Ο Πύργος του Downton 2: Μια Νέα Εποχή

2

Η επιτυχημένη συνταγή της κομψής, πνευματώδους σαπουνόπερας επαναλαμβάνεται στο ανώδυνα χαριτωμένο, υπερβολικά αφελές και αταξικό κινηματογραφικό σίκουελ της γνωστής all British τηλεοπτικής επιτυχίας.

O_pyrgos_tou_Downton 2

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ιστορική επίσκεψη του βρετανικού βασιλικού ζεύγους στον οικογενειακό πύργο των Κρόουλι και η δεκαετία του 1920 είναι έτοιμη να αποχαιρετίσει μια ταραγμένη ευρωπαϊκή πραγματικότητα η οποία δεν αγγίζει στο ελάχιστο το Αβαείο του Ντάουντον. Αντίθετα, αυτά που θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην ειδυλλιακή καθημερινότητα των αριστοκρατών και του υπηρετικού προσωπικού τους θα είναι μια κληρονομιά και μια δελεαστική οικονομική προσφορά. Η πρώτη αφορά μια βίλα στον γαλλικό Νότο, η οποία περνά απροσδόκητα στα χέρια της γιαγιάς Βάιολετ, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παραμικρό για τη σχέση της με τον θανόντα ιδιοκτήτη της, πλούσιο Γάλλο με παιδιά και εγγόνια. Η δεύτερη αφορά την ενοικίαση του πύργου στην παραγωγή της βωβής ταινίας "Ο Τζογαδόρος" έναντι γερής αποζημίωσης, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να επιδιορθωθεί η "ταλαιπωρημένη" στέγη του αρχοντικού.


Όπως κι η πρώτη κινηματογραφική επίσκεψή μας στον "Πύργο του Downton", έτσι και η τωρινή δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα χορταστικό διπλό επεισόδιο της στιλάτης βρετανικής τηλεοπτικής σειράς. Η επιτυχημένη συνταγή της κομψής, πνευματώδους σαπουνόπερας επαναλαμβάνεται λοιπόν στο ανώδυνα χαριτωμένο, υπερβολικά αφελές και αταξικό κινηματογραφικό σίκουελ, το οποίο μοιράζει τη δράση του σε δύο μέτωπα (ένα επεισόδιο για το καθένα). Στη γαλλική Ριβιέρα, όπου μεταβαίνουν οι μισοί Κρόουλι για να γνωριστούν με την οικογένεια του μυστηριώδη κληροδότη, και στον πολύβουο πύργο, όπου η λάμψη της κινηματογραφικής βιομηχανίας δελεάζει πλουσίους και φτωχούς, νέους και γέρους, άντρες και γυναίκες. Η δεύτερη υποπλοκή είναι σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα, με τις σινεφιλικές αναφορές και το φλεγματικό χιούμορ της Βάιολετ (η Μάγκι Σμιθ στο στοιχείο της) να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Κατά τα άλλα, η συγκαταβατική ματιά του σεναριογράφου Τζούλιαν Φέλοους ("Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ") και του σκηνοθέτη Σάιμον Κέρτις ("Επτά Μέρες με τη Μέριλιν") αναδεικνύει τα προσωπικά πάθη και καλύπτει όλες τις αντιθέσεις μιας βρετανικής πραγματικότητας στα πρόθυρα αυτοκρατορικής κι αποικιοκρατικής κατάρρευσης.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πύργος του Downton 2: Μια Νέα Εποχή

Downton Abbey: A New Era
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 125 '
  • Σάιμον Κέρτις

Την ώρα που ένα κινηματογραφικό συνεργείο καταφθάνει στον πύργο των Κρόουλι για να γυρίσει μια βωβή ταινία, η γιαγιά Βάιολετ κληρονομεί αναπάντεχα μια βίλα στη νότια Γαλλία, κάτι που φέρνει στο φως το καλά κρυμμένο ερωτικό παρελθόν της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.