Τα Ρόδια του Ναγκόρνο - Καραμπάχ

3

Με τα ρόδια να παραπέμπουν σε μια παρατζανοφική χαμένη αθωότητα, η ταινία αφήνει την εικόνα και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του δράματος να μιλήσουν για την ανθρώπινη, πολιτισμική και ιστορική τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται σε μια περιοχή υψίστης γεωπολιτικής σημασίας.

Ta_rodia_tou_Nagorno_Karabah

Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ ("Η Θηλιά"), ο Θωμάς Σίδερης ταξιδεύει με την κάμερά του μέχρι τον Καύκασο και το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, όπου η λήξη του πρόσφατου πόλεμου οριοθέτησε και ένα νέο καθεστώς. Μέρος των Αρμενίων που ζουν στην υπό αμφισβήτηση περιοχή είναι πλέον υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη τους, συχνά βάζοντας φωτιά στα σπίτια και την περιουσία τους, προκειμένου να μην τα παραδώσουν στους νικητές Αζέρους.  


Με τα ρόδια να παραπέμπουν σε μια παρατζανοφική χαμένη αθωότητα και χωρίς επεξηγηματική off αφήγηση, αλλά αφήνοντας τη δύναμη της εικόνας και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του δράματος να μιλήσουν, η ταινία αποτυπώνει (σε 13 κεφάλαια) συγκινητικά κομμάτια από την ανθρώπινη, πολιτισμική και ιστορική τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ και στη σκιά μεγαλύτερων και πιο διαφημισμένων παρακείμενων πολεμικών συγκρούσεων. Χάρη σε μια παράδοξη χρονική σύμπτωση, κάνει εξαιρετικά επίκαιρη την τεράστια γεωπολιτική σημασία της εύφλεκτης περιοχής μεταξύ Εύξεινου Πόντου και Κασπίας, έχοντας πάντα στο κέντρο του κάδρου της τον απλό, παρασυρμένο στη δίνη της Ιστορίας άνθρωπο.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Ρόδια του Ναγκόρνο - Καραμπάχ

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 90 '
  • Θωμάς Σίδερης

Στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ μέρος των Αρμενίων που ζουν στην υπό αμφισβήτηση περιοχή είναι πλέον υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη τους, συχνά βάζοντας φωτιά στα σπίτια και την περιουσία τους, προκειμένου να μην τα παραδώσουν στους νικητές Αζέρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Με "Το ήσυχο κορίτσι" του Κόλουμ Μπερέιντ για "Σινεμά και ψυχανάλυση"

Ο κύκλος προβολών υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής και με την υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών της Αθήνας, επιστρέφει στον κινηματογράφο Δαναό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/03/2024

Ο σκηνοθέτης Άντονι Τσεν μιλά για τη μελαγχολία, τον έρωτα και τον "Πάγο που Καίει"

Ένας από τους πλέον ανερχόμενους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά μιλά στο "α" για τη νέα ρομαντική ταινία του.

Ερώτηση στη Βουλή για την αφίσα της ταινίας "Αδέσποτα Κορμιά"

Ζητώντας να αποσυρθεί για καθύβριση θρησκεύματος, ο βουλευτής της Νίκης Κομνηνός Δελβερούδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με την αφίσα του ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου.

Ο Φραντς Ρογκόφσκι μας μιλά στην Πλατεία Δεξαμενής για τα ρομαντικά "Περάσματα"

Συναντήσαμε απροσδόκητα στο Κολωνάκι το Γερμανό ηθοποιό που πρωταγωνιστεί στη διασκεδαστική rom com του Άιρα Σακς.

Uber και Μπερλινάλε σε πάνε στο σινεφίλ προορισμό σου χωρίς διακρίσεις

Διαδρομές και ταινίες δίχως προκαταλήψεις έσμιξαν στο 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

"Dune: Μέρος Δεύτερο": Αυτή τη φορά είναι πόλεμος

Οι υποσχέσεις της πρώτης ταινίας τηρούνται στο ακέραιο και το sci-fi έπος των Ντενί Βιλνέβ και Φρανκ Χέρμπερτ ολοκληρώνεται με την τελική, θεαματική μάχη για την κυριαρχία του Αράκις.

Το "Οπενχάιμερ" κέρδισε και τους παραγωγούς - στα πόσα Όσκαρ θα σταματήσει;

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν φαίνεται ασταμάτητη στο δρόμο για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας.