Αγέλη Προβάτων

2,5

Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Ίρις β΄ ανδρικού ρόλου (Άρης Σερβετάλης) για έναν ενδιαφέροντα, αν και κατά στιγμές αμήχανο συνδυασμό αγροτικού δράματος, crime thriller και κοινωνικού σχολίου.

Ageli_provaton

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου μικρομηκά και έμπειρου ηχολήπτη Δημήτρη Κανελλόπουλου εξελίσσεται στην Αρκαδία και επιχειρεί να ακτινογραφήσει τη σύγχρονη ελληνική επαρχία χωρίς να ακολουθεί την πεπατημένη του τυπικού κοινωνικού δράματος. Η ματιά του είναι ρεαλιστική και η περιγραφή των χαρακτήρων τούς συνδέει αβίαστα με την καθημερινότητα του μικρόκοσμου που τους περιβάλλει, η πλοκή της "Αγέλης…", όμως, δείχνει εξ αρχής τις προθέσεις της για κάτι δυναμικότερο: δυο άντρες συζητούν περί ανέμων και υδάτων σε ένα αμάξι που περιμένει σε έναν σκοτεινό δρόμο. Όταν ένας από τους ενοίκους της απέναντι πολυκατοικίας εμφανίζεται και κινείται προς το σπίτι του, ο μεγαλύτερος σε ηλικία σφίγγει μια σιδερογροθιά και βγαίνει από το αυτοκίνητο. Επιστρέφει λίγο αργότερα ματωμένος και κουτσαίνοντας, μπαίνει στο αμάξι και εκείνο ξεκινά με μεγάλη ταχύτητα.


Κάτι ανάμεσα σε αδελφούς Κοέν (οι off beat διάλογοι των μικροεγκληματιών) και Γιάννη Οικονομίδη, ο πρόλογος της ταινίας μάς εισάγει σε μια βίαιη πραγματικότητα η οποία δεν αφορά έναν μυθοποιημένο υπόκοσμο, αλλά τη μεσοαστική πραγματικότητα της Τρίπολης. Εκεί που ο Θανάσης άνοιξε γεμάτος όνειρα το φυτώριό του και τώρα προσπαθεί αφενός να ξεκλέψει χρόνο για να συναντήσει την ερωμένη του, τη γυναίκα του Αποστόλη του μπακάλη, αφετέρου να βρει τρόπο να ξεπληρώσει το χρέος του στον Στέλιο. Όταν μαθαίνει πως όχι μόνον ο Αποστόλης, αλλά και άλλοι γνωστοί τους βρίσκονται στην ίδια θέση, προσπαθεί να τους πείσει να συνασπιστούν απέναντι στον τοπικό τοκογλύφο. Εκείνος όμως έχει ήδη αναθέσει στα παλικάρια της πρώτης σκηνής να έρθουν να τους συνετίσουν.


Η βραβευμένη από το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με Ίριδα β΄ ανδρικού ρόλου (Άρης Σερβετάλης) "Αγέλη Προβάτων" περιγράφει μια "βαθιά Ελλάδα" μέσα από έναν ενδιαφέροντα και τολμηρό συνδυασμό αγροτικού δράματος, crime thriller και κοινωνικού σχολίου. Χωρίζει τους αντιπάλους σε πρόβατα και λύκους, τους κλείνει μαζί στο μαντρί και γρήγορα μας αποκαλύπτει πως όλοι τους είναι εξίσου παγιδευμένοι σε προσωπικές αυταπάτες και σε αντικειμενικά, ψηλότερα από το μπόι τους αδιέξοδα. Παίζει εύστροφα με την ιδέα του χρέους τόσο ως χρωστούμενο όσο και ως δέον γενέσθαι κι αναδεικνύει την πολλαπλών αιτιών (οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών) αδυναμία συλλογικής σκέψης και δράσης. Οι σεναριακές αμηχανίες της δεν είναι αμελητέες (στομφώδεις μονόλογοι, ρεαλιστικές αστοχίες –κανένας δεν πατά πόδι στο μαγαζί του Αποστόλη;–, εύκολες συμπτώσεις), αλλά η αφηγηματική συγκρότηση του Κανελλόπουλου κάνει εντέλει πειστική αυτή την "ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός εναντίον όλων" ιλαροτραγωδία, η οποία πληγώνεται μόνο από τη θέλησή της να τα κάνει όλα λιανά, να εξηγήσει συμβολισμούς κι αλληγορίες και να υπογραμμίσει με κόκκινο τα πολιτικοκοινωνικά μηνύματά της.

Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία. 2021. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: CINOBO / ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Αγέλη Προβάτων

2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 113 '
  • Δημήτρης Κανελλόπουλος

Σε μια επαρχιακή πόλη μερικοί οικογενειάρχες συνασπίζονται για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία με τον τοκογλύφο Στέλιο. Εκείνος, όμως, αναθέτει σε δύο νεαρούς μικροεγκληματίες να τους εκφοβίσουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα

Πρωτότυπη ιστορία που μένει πιστή στο πνεύμα των Ουντερζό και Γκοσινί, χωρίς να εκμεταλλεύεται πλήρως τον ανατολίτικο εξωτισμό. Συμπαθής ο καινούριος Οβελίξ Ζιλ Λελούς, απολαυστικός ο Καίσαρας Βενσάν Κασέλ, αναιμικός ο πρωταγωνιστής (και σκηνοθέτης) Γκιγιόμ Κανέ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/02/2023

Χτύπος στην Καλύβα

Ατμοσφαιρικός και σεναριακά ευρηματικός όπως πάντα, ο δημιουργός της "Έκτης Αίσθησης" εκτροχιάζει το υποβλητικό θρίλερ του σε μια αδέξια, χοντροκομμένη παραβολή πάνω στον εγωισμό, τη θυσία και την κοινωνική "απομόνωση".

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες ("American Beauty").

Μέρες Ξηρασίας

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με σφρίγος σαν αποπνικτικό ψυχολογικό θρίλερ. Πλήθος φεστιβαλικών συμμετοχών και βραβείων, από τις Κάνες ως την Θεσσαλονίκη.

Καθαρτήριο

Σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα με στοιχεία μαύρου χιούμορ. Έντονα αλληγορικό όσο και παντελώς άνισο, δυσκολεύεται να ενοποιήσει τη σκηνοθετική στιβαρότητα με τη σεναριακή αφέλεια.

Στον Ανοιχτό Δρόμο

Ο συννεφιασμένος ρεαλισμός της Κέλι Ρέιχαρντ, ο πίνακας του Άντριου Γουέιεθ "Christina’s world" και το απέραντο αμερικανικό τοπίο εμπνέουν ένα αργό, μελαγχολικό και υπνωτιστικό χρονικό θηλυκής ενηλικίωσης.

Δυο Φίλοι και Ένας Ασβούλης

Από τη μια μεριά μια απλοϊκά περιπετειώδες και αστεία ιστορία, κι από την άλλη μερικές… σουρεαλιστικές αφηγηματικές παρεμβάσεις προσφέρουν ένα στοιχειωδώς ενδιαφέροντα καρτουνίστικο συνδυασμό διανθισμένο με μουσική και τραγούδια.