Το Θαύμα

3

Δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο, γεμάτο σασπένς και πολυσήμαντες αναφορές δράμα μυστηρίου, το οποίο χάνει πόντους μόνο όταν καταφεύγει σε εύπεπτες αλήθειες.

to_thavma1

Αν και η εποχή που το ρουμάνικο σινεμά πρωταγωνιστούσε στον arthouse κινηματογράφο δεν έχει ακριβώς παρέλθει –πρόσφατη εξάλλου είναι η Χρυσή Άρκτος στο "Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό" (2021) του Ράντου Ζούντε–, οι φρέσκες κινηματογραφικές προτάσεις μας έρχονται μάλλον σπάνια από τη βαλκανική χώρα. Ωστόσο, μια μικρή ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κάνει ο Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι.

Δεύτερο μέρος μιας crime τριλογίας αυτόνομων κεφαλαίων, που ξεκίνησε με το "Unidentified" (2020), το "Θαύμα" στρέφεται γύρω από μια νεαρή μοναχή, η οποία φεύγει κρυφά από το μοναστήρι της για ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Τότε ένας αποφασισμένος αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση, αγνοώντας ότι τον περιμένουν διαδοχικές εκπλήξεις.

to_thavma2

Ο Απέτρι, κρύβοντας τις πραγματικές αλλά και αμφίσημες προθέσεις των ηρώων, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει διακριτικά τα στοιχεία της υπόθεσης, δημιουργεί μια άκρως υποβλητική ατμόσφαιρα με κοφτερή ένταση. Παράλληλα, ξεδιπλώνει τα ηθικά διλήμματα που διαπνέουν όχι μόνο τους καθαυτό χαρακτήρες, αλλά και ολόκληρη τη ρουμανική κοινωνία, η οποία βιώνει μια παρατεταμένη κρίση ταυτότητας από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου και εξής. Από τη μία, υπάρχει η χώρα που κοιτά προς τη Δύση, έχοντας πίστη στους θεσμούς και στην υπεραξία του έμπρακτου ορθολογισμού (ο αστυνόμος που εφαρμόζει νόμο και τάξη). Από την άλλη, υπάρχει η Ρουμανία των Βαλκανίων, της στενής επαφής με την εκκλησία (μια μοναχή είναι αδύνατο να είναι ένοχη για οτιδήποτε) και του φλερτ με την παρανομία για να… βγει η δουλειά ("γκρίζα" ηθική πυξίδα ντετέκτιβ).

Το πληθωρικό σε αναφορές και σασπένς δράμα αρθρώνεται εύγλωττα από τον Απέτρι, ο οποίος χειρίζεται δεξιοτεχνικά "σκοτεινούς" χαρακτήρες σε μια συνθήκη εκτυφλωτικού φωτός. Εκεί που χάνει πόντους ο δημιουργός είναι σε μια σκηνοθετική επιλογή της τελευταίας πράξης, όπου η μπάλα πετιέται στην εξέδρα. Διατυπώνοντας, όμως, ασφαλή συμπεράσματα για μια υπόθεση που κατά τα άλλα σφίγγει το στομάχι, το φιλμ χάνει ένα μέρος της δημιουργικής του τόλμης.

Ρουμανία. 2022. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Θαύμα

Miracol
3
  • Αστυνομική
  • 2022
  • Διάρκεια: 118 '
  • Μπογκντάν Τζορτζε Απέτρι

Μια νεαρή μοναχή φεύγει κρυφά από το μοναστήρι της για να αντιμετωπίσει ένα προσωπικό της ζήτημα, αλλά εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ένας αποφασισμένος αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση, αγνοώντας ότι τον περιμένουν μια σειρά από διαδοχικές εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.