Οδηγός Cinema

Αζόρ: Ο Κώδικας του Τραπεζίτη

3

Υπόγεια ένταση, σιωπές όλο νόημα και μια αόρατη απειλή κυριαρχούν σε ένα πολιτικό θρίλερ που χτίζει αργά, αλλά μεθοδικά το ψυχολογικό σασπένς του.

azor10

Τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Ιζαμπέλα Περόν από τον στρατηγό Βιδέλα και δύο από τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι εικόνες της αργεντίνικης καθημερινότητας έφταναν στον έξω κόσμο με φειδώ. Έτσι, όταν το 1980 ο Ελβετός τραπεζίτης Ιβάν ντε Βιλ ταξιδεύει με τη σύζυγό του ως το Μπουένος Άιρες για να αντικαταστήσει ένα συνεταίρο του, ο οποίος εξαφανίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δεν ξέρει τι ακριβώς τον περιμένει.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του 40χρονου Αντρέας Φοντάνα δεν προτίθεται να μας αποκαλύψει εύκολα την αλήθεια που αναζητά ο ήρωάς του. Ο φακός οικειοποιείται το βλέμμα του και ο θεατής γνωρίζει όσα ακριβώς και ο ντε Βιλ, ο οποίος προσπαθεί να κάνει μια σειρά επαφών με πλούσιους πελάτες και θεσμικούς παράγοντες της χώρας, αναζητώντας ταυτόχρονα την αιτία για την οποία ο έμπιστος συνάδελφός του δεν δίνει ανεξήγητα σημεία ζωής. Από πρέσβεις σε επιχειρηματίες και από στρατιωτικούς σε υψηλόβαθμους κληρικούς, ο ντε Βιλ θα αρχίσει να προχωρά βήμα βήμα μέσα σε ένα λαβύρινθο συμφερόντων, οικονομικών συναλλαγών και "αναπτυξιακών σχεδίων" που αντί να τον διαφωτίζουν, τον αποπροσανατολίσουν ακόμα περισσότερο. Αυτά τα οποία λέγονται μοιάζουν γενικά και αδιάφορα, αλλά λειτουργούν σαν ένας μυστικός κώδικας τον οποίο ο ξενόφερτος επισκέπτης δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει. Ή μήπως όχι;

Υπόγεια ένταση, σιωπές όλο νόημα και μια αόρατη απειλή κυριαρχούν σ’ αυτό το υποβλητικά βραδύκαυστο πολιτικό θρίλερ το οποίο χτίζει αργά, αλλά μεθοδικά το ψυχολογικό σασπένς του. Εδώ η ζοφερή λατινοαμερικανική πραγματικότητα δεν αποκαλύπτεται με μια θεαματική στροφή της πλοκής και το όνομα του παιχνιδιού μένει κρυφό ως και την προτελευταία σκηνή. Αν και μάλλον απότομο, το "ανατρεπτικό" φινάλε που ακολουθεί δικαιώνει την υπομονετική αφηγηματική επιλογή, φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο του χρήματος στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα και μας υπενθυμίζει πως ο κωδικός Αζόρ ("μη λες πολλά") είναι μια χρησιμότατη συμβουλή όχι μόνο διαπραγμάτευσης, αλλά και κινηματογραφικής τακτικής.

Ελβετία, Γαλλία, Αργεντινή. 2021. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Αζόρ: Ο Κώδικας του Τραπεζίτη

Azor
3
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 100 '
  • Αντρέας Φοντάνα

Ένας Ελβετός τραπεζίτης ταξιδεύει στην Αργεντινή του 1980, αντικαθιστώντας έναν συνάδελφό του ο οποίος εξαφανίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι επαφές του με πλούσιους πελάτες και υψηλά ισταμένους του δικτατορικού καθεστώτος θα τον αποπροσανατολίσουν ακόμα περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μαγνητικά Πεδία

Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.