Μαύρα Γυαλιά

Ο δημιουργός του «Σουσπίρια» ανακυκλώνει με απίστευτη τσαπατσουλιά τα εξπρεσιονιστικά κλισέ που τον έκαναν διάσημο, αναζητώντας μάταια μια χαμένη εδώ και δεκαετίες έμπνευση.

Mavra_yalia

Ακόμα και στις καλύτερες στιγμές του, στριμωγμένες όλες στην αρχή της φιλμογραφίας του και στη δεκαετία του ’70, ο Ντάριο Αρτζέντο φλέρταρε με την κιτς υπερβολή. Το εξπρεσιονιστικό στιλ και η ηθελημένη γραφικότητά του καθόρισαν τον ιταλικό τρόμο (giallo) και έδωσαν ιδέες σε πολλούς νέους δημιουργούς, εκείνος όμως τις έχασε γρήγορα και από ένα σημείο και μετά συνέχισε απλά να επαναλαμβάνει μηχανικά τον εαυτό του.


Το ίδιο κάνει και στα ανεκδιήγητα "Μαύρα Γυαλιά", κοπιάροντας μοτίβα και ευρήματα των παλιότερων ταινιών του:  Ένα call girl πολυτελείας γίνεται στόχος ενός μανιακού δολοφόνου, χάνοντας την όρασή της σε μια προσπάθεια να του ξεφύγει. Στην πορεία θα συναντήσει ένα ορφανό αγόρι από την Κίνα το οποίο αναζητά η αστυνομία και με το οποίο θα αντιμετωπίσουν από κοινού τον serial killer. Τσαπατσούλικα αφηγημένη, η "μονομαχία" τους βρίθει αφελειών, χοντράδων και… ξεκαρδιστικά αγωνιωδών σκηνών, στη μάταιη προσπάθεια του δημιουργού του "Σουσπίρια" να ξαναβρεί ίχνη της χαμένης εδώ και δεκαετίες έμπνευσής του.

Ιταλία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Μαύρα Γυαλιά

Occhiali Neri / Dark Glasses
  • Τρόμου
  • 2022
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ντάριο Αρτζέντο

Ένα call girl πολυτελείας που έχει χάσει την όρασή της και ένα ορφανό αγόρι από την Κίνα το οποίο αναζητά η αστυνομία γίνονται στόχος ενός κατά συρροήν δολοφόνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.