Τα Ρόδια του Ναγκόρνο - Καραμπάχ

3

Με τα ρόδια να παραπέμπουν σε μια παρατζανοφική χαμένη αθωότητα, η ταινία αφήνει την εικόνα και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του δράματος να μιλήσουν για την ανθρώπινη, πολιτισμική και ιστορική τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται σε μια περιοχή υψίστης γεωπολιτικής σημασίας.

Ta_rodia_tou_Nagorno_Karabah

Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ ("Η Θηλιά"), ο Θωμάς Σίδερης ταξιδεύει με την κάμερά του μέχρι τον Καύκασο και το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, όπου η λήξη του πρόσφατου πόλεμου οριοθέτησε και ένα νέο καθεστώς. Μέρος των Αρμενίων που ζουν στην υπό αμφισβήτηση περιοχή είναι πλέον υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη τους, συχνά βάζοντας φωτιά στα σπίτια και την περιουσία τους, προκειμένου να μην τα παραδώσουν στους νικητές Αζέρους.  


Με τα ρόδια να παραπέμπουν σε μια παρατζανοφική χαμένη αθωότητα και χωρίς επεξηγηματική off αφήγηση, αλλά αφήνοντας τη δύναμη της εικόνας και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του δράματος να μιλήσουν, η ταινία αποτυπώνει (σε 13 κεφάλαια) συγκινητικά κομμάτια από την ανθρώπινη, πολιτισμική και ιστορική τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ και στη σκιά μεγαλύτερων και πιο διαφημισμένων παρακείμενων πολεμικών συγκρούσεων. Χάρη σε μια παράδοξη χρονική σύμπτωση, κάνει εξαιρετικά επίκαιρη την τεράστια γεωπολιτική σημασία της εύφλεκτης περιοχής μεταξύ Εύξεινου Πόντου και Κασπίας, έχοντας πάντα στο κέντρο του κάδρου της τον απλό, παρασυρμένο στη δίνη της Ιστορίας άνθρωπο.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Ρόδια του Ναγκόρνο - Καραμπάχ

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 90 '
  • Θωμάς Σίδερης

Στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ μέρος των Αρμενίων που ζουν στην υπό αμφισβήτηση περιοχή είναι πλέον υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη τους, συχνά βάζοντας φωτιά στα σπίτια και την περιουσία τους, προκειμένου να μην τα παραδώσουν στους νικητές Αζέρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.