Μπενεντέτα

2,5

Προκλητικός και είρων, ο προβοκάτορας Πολ Βερχόφεν επιτίθεται μετωπικά στη θρησκόληπτη αναγεννησιακή πραγματικότητα.

Μπενεντέτα

Μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία της «Εκείνης» και την εκφραστική ελευθερία την οποία ένιωσε μακριά από τους χολιγουντιανούς περιορισμούς, ο Πολ Βερχόφεν παρέμεινε στη Γαλλία για μια ακόμα ταινία με τους ίδιους παραγωγούς (Σαΐντ Μπεν Σαΐντ, Μισέλ Μερκτ). Και με τον ίδιο συνσεναριογράφο Ντέιβιντ Μπιρκ, αν και αρχικά, τη μεταφορά στην οθόνη του λογοτεχνικού χρονικού της Αμερικανίδας ακαδημαϊκού Τζούντιθ Μπράουν «Immodest Αcts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy» (1986) ανέλαβε ο παλιός συνεργάτης του Ολλανδού σκηνοθέτη Γκέραρντ Σέτεμαν («Ο 4ος Άνθρωπος», «Σάρκα και Αίμα», «Μαύρη Λίστα»). Οι δυο τους δεν συμφώνησαν όμως στο πόσο βάρος θα δινόταν αφηγηματικά στις ερωτικές σκηνές (ποιος άραγε να επέμενε για μεγαλύτερη;), ο Σέτεμαν αποχώρησε και η «Μπενεντέτα» έφτασε με καθυστέρηση δυο χρόνων −λόγω προβλημάτων υγείας του σκηνοθέτη και πανδημικής αναβολής− στο Φεστιβάλ Κανών, έτοιμη να προκαλέσει ένα ακόμα βερχοφενικό σκάνδαλο.

Μπενεντέτα - εικόνα 1

Ο δημιουργός του «Showgirls» δεν φοβάται την πρόκληση. Την επιδιώκει μάλιστα επίμονα, προκειμένου να φέρει το θεατή απέναντι σε μια σταθερή σειρά επιθετικών διλημμάτων σε σχέση με τα ανθρώπινα ένστικτα, τα κοινωνικά ταμπού, την ατομική ηθική ευθύνη και τις συλλογικές αφηγήσεις. Όλα αυτά συμπλέκονται στα τέλη του 17ου αιώνα στο τοσκανέζικο μοναστήρι της Πέσκια, όπου η καλόγρια Μπενεντέτα Καρλίνι βασανίζεται από θρησκευτικά κι ερωτικά οράματα. Αυτά θα ενταθούν όταν ζητήσει καταφύγιο στη μονή η κακοποιημένη νεαρή Μπαρτολομέα, για την οποία εκείνη θα νιώσει μια ακαταμάχητη έλξη. Αλλά αν περιμένει κανείς πως η ταινία θα εστιάσει αποκλειστικά στην απαγορευμένη ερωτική σχέση των δυο γυναικών και στην καταγγελία της κληρικής αδιαλλαξίας, σίγουρα θα εκπλαγεί.

Η «Μπαρτολομέα» διατηρεί το επιθετικά σαρκαστικό βλέμμα του Βερχόφεν απέναντι στα ανεξέλεγκτα πάθη και τη σύγκρουσή τους με έναν αυστηρό θεσμικό κομφορμισμό. Εδώ τον τελευταίο εκπροσωπούν όλοι οι «άνθρωποι του Θεού», οι οποίοι από τον αντιπρόσωπο του Πάπα ως την ηγουμένη του μοναστηριού παζαρεύουν οικονομικά και πολιτικά κάθε… πνευματική αντιπαράθεσή τους. Σε έναν ανδροκρατούμενο, βίαιο και άρρωστο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κόσμο που τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται όμως, ο Βερχόφεν δεν αντιπαραβάλλει δυο ρομαντικές, ερωτευμένες γυναίκες. Κυνικός μέχρι το κόκαλο, αναδεικνύει μέσα από αυτήν τη θαρραλέα θηλυκή «εξέγερση» μια σκληρή μάχη τεχνασμάτων, προσποιήσεων και τελικά εξουσίας. Φέρνει σε πρώτο πλάνο το ένστικτο της επιβίωσης και ειρωνεύεται πικρά θύτες και θύματα, αρχίζοντας αργά αλλά σταθερά να παρασύρεται από την ξέφρενη διάθεσή του για ανελέητη διακωμώδηση. Έτσι, οι χαρακτήρες γλιστρούν άτσαλα στο γκροτέσκο, η πλοκή κορυφώνεται με μια ανεξέλεγκτα θορυβώδη σύγκρουση, ψυχολογικές διαθέσεις αλλάζουν στο λεπτό και μια ανατρεπτική, κατάμαυρη σάτιρα καταλήγει σε μια άνιση παρωδία.

Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπενεντέτα

Benedetta
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 131 '
  • Πολ Βερχόφεν

Στα τέλη του 17ου αιώνα κι ενώ η πανούκλα θερίζει την Ιταλία, η νεαρή καλόγρια Μπενεντέτα Καρλίνι βασανίζεται από θρησκευτικά και ερωτικά οράματα. Η άφιξη της Μπαρτολομέα, την οποία παίρνει υπό την προστασία της, θα την παρασύρει σε μια παθιασμένη σχέση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τους πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού σινεμά

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ετοιμάσει μια λαμπρή τιμητική εκδήλωση για 36 ζώντες, εμβληματικούς ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του 1960.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
07/10/2025

Ελληνικό box office: Ντι Κάπριο εναντίον κόμη "Dracula"

Καθώς η οσκαρική φόρα τού "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" μεγαλώνει διαρκώς, η βιτριολική σάτιρα του Πολ Τόμας Άντερσον κερδίζει και το ελληνικό κοινό, το οποίο παραμένει πιστό στις ταινίες τρόμου και τα... ανήλικα θεάματα.

Τσέις Ινφίνιτι: 8 πράγματα που δεν γνώριζες για την πρωταγωνίστρια του Μία Μάχη Μετά Την Άλλη

Η νεαρή ηθοποιός κάνει τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο και ήδη η προσοχή έχει στραφεί προς το μέρος της.

Η "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ" ισοπέδωσε τις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Στο κατάμεστο Cinobo Όπερα η σπαρακτική ταινία δεν άφησε θεατή ακλόνητο.

Σεμινάριο σεναρίου με τον Ζαχαρία Μαυροειδή: Δημιούργησε την ταινία σου

Ο διάσημος σκηνοθέτης και σεναριογράφος αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες σε ένα σεμινάριο σεναρίου, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική, για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους.

Το Cinobo Πατησίων επιστρέφει πιο σύντομα από όσο νομίζετε

Ο κινηματογράφος ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν του επιφυλάσσοντας πολλές σινεφίλ εκπλήξεις.

Τι νέο θα δεις στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Όλα όσα καταφθάνουν προσεχώς στις μαρκίζες των σινεμά.