Οδηγός Cinema

Φυσικό Φως

3,5

Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα υποβλητικό πολεμικό δράμα, το οποίο αντιπαραθέτει τη σιωπηλή φυσική ομορφιά στα ταραγμένα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

Fysiko_fos1

Η παράδοση του πρόσφατα αναγεννημένου ουγγρικού σινεμά κι εκείνη του ντοκιμαντέρ, στο οποίο Ντένες Νάγκι έχει εντρυφήσει χρόνια, συναντιούνται σε ένα υποβλητικό πολεμικό δράμα, το οποίο απέσπασε την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Ευρωπαϊκό Βραβείο σκηνογραφίας. Βασισμένο σε ένα μικρό μόνο μέρος από το ομότιτλο λογοτεχνικό magnum opus του Παλ Ζαβάντα, το "Φυσικό Φως" αφηγείται τον άπελπι και εντέλει μάταιο αγώνα ενός ανθρώπου να προσανατολιστεί σε μια αβέβαιη και οριακή στιγμή της ιστορίας. Διότι ο δεκανέας Σεμέτκα, φωτογράφος σε μια ομάδα Ούγγρων στρατιωτών στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταλαβαίνει πως όλο αυτό το πολυετές αιματοκύλισμα δεν τον αφορά στο ελάχιστο. Πολεμώντας στο πλευρό των ναζί, αναζητά αντάρτες στα ουκρανικά δάση, εκείνος όμως προσπαθεί να μείνει όσο μπορεί μακριά από τη δράση και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Αλλά όταν η διμοιρία του φτάνει σ’ ένα χωριό και λίγο αργότερα πέφτει σε μια καλοστημένη παγίδα, θα του είναι πλέον αδύνατο να παραμείνει αμέτοχος.

Το μυθοπλαστικό ντεμπούτο του Ντένες Νάγκι βαδίζει στην παράδοση των "Παιδικών Χρόνων του Ιβάν" και του "Έλα να Δεις", ανατολικοευρωπαϊκών (αντι)πολεμικών δραμάτων τα οποία αποτυπώνουν με σκληρό λυρισμό την αντιπαράθεση της σιωπηλής φυσικής ομορφιάς με τα ταραγμένα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής. Ο πόλεμος εδώ παίρνει τις διαστάσεις μιας ιεροσυλίας απέναντι στη φύση, με τη "μουχλιασμένη" φωτογραφία, το απειλητικό μουσικό σκορ και τις τελετουργικές κινήσεις της κάμερας να βυθίζουν τον Σεμέτκα και το θεατή σε έναν ζωντανό εφιάλτη. Όσο βαθύτερα στο δάσος προχωρούν οι στρατιώτες τόσο περισσότερο το υπαρξιακό άγχος μεγαλώνει, τόσο εντονότερα αποσυντονίζεται η ηθική πυξίδα τους. Αφήνοντας τις εικόνες να μιλήσουν, ο Νάγκι αποφεύγει τη φτηνή χαρακτηριολογία (τους συναισθηματικούς διαλόγους, τις πληροφορίες για το παρελθόν του Σεμέτκα) και δίνει στον ήρωά του διαχρονική διάσταση. Κρατά τη φρίκη μακριά από τα μάτια του, αλλά ξέρει πως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται τελικά μέσα του.

Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία. 2021. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Φυσικό Φως

Termeszetes Feny / Natural Light
3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 103 '
  • Ντένες Νάγκι

Στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Ούγγρων στρατιωτών, συνεργατών των ναζί, αναζητά αντάρτες. Ο δεκανέας Σεμέτκα είναι ο φωτογράφος της, ο οποίος προσπαθεί να μείνει αμέτοχος παρατηρητής. Μέχρι την άφιξή τους σ’ ένα μικρό χωριό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Γιάν Γκοζλάν "ανοίγει" το επεισοδιακό "Μαύρο Κουτί" του

Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη του γαλλικού αεροπορικού θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Πιέρ Νινέ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
12/05/2022

Επιχείρηση Κιμάς

Μια αληθινή κατασκοπική ιστορία διανθίζεται με ρομάντζο, σασπένς και ηρωισμό, πακεταρισμένη σαν ανώδυνη σινε-διασκέδαση που στην ούγια γράφει "βρετανική παραγωγή".

Κατ' Οίκον Περιορισμός

Καφκική και σαρκαστική πολιτική καταγγελία που περιγράφει ανάγλυφα την "εσωτερική", βαθιά διαφθορά της ρώσικης κοινωνίας.

Το Κορίτσι με το Βραχιόλι

Ριμέικ του αργεντίνικου δικαστικού δράματος "Η Κατηγορούμενη" (2018), το οποίο συνδέει αποτελεσματικά, αν και χωρίς εκπλήξεις, ψυχολογικά ερωτήματα και αγωνιώδη πλοκή.

Πύρινη Οργή

Μια ξέπνοη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, δίχως στιβαρή υφολογική πρόταση και σκηνοθετική ουσία, η οποία αντικαθιστά την όποια αγωνία με την ανυπομονησία για τους τίτλους τέλους.

Το Μαύρο Κουτί

Η χολιγουντιανής κοπής κλασική συνταγή τού "γύρω γύρω όλοι οι συνωμότες και στη μέση ο ήρωάς μας" προσαρμόζεται με αφηγηματικό νεύρο, αλλά λίγη φαντασία, σε hi-tech σινε-περιβάλλον.

Οι Γείτονες Από Πάνω

Διατηρώντας τη δομή του, ένα σπιρτόζικο θεατρικό διασκευάζεται σε κινηματογραφική κωμωδία των σύγχρονων ερωτικών ηθών, καθοδηγούμενη από αεράτες ερμηνείες και εύστοχες ατάκες.