Ανατολικά της Εδέμ

4

Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ εκμοντερνίζεται αριστοτεχνικά με έναν υπερηχητικό Τζέιμς Ντιν.

anatolika_tis_edem_kritiki

Στα αμερικανικά 50s, έκανε δειλά την εμφάνισή του ένας καινοφανής τύπος νέου άντρα: εκείνου που ένιωθε παρεξηγημένος, ευέξαπτος, απόκληρος και σε σεξουαλική φόρτιση, με τη βία να αποτελεί συχνή εναλλακτική εκτόνωσης. Το σινεμά της εποχής πρόσφερε με τη μορφή του Τζέιμς Ντιν τον ιδανικό αντιστάρ για να ταυτιστεί μια μεταπολεμική γενιά που έβραζε. Ο τραγικός θάνατος του ηθοποιού, μάλιστα, πολλαπλασίασε την επίδραση των εμποτισμένων στην οδύνη ερμηνειών του.

Στα χέρια του Ελία Καζάν, ο Ντιν απέσπασε τον πρώτο από τους συνολικά τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους του, ενσαρκώνοντας το ένα από τα δύο αντίζηλα αδέρφια που μοχθούν για να κερδίσουν την εύνοια του αυταρχικού πατέρα τους στην Καλιφόρνια του 1917. Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ εκμοντερνίζεται αριστοτεχνικά, καθώς η έμφαση δίνεται στις δηλητηριώδεις συνέπειες της πατρικής καταπίεσης, με έναν υπερηχητικό Ντιν να σωματοποιεί το άλγος με κάθε ίντσα του κορμιού του. Ο Καζάν ανάγει τις βιβλικές καταβολές της πλοκής σε μια σύγκρουση γενεών, παλαιού και νέου κόσμου, η οποία δεν έχει νικητές και αφήνει ως επίγευση μια βαθιά ριζωμένη πικρία.

ΗΠΑ. 1955. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανατολικά της Εδέμ

East of Eden
4
  • Δραματική
  • 1955
  • Διάρκεια: 118 '
  • Ελία Καζάν

Στην Καλιφόρνια του 1917, δύο αντίζηλα αδέρφια θα έρθουν σε σφοδρή σύγκρουση στην προσπάθειά τους να κερδίσουν πάση θυσία την εύνοια του αυταρχικού πατέρα τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.