Βαγόνι Αριθμός 6

3

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και υποψηφιότητα ξενόγλωσσης Χρυσής Σφαίρας για μια παγωμένη στην όψη, μα ζεστή στην καρδιά σινε-διαδρομή σε αναζήτηση της ανθρώπινης επαφής.

Vagoni_arithmos_6

Κάθε μέρα μοιάζει να εφευρίσκεται κι ένας καινούργιος, συναρπαστικός τρόπος για να κρατά τους ανθρώπους μπροστά σε μια οθόνη ή απασχολημένους σε μια μοναχική δραστηριότητα. Ακόμα και πριν την εποχή των κινητών και του ίντερνετ, όμως, η έλλειψη της άμεσης ανθρώπινης επικοινωνίας ολοένα και μεγάλωνε στην καρδιά του δυτικού κόσμου, αποτελώντας ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα του μεταπολεμικού σινεμά. Ο 43χρονος Φινλανδός Γιούχο Κουοσμάνεν έχει τον δικό του τρόπο να συνεχίζει μια αντονιονική στον πυρήνα της προβληματική, αναζητώντας τις απρόβλεπτες διαδρομές μιας ρομαντικής συνάντησης (φιλίας ή έρωτα) με φόντο το παγωμένο τοπίο του ευρωπαϊκού Βορρά.   


Έτσι, στη μεσαίου μήκους του "The Painting Sellers" (2010) τρεις ταξιδιώτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον θυμωμένο χριστουγεννιάτικο καιρό, στη βασισμένη σε αληθινά γεγονότα "Πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι" (2016) ένας μποξέρ, πιεσμένος από τα media και τους σπόνσορες, ερωτεύεται λίγες μέρες πριν τον αγώνα της ζωής του και στο "Βαγόνι Αριθμός 6" δυο αταίριαστοι χαρακτήρες αναγκάζονται να συνυπάρξουν κάτω από τις πιο αντίξοες ψυχολογικά συνθήκες. Όλοι τους θα αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους, αναβαθμίζοντας αξίες που μοιάζουν να έχουν χαθεί σ’ έναν κόσμο που αποχαιρετά την αθωότητά του. Στην τελευταία, γυρισμένη σε φιλμ ταινία του Κουοσμάνεν αυτό αντανακλάται σε μια πραγματικότητα όπου υπάρχουν μόνο γουόκμαν και βιντεοκάμερες, αλλά πάντα περισσεύει χώρος για μια πληγωμένη καρδιά. Όπως αυτή της Λάουρα, Φινλανδής φοιτήτριας αρχαιολογίας στη Μόσχα, που "αναγκάζεται" να κάνει μόνη της μια διαδρομή δύο χιλιάδων χιλιομέτρων, μέχρι το αρκτικό λιμάνι του Μούρμανσκ και τα περίφημα πετρογλυφικά του, συνειδητοποιώντας πως η ερωτική της σχέση με την οποία σχεδίαζαν το ταξίδι θέλει στην πραγματικότητα να την ξεφορτωθεί. Συντετριμμένη, διαπιστώνει επιπλέον ότι πρέπει να μοιραστεί το κουπέ του τρένου με έναν μεθυσμένο Ρώσο μεταλλωρύχο.


Από τη μια μεριά η ακίνητη, απέραντη και ψυχρή φύση κι από την άλλη μια παλλόμενη με αισθήματα καρδιά. Στο τέλος της διαδρομής ένα ιστορικό εύρημα χιλιάδων χρόνων και ως εκεί ατέλειωτες ώρες γεμάτες παρεξηγήσεις, εντάσεις και απογοητεύσεις. Μεθοδικά και αβίαστα, με χιούμορ και διακριτική υπογράμμιση του περάσματος του χρόνου, ο Κουοσμάνεν φέρνει σε αντιπαράθεση το αιώνιο με το καθημερινό, το ιστορικά σπουδαίο με το κοινότοπα ανθρώπινο, αναδεικνύει την αξία της στιγμής και φέρνει στην επιφάνεια απωθημένα –από ανασφάλεια, αλλοτρίωση ή κοινωνική προκατάληψη– πάθη. Ωδή στην απρόβλεπτη γοητεία του εφήμερου, το "Βαγόνι Αριθμός 6" είναι ένα πρωτότυπο και ανοιχτόκαρδο… rail movie, που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και υποψηφιότητες για ξενόγλωσση Χρυσή Σφαίρα και τρία Ευρωπαϊκά Βραβεία (καλύτερης ταινίας, αντρικής και γυναικείας ερμηνείας).

Φινλανδία, Ρωσία, Γερμανία. 2021. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Βαγόνι Αριθμός 6

Hytti Νro 6 / Compartment Number 6
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 107 '
  • Γιούχο Κουοσμάνεν

Σε ερωτική απογοήτευση, μια Φινλανδή που σπουδάζει αρχαιολογία στη Μόσχα ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι με το τρένο προς το Μούρμανσκ και τα περίφημα πετρογλυφικά του, αναγκασμένη να μοιραστεί το κουπέ της με έναν μεθυσμένο μεταλλωρύχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.