Μαϊσάμπελ

3

Αληθινή ιστορία, με 14 υποψηφιότητες για βραβεία Γκόγια, η οποία προσπαθεί να δει με κατανόηση μια διχασμένη βόρεια Ισπανία, προκρίνοντας έναν ψύχραιμο, συμφιλιωτικό λόγο.

Maixabel

Αν και συνεργάζεται συνήθως με τον μόνιμο σεναριογράφο τού Κεν Λόουτς και σύντροφό της Πολ Λάβερτι, με τον οποίο έχουν συνυπογράψει τα "Ακόμα και η Βροχή" (2010), "Η Ελιά" (2016) και "Ο Χορός της Ζωής μου" (2019), η Μαδριλένα Ισιάρ Μπολαΐν διασκευάζει τώρα μια αληθινή ιστορία με τη βοήθεια μόνον της Ίσα Κάμπο. Αφορά την ακτιβίστρια Μαϊσάμπελ Λάσα Ιτουριός και τα τελευταία χρόνια της ένοπλης δράσης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ στην Ισπανία.


Η ταινία μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα της δολοφονίας του Χουάν Μαρία Χαουρέγκι το 2000, σοσιαλιστή πολιτικού ο οποίος προωθούσε την ιδέα του διαλόγου ανάμεσα στους αυτονομιστές και την εθνική κυβέρνηση. Παρακολουθώντας εν τάχει την εκτέλεσή του από τρία μέλη της ΕΤΑ, φτάνουμε στην ανάληψη της θέσης της προέδρου στην Επιτροπή Αφύπνισης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας από τη Μαϊσάμπελ Λάσα, σύζυγο του Χαουρέγκι που μόλις έχει γίνει γιαγιά. Έχουν περάσει λοιπόν δέκα χρόνια και η πορεία σύγκλισης δυο πολιτικά αντίθετων πόλων ξεκινά. Οι φυλακισμένοι εκτελεστές Ιμπόν Ετσεσαρέτα και Λουίς Καράσκο αρχίζουν να αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από τον αδιάλλακτο πυρήνα της ΕΤΑ, η ιδέα να συναντήσουν τους συγγενείς των θυμάτων τους για να ζητήσουν προσωπικά συγνώμη ωριμάζει, αλλά τα εμφύλια τραύματα είναι ακόμα ανοιχτά και οι οξύτατες αντιρρήσεις αμφίπλευρες.


Ο λόγος της Μπολαΐν, ταυτισμένος με αυτόν της Λάσα, είναι συμφιλιωτικός, αλλά όχι απλοϊκός ή ουμανιστικά διδακτικός. Η ματιά της πέφτει με κατανόηση στην ανθρώπινη ψυχολογία της "άλλης πλευράς", η οποία την ενδιαφέρει πιο πολύ από τις (αδιέξοδες όπως αποδείχτηκε) πολιτικές επιλογές της, και ξέρει να οδηγεί με στιβαρό βηματισμό το δράμα της, εμποδίζοντάς το να παραστρατήσει προς το μελό. Το δε υποδειγματικό καστ προσθέτει αξιοπιστία σε χαρακτήρες χωρίς μεγάλη ευελιξία (μετανοημένοι θύτες - μεγαλόψυχα θύματα), χαρίζοντας στην ταινία 14 υποψηφιότητες για βραβεία Γκόγια – τελικά απέσπασε τρία βραβεία για τις ερμηνείες των Μπλάνκα Πορτίγιο, Ούρκο Ολοσάμπαλ και Μαρία Σερεσουέλα.

Ισπανία. 2021. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Μαϊσάμπελ

Maixabel
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 115 '
  • Ισιάρ Μπολαΐν

Το 2010, δυο φυλακισμένοι Βάσκοι αυτονομιστές αρχίζουν να αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από την αδιάλλακτη ΕΤΑ, σκεπτόμενοι να συναντήσουν τους συγγενείς των θυμάτων τους για να ζητήσουν προσωπικά συγνώμη. Αλλά τα εμφύλια τραύματα είναι ακόμα ανοιχτά και οι οξύτατες αντιρρήσεις αμφίπλευρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To box office κάνει απολογισμό

Ποιες είναι οι επιδόσεις και ποιοι οι νικητές της μέχρι τώρα κινηματογραφικής σεζόν στα αμερικανικά ταμεία;

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/08/2022

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.