Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Έρημη Χώρα

3,5

Ελεγειακό τέμπο, στεγνή, λιτή αφήγηση, αίσθηση υπαρξιακού θρίλερ: με το μελαγχολικά μεγαλόπρεπο στιλ ενός Μπέλα Ταρ, ο πρωτοεμφανιζόμενος Μπαχραμί αποχαιρετά πικρά έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που συμπαρασύρει ανθρώπους, ελπίδες και αξίες.

Erimi_hora

Διευρύνοντας αργά, αλλά στιβαρά και ουσιαστικά το κινηματογραφικό ύφος του, το ιρανικό σινεμά είναι πλέον ανοιχτό και σε ιδέες που ξεφεύγουν κατά πολύ από τις χειροποίητα νεορεαλιστικές εικόνες του. Έτσι, ο πρωτοεμφανιζόμενος Αχμάντ Μπαχραμί δεν διστάζει να μεταφέρει στα βάθη της Ασίας το ιδιοσυγκρασιακό στιλ του Μπέλα Ταρ για να αφηγηθεί την αλληγορική ιστορία μιας έρημης χώρας. Της ίδιας της πατρίδας του, το επιβλητικό φυσικό τοπίο της οποίας γίνεται ένα με τους σκυφτούς, ρυτιδιασμένους και σιωπηλά απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύουν σε ένα επαρχιακό εργοστάσιο τσιμεντόλιθων. Εκεί, ο έμπειρος επιστάτης Λοτφολά μεσολαβεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και στους εργάτες, προσπαθώντας να διατηρήσει όλες τις ισορροπίες. Όταν όμως διαπιστώνει πως η επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, πρέπει να πάρει μερικές σημαντικές αποφάσεις.

Ο Μπαχραμί ακολουθεί το δρόμο που άνοιξαν οι Αμπάς Κιαροστάμι και Μοχσέν Μαχμαλμπάφ, προχωρά όμως μακρύτερα, σε ένα άγνωστο, επικίνδυνο, μα συναρπαστικό κινηματογραφικό τοπίο υπαρξιακής ερήμωσης. Καθώς η κάμερά του επιστρέφει ξανά και ξανά στα λόγια που απευθύνει το αφεντικό στους απλήρωτους εργαζόμενούς του, μια καλά κρυμμένη αλήθεια ξεπροβάλλει μέσα από υπομονετικά, τελετουργικά τράβελινγκ και μακριές σιωπές. Μια αλήθεια συνδεδεμένη με το τέλος μιας χιλιόχρονης παράδοσης (των χειροποίητων οικοδομικών υλικών) και μια νέα, ασπρόμαυρη πραγματικότητα που αιφνιδιάζει μόνο όσους είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν (από τα κάρα ως τις ξεπερασμένες ηθικές αξίες). Αυτό το ανθρώπινο πάτσγουορκ εθνοτήτων, γλωσσών και συμπεριφορών είναι πλέον καταδικασμένο να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί, καθώς ο Μπαχραμί στρέφει αργά την κάμερα σε κάθε "πρωταγωνιστή" και τον φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Άλλος τον αποποιείται, άλλος τον ανταλλάσσει και άλλος, όπως ο Λοτφολά, τον αποδέχεται• μαζί με το τίμημά του.

Περισσότερες πληροφορίες

Έρημη Χώρα

The Wasteland
3,5
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 102 '
  • Αχμάντ Μπαχραμί

Σε ένα ιρανικό επαρχιακό εργοστάσιο τσιμεντόλιθων, ο έμπειρος επιστάτης Λοτφολά μεταφέρει τις εντολές του ιδιοκτήτη στους εργάτες, προσπαθώντας να διατηρήσει όλες τις ισορροπίες. Όταν όμως διαπιστώνει πως η επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, πρέπει να πάρει μερικές σημαντικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Θαύμα

Δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο, γεμάτο σασπένς και πολυσήμαντες αναφορές δράμα μυστηρίου, το οποίο χάνει πόντους μόνο όταν καταφεύγει σε εύπεπτες αλήθειες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/05/2022

Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους

Ειλικρινών προθέσεων κοινωνικό δράμα, το οποίο κινείται ανάμεσα στον ευκαιριακό συναισθηματισμό και την ιδεολογική αφέλεια.

Ίκαρος και Δαίδαλος

Αξιοπρόσεκτη διασκευή του γνωστού αρχαίου μύθου, με καλοδουλεμένες μοντέρνες πινελιές και αφηγηματική φρεσκάδα, παρά τη σχηματική απεικόνιση ορισμένων χαρακτήρων.

Οι 5 κανόνες του "Top Gun: Maverick"

Λίγο πριν την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου σίκουελ αποκαλύπτουμε τους απαράβατους κώδικες των γυρισμάτων της αεροπορικής περιπέτειας με τον Τομ Κρουζ.

Στα ρομαντικά "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση

Συζητάμε με τον ανερχόμενο ταλαντούχο σκηνοθέτη, που βάζει την υπογραφή του στην ελληνική ταινία-έκπληξη της χρονιάς, ένα μελαγχολικό road movie με πρωταγωνιστές τους Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και ένα… κουτί με μυστηριώδες περιεχόμενο.

Μαγνητικά Πεδία

Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα.

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.