Τελευταίο Ταξίδι

3

Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ένα ντοκιμαντερίστικο ταξίδι στο χρόνο, στις ιδέες του κορυφαίου μας πεζογράφου και στην ψυχή μιας χώρας που από την άκαμπτη παράδοση έχει εκτροχιαστεί στον πιο ξέφρενο καπιταλισμό.

To_teleftaio_taxidi

Χωρίς να εγκαταλείπει την έντονη πολιτική ματιά των προηγούμενων ντοκιμαντέρ του ("Deptocracy", "Catastroika", "Make the Economy Scream"), ο Άρης Χατζηστεφάνου επιχειρεί στην τελευταία ταινία του κάτι διαφορετικό. Ένα ταξίδι σε άλλη ήπειρο και σε άλλο χρόνο. Με οδηγό το "Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία, Κίνα" του Νίκου Καζαντζάκη από τη δεκαετία του 1930, καταγράφει με την κάμερά του ασπρόμαυρες εικόνες της σύγχρονης Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο συνδυασμός τους με την αφήγηση του κορυφαίου πεζογράφου έχει ένα απρόσμενα ενδιαφέρον αποτέλεσμα (βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).


Το "Ταξιδεύοντας" είναι μια πεντάτομη σειρά ταξιδιωτικών εντυπώσεων του Νίκου Καζαντζάκη. Το "Ιαπωνία, Κίνα" αφορά το πρώτο ταξίδι του συγγραφέα στην Άπω Ανατολή, το 1935, και περιγράφει με οξυδέρκεια έναν μακρινό, άγνωστό μας πολιτισμό μπροστά στην πρόκληση κοσμοϊστορικών αλλαγών. Οι ιδέες του αναμετριούνται με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης, κι ενώ ο Βούδας έχει ήδη παραχωρήσει μέσα του την ιδεολογική πρωτοκαθεδρία στον Έπαφο (τον αρχαίο θεό της επαφής), οι προκλήσεις για πολιτικοκοινωνικά σχόλια είναι διαρκείς κι επείγουσες.


Ο Χατζηστεφάνου, από την άλλη, ακολουθεί τα χνάρια του συγγραφέα του "Ζορμπά", αντιπαραθέτοντας μετωπικά και δημιουργικά τις καζαντζακικές παρατηρήσεις με τη "μελλοντική" επιβεβαίωση ή διάψευσή τους. Έτσι, η διήγηση του Γιάννη Αγγελάκα και της Όλιας Λαζαρίδου (από το δεύτερο ταξίδι του 1957, το οποίο κατέγραψε η σύζυγος του λογοτέχνη Ελένη) εμπλουτίζεται αντιστικτικά με σύγχρονα πλάνα από τα ίδια μέρη, αλλά και στιγμιότυπα από anime, video games και ιαπωνικά manga. Το ίδιο τοπίο, κι όμως διαφορετικό, οι ίδιοι άνθρωποι που είναι πλέον άλλοι και μια χώρα η οποία από την άκαμπτη παράδοση έχει εκτροχιαστεί στον πιο ξέφρενο καπιταλισμό.

Α/Μ. Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 60΄

Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταίο Ταξίδι

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 60 '
  • Άρης Χατζηστεφάνου

Το «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία, Κίνα» του Νίκου Καζαντζάκη από τη δεκαετία του 1930 συναντά τις εικόνες της σύγχρονης Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: O Spider-Man παραμένει στην κορυφή

Όσο η κόντρα για την πρωτιά μεταξύ Spider-Man και Οδυσσέα συνεχίζεται, νέες ταινίες κατακλύζουν το ελληνικό Top 10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
11/08/2026

Πρώτο trailer του "Primetime" με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον

Ο ηθοποιός, που έγινε γνωστός μέσα από το Twilight, σε αυτή την ταινία ενσαρκώνει τον παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής "To Catch a Predator", Κρις Χάνσεν.

Διπλό ρεκόρ για την ασταμάτητη "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν

Τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται και η "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν το αποδεικνύει εις διπλούν!

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καλογερόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καλογερόπουλος, ένας ξεχωριστός ηθοποιός που άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το Point Break επιστρέφει στις αίθουσες: Ο Κιάνου Ριβς γίνεται ξανα ο ήρωας που τον καθιέρωσε

35 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, το εμβληματικό φιλμ της Κάθριν Μπίγκελοου, "Στην κόψη του κύματος", επιστρέφει σε αποκατεστημένη 4K έκδοση, δίνοντας την ευκαιρία σε μια νέα γενιά να ανακαλύψει την επιδραστική ταινία δράσης των '90s.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

O Μικελάντζελο Αντονιόνι, δύο whoddunit κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (13-19/08)

10 ταινίες με καλοκαιρινό vibe που αξίζει να δεις

Από ρομαντικές ιστορίες μέχρι περιπέτειες και feel-good στιγμές, αυτές είναι οι 10 ταινίες που θα γίνουν η ιδανική παρέα για τα καλοκαιρινά σου βράδια.