Οδηγός Cinema

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

2,5

Αρθρογράφοι, σκιτσογράφοι και στελέχη της ηρωικής εκδοτικής προσπάθειας μιλούν για την αλλαγή μιας εποχής, αποτυπωμένης σε χειροποίητες εικόνες και θαρραλέες απόψεις. 

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

Αναζητώντας τα ίχνη μιας εναλλακτικής νεοελληνικής ποπ κουλτούρας, ο Μελέτης Μοίρας αποπειράθηκε να καταγράψει στο ντοκιμαντέρ «Diamonds in the Night Sky» (2019) τι σήμαινε ο Jazz Fm για τη ραδιοφωνική μας πραγματικότητα στη στροφή του καινούργιου αιώνα. Τώρα επιχειρεί κάτι ανάλογο για μια εξίσου ρομαντική πολιτιστική πρόταση, το εμβληματικό περιοδικό των κόμικς Βαβέλ.

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη - εικόνα 1

Η Βαβέλ πρωτοεκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1981, συνέχισε τη βραχύβια δονκιχωτική περιπέτεια του Κολούμπρα και, επηρεασμένη από τα ιταλικά Linus και Frigidaire, σύστησε στο παρασυρμένο από τον οίστρο της δεύτερης μεταπολίτευσης ελληνικό κοινό την ένατη τέχνη. Και όχι μόνο – όπως ήταν το μότο της. Υπερασπίστηκε το ανατρεπτικό χιούμορ, τη μοντέρνα αντικουλτούρα και μια σειρά από αντισυμβατικές πολιτικοκοινωνικές θέσεις, κάτι το οποίο συνέχισε με επιτυχία και το πρωτοποριακό φεστιβάλ της. Αρθρογράφοι, σκιτσογράφοι και στελέχη της ηρωικής αυτής εκδοτικής προσπάθειας μιλούν για την αλλαγή μιας εποχής, αποτυπωμένης σε χειροποίητες εικόνες και θαρραλέες απόψεις. Απλά, με χιούμορ και περίσσια νοσταλγία μπροστά σε μια καταγραφική κάμερα. Μαζί προβάλλεται η εννιάλεπτη μικρού μήκους του Μελέτη Μοίρα «Silence» (2020).

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 73΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 73 '
  • Μελέτης Μοίρας

Η ιστορία του περιοδικού Βαβέλ και του ομώνυμου φεστιβάλ, τα οποία έκαναν γνωστή στη χώρα μας την τέχνη του (ενήλικου) κόμικς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.

Έναρξη του φεστιβάλ Κανών με ζόμπι και Ζελένσκι

Μετά από μια πλήρη ακύρωση και μια χρονιά διστακτικής επανεκκίνησης, η μεγαλύτερη σινε-γιορτή σήκωσε αυλαία με ρεκόρ προσέλευσης, χαλαρή σινεφίλ διάθεση και έναν απρόσμενο καλεσμένο.