γκιστάβ Άιφελ, του ανθρώπου πίσω από τον διάσημο παριζιάνικο πύργο και όχι μόνο. Στο εν λόγω φιλμ, ο μηχανικός έχει μόλις ολοκληρώσει το Άγαλμα της Ελευθερίας και ψάχνει την ιδέα για το επόμενο μεγαλόπνοο έργο του. Η αιφνίδια επανεμφάνιση μιας γυναίκας από το παρελθόν τού δίνει αμέσως έμπνευση, αλλά τον οδηγεί σε μια τρικυμιώδη περιπέτεια.

Το "Άιφελ" είναι σινεμά υψηλής κλίμακας, και φιλοδοξίας, ψυχαγωγικό όσο και ραφινάτο, που γοητεύει το μάτι. Έτσι, δεν ενοχλεί ότι η αφήγηση αφήνει περισσότερα στη μυθοπλασία και λιγότερα σε μια ακριβή απόδοση των γεγονότων. Ωστόσο, εκεί που κλοτσάει η υπόθεση είναι στη σκηνοθετική προσέγγιση, η οποία αφήνει τα ηνία σε ένα ρομάντζο φορτωμένο κλισέ, αποκλείοντας εξόχως δραματικές πτυχές της ιστορίας, όπως οι ταξικές και εθνικές συγκρούσεις γύρω από την ανέγερση του Πύργου. Συστατικά τα οποία θα ενδυνάμωναν ουσιαστικά τα διακυβεύματα αυτού του ραφινάτου δράματος.

Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία. 2021. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Άιφελ

Eiffel
2
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 108 '
  • Μαρτέν Μπουρμπουλόν

Ο μηχανικός Γκιστάβ Άιφελ, έχοντας μόλις κατασκευάσει το Άγαλμα της Ελευθερίας, ετοιμάζεται στο Παρίσι για το επόμενο μεγαλεπήβολο σχέδιό του εν όψει της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889, όταν επανεμφανίζεται στη ζωή του μια γυναίκα από το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Φύση του Έρωτα

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.

Χάος

Μεγαλειώδες ποιητικό σινεμά, που παίρνει διαστάσεις υπερβατικής λαογραφίας προσφέροντας αποστομωτικές, σπουδαίες στιγμές.

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.