Οδηγός Cinema

Ερμιτάζ - Η Δύναμη της Τέχνης

3

Ο Τόνι Σερβίλο μας ξεναγεί στους εικαστικούς θησαυρούς της «ρωσικής κιβωτού» σε ένα αφηγηματικά συγκροτημένο, τηλεοπτικής λογικής επιμορφωτικό οδοιπορικό.

Ερμιτάζ - Η Δύναμη της Τέχνης

Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης δεν είναι απλώς μια τεράστια συλλογή έργων ζωγραφικής. Αποτελεί το εμβληματικότερο συγκρότημα κτιρίων της πρώην ρωσικής πρωτεύουσας, με κεντρικό και παλαιότερο όλων τα τσαρικά Χειμερινά Ανάκτορα, έδρα των Ρώσων μοναρχών από το 1732 έως και το 1917. Η διαδρομή μέσα στο χρόνο της αποκαλούμενης Βενετίας του Βορρά και ολόκληρης της χώρας είναι λοιπόν άρρηκτα δεμένη με το επιβλητικό Ερμιτάζ, το οποίο έχει πάμπολλες ιστορίες να διηγηθεί σε κάθε φιλομαθή επισκέπτη του.

Το αφηγηματικά συγκροτημένο, τηλεοπτικής λογικής επιμορφωτικό οδοιπορικό του Μικέλε Μάλι μας ξεναγεί, με οδηγό τον Ιταλό σταρ Τόνι Σερβίλο, στους εικαστικούς θησαυρούς αυτού του σύγχρονου πολιτιστικού συμβόλου με τα τρία εκατομμύρια έργα (εκτίθεται μόλις το 2% απ’ αυτά). Δεν μένει όμως εκεί και αυτό είναι που το διαφοροποιεί από μια παραγωγή του National Geographic. Εύστοχο στις επισημάνσεις του, προσπερνά την αυστηρά καλλιτεχνική προσέγγιση και σχολιάζει την ιστορικοπολιτική σχέση Ρωσίας - Αγίας Πετρούπολης - Ερμιτάζ, αναλύοντας την πλήρη σημασία του μύθου της «ρώσικης ψυχής» και της κιβωτού η οποία την διαφυλάσσει.

Ιταλία. 2019. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Ερμιτάζ - Η Δύναμη της Τέχνης

Ermitage. Il Potere dell'Arte
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 90 '
  • Μισέλ Μέιλι

Η ιστορία του μουσείου Ερμιτάζ και η σχέση του τόσο με την Αγία Πετρούπολη όσο και με τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.

Έναρξη του φεστιβάλ Κανών με ζόμπι και Ζελένσκι

Μετά από μια πλήρη ακύρωση και μια χρονιά διστακτικής επανεκκίνησης, η μεγαλύτερη σινε-γιορτή σήκωσε αυλαία με ρεκόρ προσέλευσης, χαλαρή σινεφίλ διάθεση και έναν απρόσμενο καλεσμένο.