"X"

3

Slasher movie με παλιομοδίτικο στήσιμο αλλά μοντέρνες ιδέες, το οποίο χειρίζεται με γενναιόδωρο gore και απενοχοποιημένο χιούμορ πολιτικές, ψυχαναλυτικές και σινεφίλ («Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι») αναφορές.

X

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, τα πορνό και οι ταινίες τρόμου συνέχιζαν να γεμίζουν τις (κακόφημες) σκοτεινές αίθουσες, καλλιτεχνικά αποπαίδια, αλλά περήφανα δείγματα μιας κινηματογραφικής βιομηχανίας η οποία ανθούσε στη σκιά των χολιγουντιανών υπερπαραγωγών. Έτσι, έξι φίλοι που θέλουν να γίνουν μέλη της ξεκινούν το 1979 για μια απομονωμένη αγροικία στο Τέξας, θέλοντας να γυρίσουν με την ησυχία τους σε ένα σαββατοκύριακο ένα βουκολικό hard core με… σκηνοθετικές ανησυχίες. Πρωταγωνιστές ο Αφροαμερικανός και βετεράνος του Βιετνάμ Τζάκσον με τη στρίπερ Μπόμπι-Λιν και τη νεαρή, ανερχόμενη Μαξίν. Μαζί τους ο παραγωγός Γουέιν, ο auteur Αρ Τζέι και η ηχολήπτρια Λορέιν. Στην αγροικία, δίπλα στο ξύλινο σπίτι όπου θα καταλύσει η παραγωγή, κατοικεί ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο αρχικά μοιάζει παράξενο, αλλά άκακο. Δεν γνωρίζει φυσικά τις αληθινές προθέσεις των σινεφίλ επισκεπτών, τις οποίες, όταν ανακαλύπτει, αντιδρά με ελάχιστα φιλόξενη διάθεση.


Άνισος, αλλά ενδιαφέρων σεναριογράφος και σκηνοθέτης ταινιών τρόμου ("Cabin Fever 2: Spring Fever", "The Innkeepers", "The Sacrament"), με το "The House of the Devil" (2009) να ξεχωρίζει, ο Τι Ουέστ αναφέρεται σταθερά στα αιματοβαμμένα 70s. Η εποχή, η εικονογραφία, ακόμα και η σκηνοθετική τεχνική του παραπέμπουν στα horror movies με τα οποία ενηλικιώθηκε, με το "X" να ξεπηδά ολοζώντανο από τον βαθύ αμερικανικό Νότο που γέννησε τον "Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι". Από την αντικοινωνική απομόνωση, τις συντηρητικές αρχές (η τηλεόραση είναι συντονισμένη στο κανάλι ενός τηλε-ευαγγελιστή), τη σκιά του Βιετνάμ και τη σεξουαλική καταπίεση, απ’ όλα αυτά που ο Τομπ Χούπερ μετέτρεψε σε αναπόδραστο εφιάλτη και ο Ουέστ ξαναφέρνει στην οθόνη με μεταμοντέρνο σεβασμό. Διατηρώντας δηλαδή από τη μια όλη την ατμόσφαιρα, τα αφηγηματικά τρικ και τα κλισέ που χαρακτηρίζουν ένα κλασικό slasher movie, εμπλουτίζοντάς το, όμως, με διακριτικά αποδομητικά σχόλια, ειρωνικό χιούμορ και μοντέρνες προβληματικές.


Το "Χ" μας βάζει άμεσα και ανησυχητικά στο κλίμα, ξεκινώντας από το τέλος και την επίσκεψη ενός σερίφη στον τόπο μιας αποτρόπαιης σφαγής με ανυπολόγιστα ακόμα θύματα (η τεξανή αγροικία). Επιστρέφει αμέσως στην αρχή και σ’ ένα κωμικό ύφος το οποίο επιτείνει αντιστικτικά το σασπένς, για να προχωρήσει βήμα βήμα προς ένα gore ξεφάντωμα όπου ο Μπράιαν ντε Πάλμα συναντά τους Μάριο Μπάβα και Γουές Κρέιβεν. Ταυτόχρονα, ένα μετα-σχόλιο πάνω στη σχέση σεξ και θανάτου αναπτύσσεται παράλληλα με την ευφάνταστη συσσώρευση πτωμάτων, η #MeToo ατζέντα κάνει ένα χαλαρό, αβίαστο… πέρασμα και μια post credit σκηνή μάς προετοιμάζει για το πρίκουελ και το παρελθόν της "Pearl" (της φονικής γιαγιάς) από το 1918.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

X

3
  • Τρόμου
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τι Ουέστ

Το 1979, μια παρέα νεαρών φτάνει σε μια απομονωμένη αγροικία του Τέξας για να γυρίσει μια ταινία πορνό. Όταν όμως οι ηλικιωμένοι οικοδεσπότες της ανακαλύπτουν τα σχέδια των επισκεπτών τους, ξεκινά μια σειρά από θανάσιμες εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.