Το Μαχαίρι στο Νερό

4

Με εκπληκτική δεξιοτεχνία ο Πολάνσκι δημιουργεί μια ασφυκτικά κλειστοφοβική αίσθηση και εκμοντερνίζει δημιουργικά το ψυχολογικό θρίλερ.

to_maxairi_sto_nero

Η πρώτη ταινία του Ρομάν Πολάνσκι εντυπωσιάζει με τη σεναριακή και σκηνοθετική ακρίβειά της, θίγοντας διαχρονικές προβληματικές. Ακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο πηγαίνει σε μια λίμνη για να περάσει το σαββατοκύριακο στο μικρό γιοτ του. Στο δρόμο θα πάρει με οτοστόπ έναν νεαρό, ο οποίος θα τους συνοδέψει στο πλοίο. Εκεί θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι ανταγωνισμού ανάμεσα στους άντρες, το οποίο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σεξουαλικός ανταγωνισμός, μάχη εξουσίας, αντιστροφή ρόλων θύτη και θύματος, ταξικές και ψυχαναλυτικές αναφορές. Με εκπληκτική δεξιοτεχνία για πρωτοεμφανιζόμενο, ο Πολάνσκι δημιουργεί μια ασφυκτικά κλειστοφοβική αίσθηση, σε αντίστιξη με το ήσυχο, ειδυλλιακό τοπίο που περιβάλλει την ανθρώπινη παρουσία. Ένα βήμα προς το μοντέρνο ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο απέσπασε υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Α/Μ. Πολωνία. 1962. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μαχαίρι στο Νερό

Noz W Wodzie
4
  • Σινεφίλ
  • 1962
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ρομάν Πολάνσκι

Ένα ζευγάρι πηγαίνει σε μια λίμνη για να περάσει το σαββατοκύριακο στο μικρό γιοτ του. Στο δρόμο θα πάρει με οτοστόπ έναν νεαρό, ο οποίος θα τους συνοδέψει στο πλοίο. Εκεί θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι ανταγωνισμού ανάμεσα στους άντρες, το οποίο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
11/08/2022

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.

Παγκόσμια πρεμιέρα του "The Kingdom" χωρίς τον Λαρς φον Τρίερ;

Ο Δανός σκηνοθέτης που έχει συνδέσει συνειδητά το όνομά του με ταινίες που προβοκάρουν, διαγνώστηκε με νόσο Πάρκινσον, είδηση που φουντώνει τα σενάρια πιθανής απουσίας του από την παγκόσμια πρεμιέρα του "The Kingdom" τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

"Triangle of Sadness": To trailer της απολαυστικής κωμωδίας του Ρούμπεν Εστλουντ

Μια πρώτη ιδέα για τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία το "Τρίγωνο της Θλίψης" του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Εστλουντ, μάς δίνει το επίσημο trailer λίγο πριν εμφανιστεί στις μαρκίζες τον Οκτώβριο.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 11/8

Ισπανοί αστυνομικοί και Βρετανοί κομάντο συγκρούονται στις πρεμιέρες της επόμενης εβδομάδας, στις οποίες κυριαρχούν τα γαλλικά ρομάντζα.