Οδηγός Cinema

Το Μαύρο Κουτί

2

Η χολιγουντιανής κοπής κλασική συνταγή τού «γύρω γύρω όλοι οι συνωμότες και στη μέση ο ήρωάς μας» προσαρμόζεται με αφηγηματικό νεύρο, αλλά λίγη φαντασία, σε hi-tech σινε-περιβάλλον.

To_mavro_kouti

Ξεκινώντας με το αιματοβαμμένο "Captifs" (2010), ο Γιαν Γκοζλάν επέδειξε πολύ πιο κομψές δυνατότητες στο πολανσκικό θρίλερ "Ο Συγγραφέας" (2015) με τον Πιέρ Νινέ. Παραμένοντας στο ίδιο μονοπάτι, περνά τώρα στην πιο δοκιμασμένη και καθαρή θριλερική φόρμα τού "γύρω γύρω όλοι οι συνωμότες και στη μέση ο ήρωάς μας", προσαρμοσμένη σε hi-tech σινε-περιβάλλον.  


Έτσι, ο αγαπημένος του Νινέ υποδύεται εδώ τον νεαρό Ματιέ, έναν ταλαντούχο ειδικό της γαλλικής Υπηρεσίας Αεροπορικών Ατυχημάτων. Όταν ο επικεφαλής του τμήματός του εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αναλαμβάνει υπεύθυνος της έρευνας ενός πολύνεκρου περιστατικού, τα αίτια του οποίου μοιάζουν να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.


Η συνταγή φορτώνεται με όλες τις απαραίτητες συμπτώσεις, μια από τις οποίες θέλει τη σύζυγο του Ματιέ να δουλεύει σε ένα κρίσιμο για την έρευνα τομέα της αεροπλοΐας, χειριζόμενη το υλικό της με αφηγηματικό νεύρο, αλλά λίγη φαντασία. Το σταθερό μοτίβο παραμένει το "όλα είναι μια μεγάλη πλεκτάνη ή όχι; Αλλά μάλλον ναι. Ή μήπως πάλι όχι;". Αχ, να μπορούσα να μαντέψω…

Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μαύρο Κουτί

Boite Noire / Black Box
2
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 129 '
  • Γιάν Γκοζλάν

Ο Ματιέ Βασέρ είναι ένας ταλαντούχος ειδικός της γαλλικής Υπηρεσίας Αεροπορικών Ατυχημάτων. Αναλαμβάνει υπεύθυνος της έρευνας ενός πολύνεκρου περιστατικού, τα αίτια του οποίου φαίνεται να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μαγνητικά Πεδία

Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.