Ο Άνθρωπος απ' τον Βορρά

2,5

Ο «Κόναν ο Βάρβαρος» συναντά τον «Πράσινο Ιππότη» σε ένα αδιαπραγμάτευτα επικό φιλμ μεσαιωνικής φαντασίας ικανό να προξενήσει δέος με τις εικόνες του, το οποίο όμως εγκλωβίζεται στη φλύαρη αισθητική αυταρέσκεια του δημιουργού του και εξελίσσεται σε φεστιβάλ τεστοστερόνης.

the_northman7

Μετά τα αξιέπαινα "Witch" και "Φάρος", ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς εξασφάλισε τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων που χρειαζόταν για να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο όραμά του, εξαργυρώνοντας το σινεφίλ σούσουρο και την πρόδηλη πρωτότυπη κινηματογραφική ματιά που συνόδευαν τα προηγούμενα φιλμ του. Πράγματι, ο "Άνθρωπος απ’ τον Βορρά" είναι ταυτόχρονα ένας άθλος και ένα έπος με όλη τη σημασία της λέξης. Διαθέτει τιτάνια κλίμακα, σταρ πρώτης γραμμής, ήρωες που μοιάζουν με επίγειους θεούς, εξπρεσιονιστική εικονογραφία με γερές δόσεις Γκόγια που κόβει την ανάσα, βαρυσήμαντες αναφορές από την ιστορία των Βίκινγκ και τη σκανδιναβική μυθολογία, τον Σαίξπηρ και τον Λάβκραφτ, όλα καμωμένα με χερτζογκική τελειομανία. Καθετί στην ταινία υπογραμμίζει τη διάθεση του Έγκερς να φτιάξει μια προσωπική κινηματογραφική saga αντάξια των αναφορών του, ωστόσο το αδιαπραγμάτευτο δέος των εντυπωσιακότατων κάδρων δεν είναι αρκετό για να κρύψει την αδύναμη αφηγηματική ραχοκοκαλιά της.

the_northman5

Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια γενναιόδωρα αιματοβαμμένη πλην όμως συμβατική περιπέτεια εκδίκησης κατά τη μεσαιωνική περίοδο των Βίκινγκ. O πρίγκιπας Άμλεθ (Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ) γίνεται μάρτυρας της προδοτικής δολοφονίας του βασιλιά πατέρα του (Ίθαν Χοκ) από τον έμπιστό του Φιόλνιρ (Κλες Μπανγκ), ο οποίος παράλληλα απαγάγει τη βασίλισσα (Νικόλ Κίντμαν). Αυτομάτως, ο Άμλεθ ορκίζεται να μην ησυχάσει μέχρι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.

Οι καθαρογραμμένες πλοκές, όπως η παραπάνω, αποτελούν πάντα τη βάση πάνω στην οποία ο Έγκερς εξελίσσει το δράμα, προσδίδοντάς του διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας – εν προκειμένω, έχουμε να κάνουμε με την τύφλωση που φέρνει η εκδίκηση και οδηγεί στην ύβρη. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός σκηνοθέτης αρέσκεται να επιτίθεται στις αισθήσεις, καθώς ξεδιπλώνει μια βεντάλια μεταφυσικών φαινομένων, όπου το απόκοσμο γίνεται ορατό και χειροπιαστό. Τα συγκεκριμένα συστατικά θα περίμενε κανείς να ευδοκιμήσουν στον "Άνθρωπο…", καθώς το πλαίσιό του είναι ιδανικό, ωστόσο τα εν λόγω στοιχεία αποδίδονται αναπάντεχα επιφανειακά.

the_northman6

Έτσι, και με την κατάληξη του μονοπατιού της εκδίκησης να είναι προδικασμένη, η ταινία στερεύει από διακυβεύματα και εξελίσσεται σε φεστιβάλ τεστοστερόνης, εγκλωβισμένο στην αισθητική αυταρέσκεια του φλύαρου Έγκερς. Ακόμα και όταν ενσωματώνει μια σπουδαία σε σύλληψη ανατροπή αναφορικά με τη βασίλισσα, με διαφορά την πιο ενδιαφέρουσα ηρωίδα στο φιλμ, εκείνη μένει σιωπηλά στο παρασκήνιο προκειμένου να εκπληρώσει ο Άμλεθ την όλο και ματαιότερη αποστολή του. Τότε, απελευθερώνεται η σφυρηλατημένη σε ατσάλι… αρρενωπή αρρενωπότητα του πρωταγωνιστή, η οποία εκφράζεται με τέτοιο στόμφο που αδικεί την ταινία και μειώνει το ηθικό βάρος που κουβαλά ο ταλαίπωρος Άμλεθ, ο οποίος συρρικνώνεται στο μέγεθος ενός μυώδη άντρα αποφασισμένου να κάνει του κεφαλιού του, ακόμα και όταν όλοι του λένε να πράξει το αντίθετο.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άνθρωπος απ΄ τον Βορρά

The Northman
2,5
  • Φαντασίας
  • 2022
  • Διάρκεια: 136 '
  • Ρόμπερτ Έγκερς

Ο νεαρός Βίκινγκ πρίγκιπας Άμλεθ γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του βασιλιά πατέρα του από τον μέχρι πρότινος έμπιστο φίλο του Φιόλνιρ, ο οποίος παράλληλα απάγει τη βασίλισσα μητέρα του. Εκείνη τη στιγμή ορκίζεται να πάρει εκδίκηση με κάθε κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.