Οδηγός Cinema

Δωμάτιο 108

2,5

Πολιτικό θρίλερ έντονου ψυχολογικού μυστηρίου, το οποίο σταδιακά υποχωρεί (προς τη φλυαρία) για χάρη μιας όχι απόλυτα ξεκάθαρης αλληγορίας.

Domatio_108

Ποιος είναι ο εχθρός (l’ennemi) του πρωτότυπου τίτλου της ταινίας μάς ρωτά ο Στεφάν Στρεκέρ, παρασύροντάς μας στον κόσμο του Λουί Ντιριέ: του ανερχόμενου Βέλγου πολιτικού ο οποίος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τον θαρραλέο, αντισυμβατικό λόγο του και κάνει σύντομες διακοπές με τη γυναίκα του Μαεβά σε ένα φλαμανδικό θέρετρο. Η μεταξύ τους σχέση είναι έντονη, εκείνη μοιάζει να μην έχει αφήσει πίσω της μια αισθηματική υπόθεση του παρελθόντος και ο Λουί ζηλεύει παθολογικά. Όταν λοιπόν η Μαεβά βρεθεί νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, εκείνος δηλώνει πως αυτοκτόνησε, χωρίς όμως να είναι απόλυτα σίγουρος για το τι συνέβη.  


Η ταινία του Στρεκέρ ξεκινάει σαν ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, το οποίο τυλίγει με μυστήριο τον βασικό ήρωά του. Έναν γαλλόφωνο σταρ της πολιτικής που υπερασπίζεται με πύρινους λόγους τους απλούς εργάτες ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών, αρνείται όμως να μάθει και να μιλήσει φλαμανδικά, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το μισό Βέλγιο το οποίο δεν τον ψηφίζει. Μια καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια, την οποία ο Στρεκέρ τονίζει ξανά και ξανά, "περικυκλώνοντας" τον Λουί με έναν διχασμένο κόσμο αντιφατικών πληροφοριών κι αντικρουόμενων συμφερόντων. Έναν κόσμο προσωπείων (οι προς έκθεση μάσκες) που αποκρύπτουν την αλήθεια, η οποία όσο πιο πολλές πληροφορίες παίρνουμε για το παρελθόν του Λουί, τόσο πιο θολή κι αόριστη γίνεται. Όμως, αργή και χτισμένη με αμφιβολίες, η πορεία προς τη λύση του μυστηρίου γίνεται σταδιακά όλο και πιο φλύαρη, θυσιάζοντας τα στοιχεία του θρίλερ προς χάρη της σκιαγράφησης ενός ενδιαφέροντος σκοτεινού ψυχολογικού πορτρέτου και μιας όχι απόλυτα ξεκάθαρης αλληγορίας.

Βέλγιο, Γαλλία. 2020. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Δωμάτιο 108

L' Ennemi
2,5
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 105 '
  • Στεφάν Στρεκέρ

Ο εξέχων πολιτικός Λουί Ντιριέ κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του, η οποία βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Μια φρενίτιδα ξεσπά στα μέσα ενημέρωσης, αλλά κανείς δεν ξέρει αν είναι πραγματικά αθώος ή ένοχος. Ίσως ούτε καν ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μαγνητικά Πεδία

Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.