Αγέλη Προβάτων

2,5

Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Ίρις β΄ ανδρικού ρόλου (Άρης Σερβετάλης) για έναν ενδιαφέροντα, αν και κατά στιγμές αμήχανο συνδυασμό αγροτικού δράματος, crime thriller και κοινωνικού σχολίου.

Ageli_provaton

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου μικρομηκά και έμπειρου ηχολήπτη Δημήτρη Κανελλόπουλου εξελίσσεται στην Αρκαδία και επιχειρεί να ακτινογραφήσει τη σύγχρονη ελληνική επαρχία χωρίς να ακολουθεί την πεπατημένη του τυπικού κοινωνικού δράματος. Η ματιά του είναι ρεαλιστική και η περιγραφή των χαρακτήρων τούς συνδέει αβίαστα με την καθημερινότητα του μικρόκοσμου που τους περιβάλλει, η πλοκή της "Αγέλης…", όμως, δείχνει εξ αρχής τις προθέσεις της για κάτι δυναμικότερο: δυο άντρες συζητούν περί ανέμων και υδάτων σε ένα αμάξι που περιμένει σε έναν σκοτεινό δρόμο. Όταν ένας από τους ενοίκους της απέναντι πολυκατοικίας εμφανίζεται και κινείται προς το σπίτι του, ο μεγαλύτερος σε ηλικία σφίγγει μια σιδερογροθιά και βγαίνει από το αυτοκίνητο. Επιστρέφει λίγο αργότερα ματωμένος και κουτσαίνοντας, μπαίνει στο αμάξι και εκείνο ξεκινά με μεγάλη ταχύτητα.


Κάτι ανάμεσα σε αδελφούς Κοέν (οι off beat διάλογοι των μικροεγκληματιών) και Γιάννη Οικονομίδη, ο πρόλογος της ταινίας μάς εισάγει σε μια βίαιη πραγματικότητα η οποία δεν αφορά έναν μυθοποιημένο υπόκοσμο, αλλά τη μεσοαστική πραγματικότητα της Τρίπολης. Εκεί που ο Θανάσης άνοιξε γεμάτος όνειρα το φυτώριό του και τώρα προσπαθεί αφενός να ξεκλέψει χρόνο για να συναντήσει την ερωμένη του, τη γυναίκα του Αποστόλη του μπακάλη, αφετέρου να βρει τρόπο να ξεπληρώσει το χρέος του στον Στέλιο. Όταν μαθαίνει πως όχι μόνον ο Αποστόλης, αλλά και άλλοι γνωστοί τους βρίσκονται στην ίδια θέση, προσπαθεί να τους πείσει να συνασπιστούν απέναντι στον τοπικό τοκογλύφο. Εκείνος όμως έχει ήδη αναθέσει στα παλικάρια της πρώτης σκηνής να έρθουν να τους συνετίσουν.


Η βραβευμένη από το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με Ίριδα β΄ ανδρικού ρόλου (Άρης Σερβετάλης) "Αγέλη Προβάτων" περιγράφει μια "βαθιά Ελλάδα" μέσα από έναν ενδιαφέροντα και τολμηρό συνδυασμό αγροτικού δράματος, crime thriller και κοινωνικού σχολίου. Χωρίζει τους αντιπάλους σε πρόβατα και λύκους, τους κλείνει μαζί στο μαντρί και γρήγορα μας αποκαλύπτει πως όλοι τους είναι εξίσου παγιδευμένοι σε προσωπικές αυταπάτες και σε αντικειμενικά, ψηλότερα από το μπόι τους αδιέξοδα. Παίζει εύστροφα με την ιδέα του χρέους τόσο ως χρωστούμενο όσο και ως δέον γενέσθαι κι αναδεικνύει την πολλαπλών αιτιών (οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών) αδυναμία συλλογικής σκέψης και δράσης. Οι σεναριακές αμηχανίες της δεν είναι αμελητέες (στομφώδεις μονόλογοι, ρεαλιστικές αστοχίες –κανένας δεν πατά πόδι στο μαγαζί του Αποστόλη;–, εύκολες συμπτώσεις), αλλά η αφηγηματική συγκρότηση του Κανελλόπουλου κάνει εντέλει πειστική αυτή την "ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός εναντίον όλων" ιλαροτραγωδία, η οποία πληγώνεται μόνο από τη θέλησή της να τα κάνει όλα λιανά, να εξηγήσει συμβολισμούς κι αλληγορίες και να υπογραμμίσει με κόκκινο τα πολιτικοκοινωνικά μηνύματά της.

Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία. 2021. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: CINOBO / ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Αγέλη Προβάτων

2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 113 '
  • Δημήτρης Κανελλόπουλος

Σε μια επαρχιακή πόλη μερικοί οικογενειάρχες συνασπίζονται για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία με τον τοκογλύφο Στέλιο. Εκείνος, όμως, αναθέτει σε δύο νεαρούς μικροεγκληματίες να τους εκφοβίσουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

H ηχηρή απάντηση των συντελεστών της "Αρκουδότρυπας" για την ακύρωση της προβολής στην Αιγιαλεία

"Η ειρωνεία των αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία μας είναι θλιβερή: μια ταινία που μιλά για την καταπίεση στην ελληνική επαρχία καταλήγει να φιμώνεται" αναφέρουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Η αμερικανική έρημος μέσα από το βλέμμα 8 σκηνοθετών

Με αφορμή την επανέκδοση του "Zabriskie Point", φτιάξαμε μια λίστα με ταινίες που αποτυπώνουν, με διαφορετικούς τρόπους, την έρημο της Αμερικής.

Απόψε (14/08) βλέπουμε το "Τραγουδώντας στη βροχή" με δωρεάν είσοδο

Αν ψάχνεις μια δωρεάν έξοδο στην Αθήνα, το ΚΠΙΣΝ έχει την πρόταση. Το αγαπημένο θερινό σινεμά του επιστρέφει με μια ακόμη προβολή κάτω από τα αστέρια.

Η "Αρκουδότρυπα" βρήκε κλειστές πόρτες σε ένα χωριό της Αιγιαλείας

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ακύρωσε την προβολή κάνοντας λόγο για "ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις" και "επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης".

Εννοείται ότι θα δεις τα "Φτηνά Τσιγάρα" Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα

Η cult ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη επιστρέφει στον Θερινό Κινηματογράφο Άνεσις για τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με ακόμη δύο ταινίες, τον "Νυχτερινό Εκφωνητή" και το "Κλασικό Αριστούργημα".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/08)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.