Το Ίχνος του Χρόνου

2,5

Χρονικό το οποίο ξεφεύγει από την επιμορφωτική πληροφορία, σχολιάζοντας συγκινητικά την περιπέτεια της αρχαιολογικής έρευνας, αλλά και τη μνήμη, την πολιτιστική κληρονομιά και το πέρασμα του χρόνου.

To_ixnos_tou_xronou

Κόρη αρχαιολόγου, η Διονυσία Κοπανά ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ πάνω στον κορυφαίο συνάδελφο του πατέρα της Γιάννη Σακελλαράκη (1936-2010), ο οποίος ανέσκαψε το Ιδαίον Άντρον, τις Αρχάνες, τα Κύθηρα και τη Ζώμινθο, φέρνοντας στο φως πολύτιμες πληροφορίες για τον μινωικό πολιτισμό. Την πρόλαβε όμως ο θάνατος του "ήρωά" της κι έτσι η ταινία της μετατράπηκε σ’ ένα χρονικό απουσίας, βασισμένο κυρίως σε αρχειακό υλικό.


Γνωρίζοντας καλά τη χαρισματική προσωπικότητα του Σακελλαράκη, ενός πολυπράγμονα επιστήμονα και σοφού ανθρώπου μπροστά από την εποχή του, η Κοπανά αποφεύγει έξυπνα την αγιογραφία και, χωρίς να περιφρονεί την επιμορφωτική πληροφορία, προχωρά μακρύτερα. Δίνει χώρο στις ιδέες του αφοσιωμένου αρχαιολόγου, αποτυπώνει τις καταθέσεις των απλών ανθρώπων που δούλεψαν κοντά του, κάνει τα δικά της εύστοχα σχόλια. Επιμένει στην καθημερινότητα της επίπονης ανασκαπτικής διαδικασίας, τονίζοντας την ανθρώπινη διάστασή της. Αναδεικνύει έτσι όλες τις περιπετειώδεις πλευρές της αρχαιολογικής έρευνας, συνυφασμένες με τις έννοιες της μνήμης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του νοσταλγικού περάσματος του χρόνου.

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ίχνος του Χρόνου

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 97 '
  • Διονυσία Κοπανά

Το πορτρέτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος ανέσκαψε το Ιδαίον Άντρον, τις Αρχάνες, τα Κύθηρα και τη Ζώμινθο, φέρνοντας στο φως πολύτιμες πληροφορίες για τον μινωικό πολιτισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χαμογέλα

Ως ορισμός της χαμένης ευκαιρίας, η ταινία υποβάλλει με την ανατριχιαστική απεικόνιση των συνεπειών του μετατραυματικού άγχους, αποτυγχάνει όμως στην απόπειρά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό υπαινιγμό και τη σεναριακή σαφήνεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
29/09/2022

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.

Ο Έρωτας τα Αλλάζει Όλα

Χωρίς να ξεφεύγει από τα στάνταρντ, το πορτραίτο μιας σύγχρονης Αμερικάνας πάνω από τα 60 σκιαγραφείται με χιούμορ και μερικές πικάντικες αφηγηματικές ιδέες.

Bad Guy

Ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο έρωτας ως θυσία, η βία των ανθρώπινων ενστίκτων. Ο Κιμ Κι-ντουκ παραλλάσσει την προβληματική του με ακόμα ένα τολμηρό και μη ορθό πολιτικά δράμα.

Τα ντοκιμαντέρ που θα μας "ταρακουνήσουν" στο Gimme Shelter Film Festival

Το Gagarin μας συστήνει στη ζωή και το έργο τριών εμβληματικών μορφών της μουσικής σκηνής.

Οι 10 πιο ακραίες ταινίες των 28ων "Νυχτών Πρεμιέρας"

Αυτά είναι τα φιλμ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (28/9-9/10), που σερβίρουν ανελέητη ένταση και δεν συνιστώνται σε όσους έχουν ευαίσθητα στομάχια…

Τα "Μαγνητικά Πεδία" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα 95α Όσκαρ

Το ρομαντικό road movie του Γιώργου Γούση επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.