The Hand of God

3

Μια εξομολογητική ιστορία για την οικογένεια, το σινεμά, μια εποχή γεμάτη υποσχέσεις και το τέλος της αθωότητας που την ακολουθεί.

The Hand of God

Ο Πάολο Σορεντίνο είναι ένας κινηματογραφικός δημιουργός χωρίς ενιαίο αφηγηματικό ύφος, αν και επανέρχεται σε συγκεκριμένες θεματικές και παρόμοιους ήρωες (άνθρωποι της εξουσίας: «Il Divo», «Loro», το τηλεοπτικό «The young Pope», χαρακτήρες που «αποσύρονται»: «Η Τέλεια Ομορφιά», «Νιότη», «Εκεί που Χτυπά η Καρδιά μου»). Είναι όμως δηλωμένος θαυμαστής του Φεντερίκο Φελίνι, με τη βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ «Τέλεια Ομορφιά» να αποτελεί έναν άμεσο φόρο τιμής στην «Ντόλτσε Βίτα». Ένα εικαστικά συναρπαστικό και συγχρόνως απομυθοποιητικό ταξίδι στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης με οδηγό τις σαγηνευτικές εικόνες του maestro.

The Hand of God - εικόνα 1

Αδιόρθωτα φελινικός, o 51χρονος Ναπολιτάνος υπογράφει τώρα με το «The Hand of God» το δικό του «Άμαρκορντ». Όπως μ’ αυτό ο θρυλικός auteur είχε επιστρέψει στο Ρίμινι (ως φανταστικό Μπόργκο) των παιδικών του χρόνων, έτσι και ο Σορεντίνο μάς μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1984 στην πρωτεύουσα της Καμπανίας, με το μαθητή λυκείου Φαμπιάνο Σκίζα, το alter ego του σκηνοθέτη, να βρίσκεται στα πρόθυρα της ενηλικίωσης. Γιος ενός κομμουνιστή υπαλλήλου τραπέζης και μέλος μιας τυπικής μεσοαστικής τετραμελούς οικογένειας, προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα μακριά από τη σφιχτή αγκαλιά της. Αλλά όσα θαυμαστά περιμένουν τον αθώο Φαμπιάνο στο μέλλον θα γεννηθούν στους κόλπους αυτής της ασυνάρτητης, φασαριόζικης κι αυθεντικά λαϊκής ναπολιτάνικης φαμίλιας, που είναι γεμάτη με εκκεντρικούς χαρακτήρες-πρωταγωνιστές μιας απολαυστικής φάρσας. Τη δε ξεκαρδιστική αυτή κωμική πινακοθήκη συμπληρώνουν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας των Σκίζα, με τον Σορεντίνο να περιγράφει μέσα από μια σειρά κωμικών σκετς τη φελινική πραγματικότητα του ιταλικού νότου. Ενός εθνικού (κι ευρωπαϊκού) loser ο οποίος περιμένει ένα ζευγάρι μαγικά πόδια να τον λυτρώσουν προσωρινά από τη μιζέρια και την καταφρόνια. Και πράγματι! Ο Ντιέγκο Μαραντόνα παίρνει τον Ιούλιο του 1984 μεταγραφή για την ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολης.

The Hand of God - εικόνα 2

Ξεκινώντας με τη σαρκαστική περιγραφή ενός θαύματος(;) του Σαν Τζενάρο, η ταινία μπαίνει από την αρχή στο κλίμα ενός ανάλαφρου μαγικού ρεαλισμού, ο οποίος σιγά σιγά δίνει τη θέση του στην καλλιτεχνική φαντασία (ο ήρωάς μας ανακαλύπτει τη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας) και στην απρόσμενη τραγωδία στην οποία μπορεί να εξελιχθεί η διασκεδαστική καθημερινότητα. Δράμα και κωμωδία μπλέκουν αξεδιάλυτα, το τέλος της αθωότητας έρχεται ως ευχή και κατάρα και ο Φαμπιάνο αφήνει την αγαπημένη του Νάπολη παίρνοντας το τρένο για Ρώμη, όπως ακριβώς ο Μοράλντο στους «Βιτελόνους» του Φελίνι. Κι ο Σορεντίνο αναρωτιέται νοσταλγικά αν όλα όσα τον οδήγησαν ως εδώ ήταν καθοδηγημένα από το «χέρι του Θεού», μια ταυτόχρονα ανεπανάληπτα ευφυή (ποδοσφαιρική) ενέργεια, «ξεκάθαρη αντικαπιταλιστική δήλωση» και μεγαλειώδη απάτη.

Ιταλία. 2021. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

The Hand of God

È Stata la Mano di Dio
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 130 '
  • Πάολο Σορεντίνο

Ο Φαμπιάνο Σκίζα ενηλικιώνεται στη Νάπολη της δεκαετίας του ’80, όταν ο Αργεντίνος σούπερ σταρ Ντιέγκο Μαραντόνα παίρνει μεταγραφή για την ποδοσφαιρική ομάδα της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.