Αγία Έμυ

3

Ντοκιμαντερίστικη ματιά και στοιχεία μεταφυσικού θρίλερ συγκατοικούν σε ένα βραδύκαυστο, μα υποβλητικό ψυχολογικό δράμα με κοινωνικό ορίζοντα, το οποίο ξεφεύγει από την κοινότοπα καταγραφική ή weird αισθητική του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

Agia_Emy

Βραβευμένο στα φεστιβάλ του Λοκάρνο και της Θεσσαλονίκης, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αρασέλης Λαιμού είναι μια ακατάτακτη ταινία, η οποία ξεφεύγει από την κοινότοπα καταγραφική ή weird αισθητική του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Μπορεί να είναι υπερβολικά βραδυφλεγής σεναριακά, αλλά τα βήματά της προς τη διεισδυτική περιγραφή ενός γυναικείου πορτρέτου και μιας άγνωστής μας πραγματικότητας είναι στέρεα και αποφασιστικά.


Ξεκινούν ακολουθώντας την καθημερινή ρουτίνα της Έμυς και της Τερέζας, νεαρών αδελφών που δουλεύουν σε ένα ψαράδικο, μεγαλώνοντας μόνες τους στον κύκλο των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά. Η Τερέζα, η οποία έχει ερωτική σχέση με έναν Έλληνα συνάδελφό της, νιώθει ενταγμένη σ’ αυτήν τη ζωή, η οποία για την εσωστρεφή Έμυ μοιάζει με διπλή εξορία. Με το ένα πόδι στην Άπω Ανατολή και το άλλο στη χώρα μας, εκείνη αισθάνεται δύο φορές ξένη, ενώ η φιγούρα της μητέρα της της ασκεί μια ανεξήγητη έλξη. Η τελευταία βρίσκεται στην πατρίδα, έχοντας εγκαταλείψει την Ελλάδα ύστερα από ένα μυστηριώδες γεγονός που την έκανε ανεπιθύμητη στους κύκλους των Φιλιππινέζων Καθολικών. Όταν, όμως, η Τερέζα μείνει ξαφνικά έγκυος, η Έμυ θα νιώσει πως έλκεται από μυστηριώδεις εσωτερικές δυνάμεις, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει, και θα έρθει ακόμα πιο κοντά στην αλήθεια που έχει να κάνει με τη μητέρα της, τη θρησκευτική πίστη και τον υπαρξιακό τρόμο.


Ντοκιμαντερίστικη ματιά και στοιχεία μεταφυσικού θρίλερ συγκατοικούν σε ένα βραδύκαυστο, μα υποβλητικό ψυχολογικό δράμα με κοινωνικό ορίζοντα, αποκαλύπτοντάς μας μια κρυμμένη πλευρά της ελληνικής καθημερινότητας. Εδώ το μεταναστευτικό θέμα συνυπάρχει με τις ταξικές αντιθέσεις και οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες συνδέονται εύστοχα με ηθικούς κανόνες και τυποποιημένες συμπεριφορές. Ταυτόχρονα, ως ιστορία ενηλικίωσης, η "Έμυ" πραγματεύεται την "πάλη" με τη σεξουαλικότητα, το άλλο φύλο και τους οικογενειακούς ή πατρογονικούς δεσμούς ως αναπόφευκτη διαδικασία μιας πορείας αυτοπροσδιορισμού, η οποία περνά μέσα από την αποδοχή του σκοτεινού εαυτού και την αποσυσκότιση του απειλητικού περίγυρου.

Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Αγία Έμυ

3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 113 '
  • Αρασέλη Λαιμού

Μεγαλώνοντας με την αδερφή της Τερέζα, η Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ θα νιώσει ότι έλκεται από μυστηριώδεις εσωτερικές δυνάμεις, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ξεκίνησε η κατάθεση ελληνικών ταινιών στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο θεσμός περιμένει τις ταινίες που θα συμπεριλάβει στην επόμενη εκδοχή του, που διεκδικούν μία σειρά από βραβεία, επίσημα και ανεξάρτητα και έχουν ως στόχο την ενίσχυση των δημιουργών από την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/06/2024

Το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης βάζει πλώρη για έντονες συγκινήσεις

Η κινηματογραφική διοργάνωση της Θήρας ετοιμάζεται να ανάψει τους προβολείς της και να παρουσιάσει ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα.

Λεά Ντομενάκ, πώς ήταν να σκηνοθετείτε την Κατρίν Ντενέβ;

Συναντήσαμε στο Παρίσι τη δημιουργό της κομεντί "Η Κυρία του Προέδρου" όπου η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός υποδύεται τη σύζυγο του Ζακ Σιράκ.

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας ηθοποιός δίχως σύγκριση

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαίους ερμηνευτές της μεγάλης οθόνης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ξεκινάει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Η Κίμωλος γίνεταιγια 6η συνεχόμενη χρονιά τόπος συνάντησης κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.