Η Γιορτή της Μπαμπέτ

3,5

Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, χαλαρό χιούμορ, πικάντικες λεπτομέρειες και ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) «υλικές» απολαύσεις.

i_giorti_tis_babet

Δυο χρόνια μετά το βραβευμένο με εφτά Όσκαρ "Πέρα Από την Αφρική", ένα ακόμα λογοτεχνικό έργο της Κάρεν Μπλίξεν παίρνει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη, για να κερδίσει κι αυτό αμέσως μετά το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Οι στιβαρές ιστορίες της Δανέζας συγγραφέως αποτελούν προφανώς ένα πρώτης τάξεως βασικό κινηματογραφικό υλικό, το οποίο εδώ ο πολύπειρος, αλλά κυρίως τηλεοπτικός Γκάμπριελ Άξελ εκμεταλλεύεται με τον ιδανικότερο τρόπο.

Πρώτα αποτυπώνει με ρεαλισμό την ατμόσφαιρα ενός ψαροχωριού στη Δανία του 19ου αιώνα και κατόπιν, ξεκινώντας με ένα φλας μπακ και αφήγηση off, μας αφηγείται το πώς οι δυο καλόκαρδες κόρες ενός αυστηρού πάστορα έμειναν ανύπαντρες, μεγαλωμένες μακριά από τις χαρές της ζωής. Μικρές, έξυπνα στημένες σκηνές, χαλαρό χιούμορ και μετρημένη συγκίνηση, μέχρι τον ερχομό της Γαλλίδας Μπαμπέτ, φυγάδας της παρισινής Κομούνας. Η σχέση των τριών γυναικών περιγράφεται λιτά, ανάλαφρα και καίρια, μέχρι που η ταινία μπαίνει στην τελική της ευθεία - το απολαυστικό γεύμα που ετοιμάζει η Μπαμπέτ για να ευχαριστήσει τις αδελφές που την περιέθαλψαν. Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, πικάντικες λεπτομέρειες και ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) "υλικές" απολαύσεις συνθέτουν το νοστιμότερο δείπνο που μας έχει σερβίρει το σινεμά.

Δανία. 1987. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γιορτή της Μπαμπέτ

Babettes Gæstebud / Babette’s Feast
3,5
  • Κοινωνική
  • 1987
  • Διάρκεια: 102 '
  • Γκάμπριελ Αξελ

Η Μπαμπέτ είναι μια Γαλλίδα η οποία μετά τα γεγονότα της Κομμούνας βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι δύο Δανών γεροντοκόρων που ζουν σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ζει μαζί τους για χρόνια ως οικονόμος και όταν κερδίσει το λαχείο θα ξοδέψει όλη την περιουσία της για να ετοιμάσει ένα αξέχαστο ευχαριστήριο γεύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.