Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

2

Χαρακτήρες συσσωρεύονται, η σκοτεινή ατμόσφαιρα κυριαρχεί και η αντιφασιστική αλληγορία δυναμώνει, αλλά το franchise αρχίζει φανερά να κουράζεται, ανακυκλώνοντας τις ιδέες του και παρατείνοντας εκβιαστικά το σασπένς.

Fantastika_zoa_ta_mystika_tou_Dumbledore

Έχουν περάσει 11 χρόνια από την ολοκλήρωσή του και το κινηματογραφικό franchise του "Χάρι Πότερ" παραμένει ένα αξεπέραστο υπόδειγμα επιτυχημένης μεταφοράς μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη. Όχι μόνο επειδή κατάφερε να σπάσει κάθε εισπρακτικό ρεκόρ και να ζωντανέψει έναν ολόκληρο κόσμο που έγινε κομμάτι της ποπ κουλτούρας, αλλά και επειδή κατόρθωσε να μην προδώσει τους ορκισμένους οπαδούς του λογοτεχνικού έργου της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ επί οκτώ ολόκληρες ταινίες.

Ανάλογες ήταν και οι φιλοδοξίες των παραγωγών για το σινε-σύμπαν των "Φανταστικών Ζώων", προορισμένο να ολοκληρωθεί ως φιλμική πεντάδα. Η εισαγωγή ("Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται"), μάλιστα, άφησε υποσχέσεις για ένα θεαματικό spin-off πρίκουελ, το οποίο θα ανανέωνε την επιτυχημένη συνταγή, όντας όσο πρέπει οικείο και ταυτόχρονα όσο απαιτείται διαφορετικό. Η συνέχεια ("Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ"), παρ’ όλα αυτά, αποδείχτηκε πολύ πιο αμήχανη απ’ όσο οι περισσότερες ταινίες-συνδετικά περάσματα αναλόγων franchise. Χαρακτήρες προστέθηκαν, η δράση απλώθηκε και ενώ οι αλληγορίες δυνάμωσαν, οι ιδέες άρχισαν να επαναλαμβάνονται με λιγότερο ευρηματικό τρόπο.

Τα "Μυστικά του Ντάμπλντορ" επιτείνουν τα προβλήματα της σειράς και τη φέρνουν μπροστά σ’ ένα διηγηματικό αδιέξοδο. Μετά τον Νιουτ Σκαμάντερ και τον Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, ο αγαπημένος μας καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ και το καλά κρυμμένο παρελθόν του αναλαμβάνουν εδώ τον κεντρικό δραματικό ρόλο, ο οποίος παίζει σε δύο ταμπλό: το ψυχολογικό και την εμβάθυνση ενός περίπλοκου χαρακτήρα, και το καθαρά αφηγηματικό, ως ο επικεφαλής όσων θέλουν να αντισταθούν στα σκοτεινά σχέδια του Γκρίντελβαλντ. Διότι ο τελευταίος δολοπλοκεί, θέλοντας να αποκτήσει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων, σκοπεύοντας να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των Μαγκλ, όμως ο Ντάμπλντορ αδυνατεί να του αντιπαρατεθεί προσωπικά. Ένας μυστικός όρκος από τα νεανικά του χρόνια τον εμποδίζει, έτσι αναθέτει στον Νιουτ Σκαμάντερ και σε μια ομάδα νεαρών μάγων, μαζί με έναν γενναίο φούρναρη, την επικίνδυνη αποστολή να τον σταματήσουν.

Τα πάθη του Ντάμπλντορ κουβαλούν ένα ενδιαφέρον twist το οποίο εξαντλείται τάχιστα, προχωρώντας στην… ψυχανάλυση της εμβληματικής χαριποτερικής φιγούρας με αυτόματο πιλότο. Ευτυχώς ο Μαντς Μίκελσεν, ως εξαιρετικός αντικαταστάτης του (politically incorrect) Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Γκρίντελβαλντ, ξεγλιστρά από την καρικατούρα και δίνει υπόσταση στον σατανικό master mind του franchise, τον οποίο η Ρόουλινγκ (κι εδώ σε ρόλου συμπαραγωγού και συνσεναριογράφου) ταυτίζει όλο και αμεσότερα με ηγέτη φασιστικής/ναζιστικής σέκτας. Παράλληλα, η εκκρεμότητα για την οριστική λύση συντηρείται διά της βίας, η πλοκή απλώνεται υπερβολικά και πελαγώνει σε ατέλειωτους κύκλους, οι πρωτοτυπίες στερεύουν και οι ιδέες ανακυκλώνονται,. Το θέαμα μπορεί να είναι ακόμα εκεί, αλλά η μαγεία πλέον απουσιάζει.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 142΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
2
  • Φαντασίας
  • 2021
  • Διάρκεια: 142 '
  • Ντέιβιντ Γιέιτς

Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ γνωρίζει ότι ο πανίσχυρος μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Δεσμευμένος από ένα μυστικό που τον εμποδίζει να αναμετρηθεί μαζί του, αναθέτει στον Νιουτ Σκαμάντερ την επικίνδυνη αποστολή να τον σταματήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.