Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος

2

Οι σποραδικές αρετές του φιλμ, όπως η φιλότιμη ερμηνεία του πρωταγωνιστή Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, δεν επαρκούν για να ξεπεραστεί ο διεκπεραιωτικός και φλύαρος χαρακτήρας αυτής της συμβατικής σινε-βιογραφίας.

Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος

Αφού απέδειξε εμφατικά την ερμηνευτική δύναμη που μπορεί να εκπέμψει στην "Εξουσία του Σκύλου" (Τζέιν Κάμπιον), ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αναλαμβάνει την ενσάρκωση ενός εκκεντρικού όσο και παρεξηγημένου καλλιτέχνη. Πρόκειται για τον Άγγλο εικονογράφο Λούις Γουέιν, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε διάσημος για τον υπερρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο απεικόνιζε τις γάτες, ένα ζώο στιγματισμένο τότε από τις προκαταλήψεις, το οποίο ελάχιστοι τολμούσαν να διατηρούν ως κατοικίδιο. Η στ’ αλήθεια όχι και τόσο ταραχώδης ζωή του Γουέιν περνά τώρα στη μεγάλη οθόνη, με τον Κάμπερμπατς να υποδύεται φιλότιμα τον καλλιτέχνη, αλλά οι δυνατότητές του εγκλωβίζονται χαρακτηριστικά από την επιδερμική αφηγηματική προσέγγιση του Γουίλ Σαρπ. Ο κατά τα λοιπά τηλεοπτικά επιτυχημένος σκηνοθέτης ("Flowers", "Landscapers") εδώ υπογράφει μια συναισθηματικά επίπεδη και σεναριακά φλύαρη εκδοχή της βιογραφίας του ζωγράφου, "τεντώνοντας" το δράμα και αρθρώνοντας μια επιτηδευμένα καταγγελτική κριτική των καταπιέσεων στη βικτοριανή Αγγλία (από τη σεξουαλικότητα μέχρι την πατριαρχία). Έτσι, η ταινία δεν ξεφεύγει ποτέ από τα στενά όρια της συμβατικής έως και διεκπεραιωτικής σινε-βιογραφίας, η οποία αγνοεί την έννοια του καλλιτεχνικού ρίσκου.


Αγγλική. 2021. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος

The Electrical Life of Louis Wain
2
  • Βιογραφική
  • 2021
  • Διάρκεια: 111 '
  • Γουίλ Σαρπ

Βιογραφία του εκκεντρικού ψυχεδελικού εικονογράφου Λούις Γουέιν, διάσημου για τις υπερρεαλιστικές απεικονίσεις γατών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.