Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα

2,5

Τολμηρός και μπιτάτος, αλλά επιφανειακότερος απ’ ό,τι συνήθως, ο πάντα ευρηματικός Ζακ Οντιάρ («Ο Προφήτης», «Dheepan») επιχειρεί να πιάσει τον δυναμικό και ταραγμένο σφυγμό μιας ανήσυχης γενιάς.

Parisi_13_diamerisma2

Από τους πλέον πολυβραβευμένους σύγχρονους Ευρωπαίους δημιουργούς (Χρυσός Φοίνικας, δέκα Σεζάρ, δύο BAFTA), ο Ζακ Οντιάρ είναι ικανός να περνά με χαρακτηριστική άνεση από το ψυχολογικό ("Σώμα με Σώμα") και κοινωνικό δράμα ("Dheepan") στο… γουέστερν ("Οι Αδελφοί Σίστερς"), υπογράφοντας κάθε φορά με φορτισμένο ρεαλισμό τον αγώνα των ανυπότακτων χαρακτήρων του ενάντια σε έναν εχθρικό περίγυρο. Στην τελευταία του ταινία, αυτός αφορά το 13ο παρισινό διαμέρισμα, στον Νότο της γαλλικής πρωτεύουσας, συνοικία του οποίου είναι οι Olympiades του πρωτότυπου τίτλου. Μια ανάσα από το κέντρο της μεγαλούπολης, αλλά με ελάχιστη γραφικότητα και τη μεγαλύτερη Τσάιναταουν της Ευρώπης, είναι μια πολυπολιτισμική μεσοαστική περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στην αληθινή ζωή απ’ ό,τι στις τουριστικές καρτ ποστάλ.


Το ενδιαφέρον είναι πως η ιστορία της Εμιλί, η οποία ερωτεύεται το συγκάτοικό της Καμίγ, εκείνος όμως παθιάζεται με την Νορά, η οποία έχει εμμονή με την Αμπέρ, μπορεί να έχει ως πέμπτο και βασικό συμπρωταγωνιστή τις Olympiades, είναι όμως εμπνευσμένη από ένα graphic novel του Αμερικανού Άντριαν Τόμιν. Ο Οντιάρ, με τη σεναριακή βοήθεια των σκηνοθετριών Σελίν Σιαμά ("Το Πορτραίτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται") και Λεά Μισιούς ("Ava"), προσαρμόζει χωρίς κραδασμούς τις φρέσκες, ανανεωτικές ιδέες του νεαρού καρτουνίστα περί φιλίας, έρωτα και άλλων… πολεμικών τεχνών στο σύγχρονο Παρίσι, επιχειρώντας να πιάσει τον δυναμικό και ταραγμένο σφυγμό μιας ανήσυχης γενιάς. Τολμηρός και μπιτάτος, ο Γάλλος auteur βάζει σε γόνιμο διάλογο ασπρόμαυρη εικόνα και στιλιζαρισμένο νατουραλισμό, είναι όμως επιφανειακότερος απ’ ό,τι συνήθως, προτιμώντας να παίζει χαριτωμένα στον αφρό του κύματος, αντί να βουτήξει στον θολό βυθό μιας φουρτουνιασμένης ιδεολογικά, ηθικά και ψυχολογικά ανθρώπινης θάλασσας.

Α/Μ. Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα

Les Olympiades
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 105 '
  • Ζακ Οντιάρ

Οι πορείες τριών γυναικών κι ενός άντρα διασταυρώνονται φιλικά κι ερωτικά στα σύγχρονα παρισινά προάστια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.